Fonduri de investitii straine au facut oferte Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului pentru  achizitia in bloc a unor societati sau chiar a intregului portofoliu al institutiei, a declarat Teodor Atanasiu, presedintele AVAS, citat d
Fonduri de investitii straine au facut oferte Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului pentru achizitia in bloc a unor societati sau chiar a intregului portofoliu al institutiei, a declarat Teodor Atanasiu, presedintele AVAS, citat de Mediafax.
"Am primit oferte de toate tipurile, de nici nu va imaginati. Fiecare cand vine mai are si o idee ghidusa, care nu se potriveste cu legislatia romaneasca, si atunci le spun: haideti sa revenim la asta! Spre exemplu, am primit de la fonduri de investitii oferte de preluare in bloc a unor participatii sau de preluare a intregului portofoliu", a spus Atanasiu, fara sa nominalizeze fondurile de investitii.
Potrivit acestuia, un investitor dorea sa devina actionar minoritar la mai multe societati si sa le preia managementul, iar ulterior sa devina actionar majoritar.
"Nu putem da curs unor astfel de oferte decat daca Executivul decide in mod strict si precis prin hotarare de Guvern sa vindem la pachet mai multe societati", a spus Atanasiu.Investitorii vor fi obligati sa pastreze obiectul de activitate al firmelor, dar au liber la disponibilizariAVAS va obliga investitorii interesati de preluarea societatilor din aparare sau de firmele amplasate in marile orase sa pastreze obiectivul de activitate si sa isi asume programe de investitii, pentru a evita transformarea afacerii in proiecte imobiliare.
"Sunt cateva societati comerciale care se afla in special in marile orase, a caror valoare pentru investitii imobiliare tinde sa fie egala sau mai mare cu afacerea in sine, si in acele cazuri e foarte bine sa nu vinzi chiar fara nicio conditie. Vrem sa ne asiguram ca acolo investitorul vrea sa faca in continuare o afacere rentabila, si nu o constructie imobiliara", a mai declarat Atanasiu.
Presedintele AVAS a mai precizat ca va propune Guvernului sa modifice legislatia din domeniul privatizarii in concordanta cu normele UE, asa incat sa fie evitate alte posibile investigatii din partea Comisiei Europene in ceea ce priveste acordarea unor ajutoare de stat ilegale.
"Cele mai multe societati vor fi vandute prin licitatie cu strigare, care este cea mai transparenta metoda de privatizare si nu contine niciun fel de clauza. Totusi, exista companii vitale pentru economie, la care vom fi obligati sa conditionam privatizarea", a explicat seful AVAS.
El a mai precizat ca niciun contract de privatizare nu va mai contine clauze referitoare la pastrarea unui anumit numar de salariati.
"S-ar putea sa imi sara in cap multe sindicate si multi politicieni, dar suntem obligati sa respectam normele europene", a afirmat Atanasiu.
Conform acestuia, sindicatele vor putea incheia acorduri sociale cu investitorii, dar AVAS nu va interveni in relatia dintre patronat si sindicat.Oltchim ar putea fi privatizat pana la sfarsitul anuluiCombinatul valcean Oltchim va fi scos anul acesta la privatizare la un pret care va fi influentat de eventuala preluare a principalului furnizor de materii prime, Petrochemical Arges, detinut de Petrom.
"Privatizarea Oltchim este programata pe la sfarsitul anului", a mai spus Atanasiu.
Pretul de vanzare va creste daca Oltchim va reusi sa preia principalii furnizori de materii prime, companiile Petrochemical Arges si Salrom.
"Una este valoarea Oltchim cu conditionalitati privind asigurarea materiilor prime si alta este cu astea asigurate", a spus Atanasiu.
Combinatul a depus anul trecut o oferta pentru cumpararea Petrochemical Arges, care inglobeaza activitatile de petrochimie ale rafinariei Arpechim, unul dintre cei mai importanti furnizori de materie prima pentru combinatul chimic.
Achizitia este incerta, insa, din cauza pierderilor de 23,5 milioane euro inregistrate anul trecut de combinatul din Ramnicu Valcea.
"Nu stim daca Oltchim va reusi sau nu sa ia Petrochemical Arges. Preluarea Petrochemical Arges era o idee generoasa, dar putin probabil de pus in practica. I-am spus lui Roibu ca o conditie obligatorie este sa fie pe profit. Exercitiul pe 2007 se pare ca se va incheia pe minus. In aceste conditii, nu va putea sau este putin probabil ca va putea participa direct la achizitionarea acelei parti din Arpechim care ii asigura materia prima", a afirmat Atanasiu.
Pierderile financiare de anul trecut ar putea ingreuna si intentia Oltchim de a contracta imprumuturi bancare pentru cumpararea Petrochemical Arges.
"Daca Oltchim e pe minus in 2007, nu va avea resursele (financiare - n.r.). Depinde daca va reusi sa atraga resursele, pentru ca este obligat sa discute cu bancile. I-am rugat pe cei de la Oltchim sa isi rezolve aceasta problema vitala, fiindca daca din neatentie concurenta va pune mana pe sursele de materie prima, ne va crea probleme majore. Prin simpla modificare a pretului sau reducerea productiei, ca sa nu le dea suficienta materie prima, se poate influenta grav soarta Oltchim", a afirmat Atanasiu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.