"As fi vrut sa scriu aceasta carte acum treizeci de ani. O consider o datorie de tinerete, in fine achitata, in amintirea vremurilor cand, impreuna cu Valentin Constantin, Ioan T. Morar, Eugen Suciu, Genu si Dani Motz, citeam cu voce tare pasaje din cartile lui Raymond Chandler. Sunt sigur ca fiecare dintre noi a fost marcat de acele zile si acele lecturi: atunci cautam in anchetele detectivului Philip Marlowe partea solara a existentei, libertatea, umorul si aventura; astazi probabil ca am cauta doar nevroza", crede Mircea Mihaies.
Chandler s-a nascut in 1888 si a murit in 1959; cel mai celebru autor de literatura detectivistica americana, dupa Dashiell Hammett, scriitorul sta in limba engleza, ca si Fellini, la originea unui adjectiv - "chandleresque". Primul si cel mai cunoscut dintre romanele lui, "Somnul de veci", a fost ecranizat de doua ori, cu Humphrey Bogart si Lauren Bacall, apoi cu Robert Mitchum si Joan Collins, si a dat numele unei trupe de rock.
"Fiind subjugat de stilul si valorile morale ale cartilor lui Chandler inca din adolescenta, ceea ce am incercat a fost sa "scriu" propria mea varianta a unui fel de roman-critic al acestei lumi, (...) sa reconstitui si sa adaptez lumii de azi - asa cum o inteleg eu - niste valori care, din pacate, au o trecere din ce in ce mai mica.", spune Mihaies.
In romaneste, romanele lui Chandler au fost publicate, inainte de 1990, in colectia "Enigma", cele mai recente traduceri aparand la Editura Fabulator. (Iulia POPOVICI)