Proaspat cistigator al preliminariilor din Florida, batrinul senator din Arizona, veteran decorat al razboiului din Vietnam, vrea sa mentina trupele americane in Irak, sugereaza ca Iranul ar trebui bombardat si lupta cu incalzirea globala. Cindy McCain l-a ajutat mult pe sotul ei la inceputul carierei sale politiceFoto: Reuters Pentru multi, bataiosul senator John McCain este cel mai bun republican pe care Statele Unite l-ar putea avea la Casa Alba, chiar daca, la virsta la care ar putea ajunge acolo, ar intra in Cartea Recordurilor drept cel mai batrin presedinte din istoria Americii. „The New York Times" ii recunoaste meritul de a fi fost precoce in lupta cu incalzirea globala si de a fi militat impotriva torturarii prizonierilor de razboi. E bun cu imigrantii si a propus chiar un program pentru aducerea in legalitate a celor 12 milioane de straini care lucreaza fara acte pe teritoriul Americii. In plus a mai avut si o viata de erou national. A luptat in Vietnam, a fost capturat, torturat si tinut prizonier de razboi timp de cinci ani si jumatate, iar din cauza celor patimite atunci nu poate nici in ziua de azi sa-si ridice bratele cit sa se pieptene singur. In opinia jurnalistilor de la „The Independent" insa, John McCain este candidatul de care lumea ar trebui sa se teama cel mai tare. „Nu doar ca sta de-a dreapta lui George W. Bush in ceea ce priveste o serie intreaga de subiecte, este si candidatul republican care se poate descotorosi de Hillary Clinton sau Barack Obama." Lui McCain, principiile razboinice i-au fost inoculate din frageda pruncie, tatal si bunicul sau fiind amirali in marina americana. Genele marinaresti nu l-au ajutat prea mult in scoala, reusind sa-si adjudece un loc in coada clasei la Academia navala, unde a fost al 894-lea dintre cei 899 de studenti. Insa familia ilustra a facut minuni pentru el de-a lungul carierei, scrie „The Independent": „A folosit nepotismul ca sa ajunga sus. Cind a fost respins la Colegiul National de Razboi, a facut apel la relatiile pe care le avea tatal sau, pentru a-i face sa se razgindeasca. Apoi s-a insurat cu mostenitoarea unei averi de mai multe milioane de dolari", de care s-a folosit pentru a candida in Senat. Biograful sau, Robert Timberg, il descrie drept un om extrem de violent, gata sa sara la bataie din orice. John McCain insusi scria despre copilaria lui: „La cea mai mica provocare ma cuprindea o furie oarba, iar apoi cadeam inconstient la podea. Cind ma infuriam, imi tineam respiratia pina cind lesinam".

In plan extern, McCain ar vrea sa duca o politica pe masura agresivitatii cu care el insusi e dotat de natura. Crede, de exemplu, ca razboiul din Vietnam a fost unul nobil si ca ar fi putut fi cistigat daca americanii ar fi luptat mai mult, desi au luptat atit de mult incit pierderile umane au fost imense. Cind a fost intrebat daca americanii ar trebui sa le trimita ceva prin „posta aeriana" iranienilor, senatorul a inceput sa cinte „Bomb, bomb, bomb, bomb Iran", schimbind versurile Beach Boys. Purtatorul sau de cuvint l-a scuzat ulterior, spunind ca nu a vorbit serios si ca a vrut doar sa destinda atmosfera. „McCain s-a opus ca SUA sa-si foloseasca puterea in scopuri umanitare, pentru a interveni in Rwanda sau Bosnia, insa e foarte dornic sa o faca pentru a obtine dominatia mondiala", observa „The Independent", care continua, citindu-l pe cel mai informat biograf al lui McCain, Matt Welch: „Programul lui in ceea ce priveste razboaiele in afara granitelor ar putea fi cea mai militarista si interventionista platforma de la Casa Alba de la Teddy Roosvelt incoace. E mult mai indraznet decit tot ceea ce a practicat vreodata George W. Bush", pe care senatorul de Arizona l-a criticat in repetate rinduri pentru masurile ineficiente din Irak.

Anul trecut, revista „Vanity Fair" il acuza pe John McCain ca obisnuieste sa se contrazica si dadea drept exemplu afirmatiile sale in ceea ce priveste relatiile homosexuale. Intrebat intr-o emisiune ce parere are despre legalizarea casatoriilor intre persoanele de acelasi sex, conservatorul a dat un raspuns neclar, care mai mult ca sigur ar fi stirnit reprosurile colegilor sai de partid, indirjiti impotriva relatiilor gay: „Cred ca ar trebui permise casatoriile intre homosexuali, daca se face un fel de ceremonie, daca vreti sa-i ziceti asa. Nu am o problema cu asta, dar cred in pastrarea sanctitatii uniunii intre barbat si femeie". Dupa pauza de publicitate, cind consilierul sau de imagine i-a soptit ceva la ureche, a revenit asupra afirmatiei: „Cred ca daca oamenii vor sa-si organizeze ceremonii private e in regula. Dar nu cred ca ar trebui legalizate casatoriile gay", iar audienta l-a tratat cu huiduieli. La finalul emisiunii s-a uitat la consilierul lui, inciudat ca i-a urmat sfatul, si a intrebat: „Am dres-o? Am dres-o?", relateaza „Vanity Fair".

Invins de George W. Bush John Sidney McCain III se trage dintr-o cunoscuta familie de militari, tatal si bunicul sau fiind amindoi amirali in Marina Statelor Unite, prima pereche tata-fiu din istorie care a avut acelasi rang. McCain a urmat si el cursurile Naval Academy, absolvind-o in coada clasei in 1958. Devine pilot, lupta in razboiul din Vietnam, in 1967 este luat prizonier si torturat, fiind eliberat 5 ani si jumatate mai tirziu in urma Acordului de Pace de la Paris. In 1981 se retrage din marina, se muta in Arizona si intra in politica. Anul urmator este ales in Camera Reprezentantilor a SUA, iar dupa doua mandate aici, in 1986 este ales senator pe Arizona. Reales si in 1992, 1998 si 2004. McCain a fost candidat republican la presedintia Statelor Unite in 2000, dar a fost invins de George W. Bush.

Sa impusti e o placere Cei care l-au cunoscut pe John McCain copil spun despre el ca are un temperament iute, e agresiv si vrea sa preia controlul rapid. La Academia Navala nu a stralucit la invatatura, in schimb avea darul sa stringa oameni in jurul sau si sa-i convinga sa-l asculte. Pe scurt, era un lider. Mai tirziu avea sa spuna ca nu a avut cum sa-si refuze tatal sa faca Academia Navala, ca nu i-a placut niciodata, dar ca a trebuit s-o termine. Filozofia sa de viata este mostenita de la tatal si bunicul sau, care a luptat in razboaiele din Filipine si a carui misiune a fost aceea de a anihila rezistenta locala la invazia SUA, fortind intreaga populatie sa se mute de acasa in asa-zise „zone de protectie" si impuscind pe oricine mai mare de 10 ani care iesea din acestea. Astazi, senatorul McCain caracterizeaza faptele de arme ale bunicului in Filipine drept „o aventura exotica", caruia i-a facut placere.

Daruri explozive Senatorul McCain este recunoscut pentru remarcele scandaloase pe care le face. In timpul emisiunii „The Daily Show", gazda Jon Stewart l-a intrebat: „Cu ce vreti sa incepem? Cu cintecul despre bombardarea Iranului sau cu plimbarea din piata din Bagdad?". McCain i-a raspuns: „Cu shoppingul in Bagdad cred...Ti-am luat si tie ceva, un mic dispozitiv exploziv improvizat sa ti-l pui pe birou". A doua zi, cind un politician democrat i-a zis sa ceara scuze ca face glume pe seama unei arme care omoara mii de soldati americani, McCain i-a replicat: „Inveseleste-te si fa-ti rost de o viata!"

John McCain cintind „Bomb, bomb, bomb Iran", pe www.cotidianul.ro/select