Echipa de campanie a lui Barack Obama a anuntat stringerea a 32 milioane de dolari in luna ianuarie, ceea ce reprezinta echivalentul unei treimi din toate donatiile primite in 2007.



Foto: Reuters Directorul de campanie
Echipa de campanie a lui Barack Obama a anuntat stringerea a 32 milioane de dolari in luna ianuarie, ceea ce reprezinta echivalentul unei treimi din toate donatiile primite in 2007.



Foto: Reuters Directorul de campanie a senatorului democrat Barack Obama, David Plouffe, a declarat ca s-au strins, de la inceputul anului 2008, 32 de milioane de dolari de la 650.000 de donatori. O mare parte a acestor bani a fost strinsa in prima etapa a cursei pentru investitura democrata, pe 3 ianuarie, in Iowa. "Cea mai buna zi a fost dupa alegerile din New Hampshire, 8 ianuarie, cind Hillary Clinton l-a invins pe senatorul de Chicago. Am considerat acest lucru ca fiind foarte incurajator", a subliniat Plouffe. Obama va reusi acum sa fie prezent in spoturi electorale tv in cele 24 de state ce se vor pronunta in alegerile de marti, precum si in cele circa zece state ce se vor pronunta pina in 12 februarie.

Suma anuntata de echipa democrata stabileste un nou record. Obama si Hillary, cei doi candidati din fruntea cursei democrate, se afla si in topul celor care au primit cele mai multe fonduri din donatii - peste 100 de milioane de dolari in 2007. Clinton nu a dat inca publicitatii sumele cistigate in ianuarie, dar in ultimele trei luni ale anului trecut, campania fostei prime doamne a SUA a adunat 26,8 milioane de dolari.

Obama si Clinton s-au confruntat intr-o noua dezbatere televizata, cu doar citeva zile inainte de ziua numita "supermarti", 5 februarie, cind se vor organiza alegeri primare importante pentru nominalizarea la Casa Alba. Dialogul dintre cei doi, primul desfasurat dupa retragerea din cursa a lui John Edwards, nu s-a terminat cu o victorie clara.

Desi discutia a fost, in general, politicoasa, au existat momente de tensiune, de pilda atunci cind s-a discutat despre razboiul din Irak. Hillary si-a sustinut decizia de a vota, in octombrie 2002, pentru folosirea fortei in Irak, spunind ca a fost o hotarire rezonabila bazata pe informatiile pe care le detinea la acel moment, date pe care presedintele Bush le-a prezentat natiunii. Ea a mai spus ca are priceperea necesara pentru a conduce retragerea din Irak fara a pune in pericol fortele americane si fara a destabiliza si mai mult tara. Obama a raspuns: "Senatorul Clinton a mentionat faptul ca are demnitatea si judecata necesare luarii deciziei. Eu cred ca ar fi mai usor sa vedem ca avem un candidat care a spus de la inceput ca implicarea in Irak a fost o idee proasta, o strategie gresita, nefiind vorba doar despre o executie defectuoasa". Un alt subiect abordat de cei doi a fost cel al imigrantilor ilegali - daca sa li se dea voie sa obtina permis de conducere. Obama sustine aceasta idee, in timp ce Clinton a sprijinit-o la inceput, dar acum s-a razgindit. Candidatul de culoare n-a pierdut ocazia de a sublinia faptul ca Hillary Clinton si-a schimbat opinia in mai multe probleme de-a lungul timpului, iar Hillary a raspuns ca aceasta e doar o diversiune in calea eforturilor reale de a rezolva reforma imigratiei. "Am sustinut reforma imigratiei inainte ca Barack sa devina senator", a contracarat Hillary.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.