Marina americana a testat joi cel mai puternic tun electromagnetic din lume care a lansat un proiectil cu o viteza de 9.000 de kilometri pe ora asupra unui buncar fara a utiliza praf de pusca, potrivit armatei americane. Tunul permite lansarea mun
Marina americana a testat joi cel mai puternic tun electromagnetic din lume care a lansat un proiectil cu o viteza de 9.000 de kilometri pe ora asupra unui buncar fara a utiliza praf de pusca, potrivit armatei americane. Tunul permite lansarea munitiei sub un impuls electric foarte puternic.
ARMA VIITORULUI. Acest test reprezinta ultima etapa din cadrul eforturilor marinei militare americane de a dezvolta un tun modern care sa poata lansa proiectile la viteza foarte mare si pe distante lungi fara a utiliza praf de pusca sau alt propulsor chimic. Programul, in valoare de 237 de milioane de dolari, se afla abia la inceput, dar armata americana spera sa poata dezvolta un sistem de armament operational pentru viitoarele nave de razboi. Un astfel de tun va putea lansa proiectile pe distante mai lungi, ceea ce va proteja nava de o eventuala riposta inamica, dar va ameliora, de asemenea, conditiile de securitate pentru membrii echipajului care nu vor mai fi nevoiti sa manipuleze proiectile si rachete propulsate de material exploziv. "Acest tun este conceput pentru a lansa proiectile pe distante foarte lungi de aproximativ 200 de mile nautice (370 de kilometri) iar viteza de impact este foarte ridicata, de aproximativ Mach 5", adica de cinci ori viteza sunetului, a explicat Jim Boyle, purtator de cuvant al centrului de cercetare a marinei de la baza Dahlgren din statul Virginia. Proiectilul lansat joi nu a parcurs decat 20 de metri inainte de a lovi un buncar, marina fiind mai mult interesata pentru moment de intensitatea exploziei decat de raza de actiune.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.