Lobby" in presa franceza
In mai 1968, ziarul "Le Monde" a publicat un serial dedicat Romaniei, in care lauda "miracolul economic" din Carpati.

Vizita generalului de Gaulle in Romania a indreptat atentia presei franceze spre ta

Lobby" in presa franceza
In mai 1968, ziarul "Le Monde" a publicat un serial dedicat Romaniei, in care lauda "miracolul economic" din Carpati.

Vizita generalului de Gaulle in Romania a indreptat atentia presei franceze spre tara noastra, astfel ca mai multe ziare si-au trimis "emisarii" la Bucuresti pentru documentare "la fata locului". In prima decada a lunii mai 1968, ziarul "Le Monde" a publicat un set de materiale realizate de Bernard Feron, care sosise la Bucuresti inca din aprilie.

"LIBERALUL" CEAUSESCU. "In pragul vizitei generalului De Gaulle la Bucuresti, domnul Ceausescu, secretarul general al partidului comunist si al statului roman, apara cu indarjire principiile suveranitatii si independentei nationale, respingand intergrarea economica a tarilor socialiste, avand deja exemplul predecesorului sau Gheorghiu-Dej. Domnul Ceausescu a obtinut o mare notorietate de cand s-a instalat in fruntea partidului, in 1965. El s-a impus pas cu pas si guverneaza cu abilitate. Ultima sesiune a Comitetului Central a confirmat ca pentru moment el face jocurile la Bucuresti. A impus stilul sau de lucru si celorlalti conducatori, fiind in acelasi timp si imaginea partidului si a regimului.

Joi seara, 25 aprilie, Mercedes-urile negre ale conducatorilor au sosit in cartierul rezidential din nordul Bucurestiului. Aici s-a desfasurat o sesiune a Comitetului Central, dupa ce la inceputul saptamanii a debutat un program de reforme in invatamant si armata. S-a studiat pozitia Romaniei in relatiile internationale, mai ales problelemel legate de situatia miscarii comuniste mondiale si reabilitarea militantilor comunisti condamnati pe nedrept (realibitarea lui Lucretiu Patrascanu, n.n.). Aceasta sesiune a fost extrem de importanta deoarece s-a discutat pe larg despre aceasta chestiune a reabilitarii. Vom vedea oare o schimbare istorica prin desatelizare si liberalizare?"

"MIRACOLUL ECONOMIC". "Este un miracol? Cu un ritm de crestere economica de 13-14% in ultimii ani, Romania se apropie de un record mondial. Planificatorii sunt constienti ca economia nu poate creste cu o asemenea viteza la infinit, asadar au fixat obiective mai modeste de pentru cincinalul 1966-1970. Predictiile estimeaza un ritm de crestere de 12% in plan industrial in primii ani, apoi un obiectiv de 11%. Problema esentiala a conducatorilor economiei este urmatoarea: cum vom plati factura a 15 ani de crestere economica galopanta? Efortul industrial este remarcabil: uzine moderne au aparut in mijlocul campurilor, iar mana de lucru din agricultura a fost mutata in indsutrie, astfel ca pamanturile nu mai are cine sa le cultive.

Cum arata Romania dupa sase ani de crestere constanta - magazinele din Bucuresti, care la inceputul anilor '60 ofereau o imagine trista, se caracterizeaza printr-o abundenta extrema, prin varietatea de sortimente, ceea ce arata ca tara a iesit din perioada de penurie. Pretutindeni orasele se extind: un cartier de 100.000 de locuitori, Balta Alba, a fost construit in zece ani in Capitala. Aici se construiesc 15.000 de locuinte pe an, iar in urmatorii 15 ani un milion de constuctii vor fi ridicate sau restaurate la tara, pentru circa 3.500.000 familii rurale. Iar exemplele de progres pot fi enumerate la nesfarsit. Romania are muncitori activi, pasionati de meseriile lor si bine calificati."

CIVILIZATIA MOTORIZATA. "Tara a intrat in civilizatia motorizata. Un particular care dispune de 44.000 lei isi poate comanda un Gordini, pe care-l va primi dupa o lunga asteptare. Cu 45.000 lei, isi puate lua deja un Fiat 850, cu 57.200 lei un Renault 10 si cu 72.000 lei un Renalul 16. Procesul de motorizare se va accelera dupa punerea in functiune a unei uzine care va produce 50.000 de automobile Renault pe an. O parte din aceasta productie va fi destinata exportului, dar vor ramane destule automobile pentru consumul intern". Franta - Romania: Doua secole de prietenie


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.