LA CSM - DESPRE RAPORTUL DE TARA:
Ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, a de­cla­rat ieri, iesind de la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca raportul de tara care urmeaza sa fie dat publici­ta
LA CSM - DESPRE RAPORTUL DE TARA:
Ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, a de­cla­rat ieri, iesind de la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca raportul de tara care urmeaza sa fie dat publici­tatii in zilele urmatoare de Comisia Europeana nu va fi “nici pozitiv, nici negativ”. Melescanu a precizat: “Punc­tul slab al Ro­ma­ni­ei este ca a pornit de foar­te departe - de la o jus­­titie de tip sovietic, stalinist - si tre­buie sa ajunga foarte rapid la o jus­titie de tip european. Acesta este obiectivul nostru”. El a subliniat ca a vazut proiectul raportului de tara: “Acest raport de tara nu este un raport care evalueaza starea justitiei din Romania, ci pur si simplu care pre­zinta factual ce s-a facut si ce ra­ma­ne de facut, astfel incat, pana la ra­portul din iunie anul acesta, care va fi un raport de evaluare intr-ade­var, autoritatile romane sa stie ce prioritati ar trebui sa ur­ma­reas­ca”. MAREA CORUPTIE, O PROBLEMA. Seful interimar al Jus­ti­ti­ei a subliniat ca o problema importanta ramane in continuare lupta impotriva coruptiei. “Uitan­du­-ne la raport si incercand sa facem o evaluare, as spune ca problema importanta ramane, asa cum vad eu lucrurile, lupta impotriva co­rup­ti­ei si mai ales a marii coruptii. Cred ca asta reprezinta o prioritate in continuare, judecand dupa raport, dar mai ales dupa evaluarile pe care le-am facut noi la Ministerul Jus­ti­tiei”, a adaugat liberalul. FARA CLAUZA. Totusi, referindu-se la raportul de evaluare din vara, oficialul a afirmat ca nu crede in posibilitatea activarii clauzei de salvgardare pentru justitie. Despre “corecturile” pe care Ministerul Justitiei le-a trimis la Bru­xelles, Teodor Melescanu a precizat ca acestea cuprind informatii despre care nu stie daca vor fi cuprinse la final in raport si ca sunt detalii despre care Comisia Europeana nu avea cum sa stie, cum ar fi, de exemplu, faptul ca luni Consiliul National de Integritate a aprobat statutul ANI, ceea ce permite deschiderea procedurii de concurs pentru angajarea inspectorilor de integritate. TELEFONUL CU FRATTINI. Teodor Melescanu a mentionat ca a discutat miercuri seara la telefon cu comisarul european Franco Frattini. “Domnul Frattini este constient mai ales de hotararea politica a Guvernului de la Bucuresti de a se implica in continuare in reforma din justitie. Punctul meu de vedere - si acela a fost si principalul mesaj pe care l-am transmis - este ca, in pofida harjonelilor politice de la noi, solutia de ministru interimar la Justitie urmareste tocmai ca acest mesaj politic sa fie foarte clar. Pentru noi, reforma justitiei reprezinta o prioritate in continuare”, a afirmat Melescanu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.