CNSAS nu va mai da verdicte de politie politica sau de colaborare cu fosta Securitate. In plin an electoral, Curtea Constitutionala a dat o lovitura de gratie deconspirarii fostilor securisti si a decis sa limiteze drastic activitatea Colegiului Con
CNSAS nu va mai da verdicte de politie politica sau de colaborare cu fosta Securitate. In plin an electoral, Curtea Constitutionala a dat o lovitura de gratie deconspirarii fostilor securisti si a decis sa limiteze drastic activitatea Colegiului Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii. Colegiul nu va mai anunta verdictul despre un personaj public sau altul, ci va trebui sa trimita informarile si datele din dosarele pe care le gestioneaza catre instanta de judecata, singura abilitata sa se pronunte intr-un caz sau altul. Dupa cum era de asteptat, decizia Curtii Constitutionale i-a contrariat pe membrii Colegiului si a impartit clasa politica in doua: pe de o parte, unii politicieni spun ca e nevoie de o alta lege care sa acopere reglementarile contestate de Curte, iar pe de alta parte, alti alesi au salutat aceasta decizie. Presedintele CSM Lidia Barbulescu atentioneaza ca verdictele de påna acum date de CNSAS sunt nule.

Magistratii Curtii Constitutionale au acceptat ieri obiectiile de neconstitutionalitate ridicate de avocatul Sergiu Andon, deputat PC, in procesul dintre Dan Voiculescu si CNSAS referitoare la circa 12 articole din Legea privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica. Andon a contestat prevederile Legii Ticu, dupa ce CNSAS i-a aplicat sefului sau de partid Dan Voiculescu verdictul de colaborare cu Securitatea ca politie politica, dand publicitatii unele note semnate cu apelativul „Felix“. In principal, avocatul Sergiu Andon a criticat existenta unui organism jurisdictional- Colegiul CNSAS - cu efecte asupra drepturilor si libertatilor cetatenesti, care se implica in autoritatea judecatoreasca.

Potrivit lui Andon, Colegiul CNSAS trebuie sa fie o institutie administrativa autonoma, „ nu sa faca judecati dupa norme proprii cu mecanisme abuzive, practici si rezultate abuzive“. Deputatul conservator atentioneaza ca membrii Colegiului CNSAS au primit un vot politic din partea partidelor sustinatoare, si e putin probabil ca verdictele lor sa fie obiective. Asadar, nu Colegiul CNSAS trebuie sa decreteze daca o persoana a facut sau nu politie politica, ci instanta de judecata. “Principala sarcina a CNSAS ar trebui sa fie aceea de a a asigura transparenta totala si accesul cetatenilor la toate informatiile care-i privesc, si nu la informatii mestecate in functie de interesele unora sau altora“, spune Andon, subliniind ca nu e corect ca un grup de 12 oameni numiti politic in Colegiu sa dea verdicte pe care nu le poate judeca decat instanta de judecata. Andon a mai precizat ca oricum legea nu preciza decaderea din functie pentru demnitarii deconspirati ca au colaborat cu fostele organe ale Securitatii, iar efectele deciziei Curtii nu vor fi dezastruoase pentru societatea romaneasca.

45 de zile si CNSAS intra in ilegalitate
Decizia Curtii Constitutionale cu privire la neconstitutionalitatea Legii CNSAS s-a luat in unanimitate de voturi, aceasta avand caracter definitiv si obligatoriu. Hotararea va fi comunicata si presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului , care vor avea la dispozitioe 45 de zile pentru a opera modificarile cerute de Curte.In caz contrar. CNSAS risca sa ramana fara baza legala de functionare.

Potrivit Constitutiei, daca legea nu se pune in acord cu o0biectiile Curtii, dispozitiile contestate ca neconstitutionale sunt suspendate de drept“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.