Pregatirile in vederea adoptarii monedei unice in 2011 au adus numai necazuri Romaniei in ultima perioada. Pentru ca tot ne confruntam cu o serioasa criza valutara, care a zdruncinat din radacini bursa, a ridicat frenetic dobanzile la banci si a sper
Pregatirile in vederea adoptarii monedei unice in 2011 au adus numai necazuri Romaniei in ultima perioada. Pentru ca tot ne confruntam cu o serioasa criza valutara, care a zdruncinat din radacini bursa, a ridicat frenetic dobanzile la banci si a speriat investitorii, de ce sa nu ne afecteze si in actiunea de convergenta la euro!?
Amintindu-ne si de problema ratarii tintei inflatiei pentru 2006 si inca neoficiala ratare a tintei pentru 2007, era usor de previzionat impactul asupra planurilor de convergenta.
Insa nu s-a facut mare vanzoleala pana cand comisarul european pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, nu a iesit la rampa cu niste amenintari. Ieri, acesta a declarat faptul ca sunt ingrijorati de cifrele furnizate de autoritatile romane pentru ca bugetul general consolidat a stagnat in 2007, cifrele situandu-se la 3% din PIB. El a mai atras atentia si asupra faptului ca deficitul structural ramane stabilit la 3,4%, conform prognozei guvernului.
Apoi a venit si amenintarea: daca cifrele nu sunt imbunatatite si daca aceste cifre mari se confirma sau sunt chiar depasite, atunci vor fi obligati sa adopte initiative conform Pactului de Stabilitate si Crestere.
Dar sa nu ne ingrijoram, comisarul a tinut sa precizeze ca nu are o atitudine critica fata de Romania, ci fata de evolutia indicatorilor economici. Şi cum aceste cifre sunt productie proprie romaneasca ...
Ca sa primim iarasi note bune de la Comisie va trebui ca Guvernul sa adopte masuri fiscale ambitioase si mai ales ... coerente. Dar tocmai de aceea nu avem de ce sa ne facem griji, doar Guvernul Tariceanu ia numai masuri corecte. De exemplu, in mult discutata taxa auto contestata de intreaga populatie a tarii, negocierile s-au desfasurat nemaipomenit de bine, iar rezultatul il vom simti pe pielea noastra cat de curand.
Romania a prezentat pe 5 decembrie 2007 o versiune actualizata a programului sau de convergenta care acopera perioada 2007-2010. Potrivit CE, strategia bugetara prezentata in program nu este conforma politicii bugetare prudente necesare pentru a reduce deficitul extern in crestere si presiunile inflationiste care pun in pericol procesul de convergenta.
Şi fiindca luase cuvantul Comisia Europeana, astfel s-a sesizat si Banca Mondiala. A reflectat putin la aerul greu respirabil din economie si a zis: "Privind spre viitor, Romania se confrunta cu o strategie care ridica multiple provocari si cu un calendar de investitii menit sa sustina crsterea economica, sa imbunatateasca sistemul judiciar si sa indeplineasca obiectivele stabilite la Lisabona si, in acelasi timp, va trebui sa se adapteze la noile provocari globale si regionale, precum modificarea climei". Am inteles. Deci Romania trebuie sa traga tare pentru a impulsiona din nou cresterea economica, sa atraga investitii, mai ales in industrie si agricultura, iar in acelasi timp sa aplice si masuri de prevenire a schimbarii climei.
Vestea buna este ca Banca Mondiala va continua sa acorde sprijin Romaniei pentru a-si indeplini obiectivele mentionate, prin consultanta si asistenta tehnica adecvata.
Şi ca sa nu intrepretam ca ar avea ceva cu noi, oficialul Bancii Mondiale a mentionat ca Romania a inregistrat succese semnificative in ceea ce priveste depasirea dificultatilor legate de aderarea la Uniunea Europeana si atingerea unei cote ridicate a cresterii economice si a viabilititii financiare si fiscale.
Comisia Europeana subliniaza de asemenea ca programul prevede continuarea inregistrarii unor deficite ridicate, "ceea ce genereaza temeri in legatura cu aparitia unui deficit excesiv". CE considera ca progresul Romaniei catre obiectivul pe termen mediu privind inregistrarea unui deficit situat putin sub 1% din PIB pana in 2011 este, evident, insuficient.
Comisia sustine ca obiectivul pe termen mediu nu va fi probabil atins in anul 2011, asa cum este prognozat.
Romania se confrunta cu un calendar de investitii menit sa sustina cresterea economica si sa imbunatateasca sistemul judiciar, iar in acelasi timp trebuie sa se adapteze noilor provocari globale si regionale, a declarat directorul regional al Bancii Mondiale, Orsalia Kalantzopoulos.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.