Pretul gazelor naturale pentru consumatorii casnici va creste la 1 februarie cu 8,5%, din cauza majorarii pretului gazelor importate si a ajustarii tarifelor de distributie, iar pretul gazelor din productia interna va urca cu 5%, a anuntat, ieri, Aut
Pretul gazelor naturale pentru consumatorii casnici va creste la 1 februarie cu 8,5%, din cauza majorarii pretului gazelor importate si a ajustarii tarifelor de distributie, iar pretul gazelor din productia interna va urca cu 5%, a anuntat, ieri, Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
Preturile la gazele naturale sunt diferite pentru clientii celor doi mari furnizori, Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania. Astfel, clientii Distrigaz Sud vor plati, pentru un consum anual de 2.400 metri cubi, 11.776 lei/mc, suma ce include si taxa pe valoarea adaugata (TVA). E.ON Gaz Romania (fosta Distrigaz Nord) va percepe clientilor sai din aceeasi categorie de consum 11.699 lei/mc.
ANRE recomanda un avans cu 5% pentru pretul gazelor din productia interna, de la 470 lei/1000 metri cubi, la 495 lei/1000 mc, adica aproximativ 200 dolari/1000 mc. ANRE explica aceasta majorare "in consens cu procesul de liberalizare a pietei interne a gazelor naturale".
Potrivit unor surse apropiate ANRE, cea mai mare influenta asupra pretului final la populatie, respectiv 5% din cresterea de 8,5%, o are majorarea tarifului de distributie pentru E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud, in timp ce 1,5% reprezinta cresterea pretului gazelor din productia interna asigurate de Petrom si Romgaz. Restul de 2% este aportul cresterii preturilor la gazele importate, transmite Mediafax. Tariful de distributie se stabileste o singura data pe an.
Incertitudine la carne
Cresterea tarifelor la gaze si la orice alte utilitati conduce la majorarea pretului produselor alimentare, ne-a declarat Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii. "Scumpirea gazelor este doar varful icebergului. Daca luam in calcul devalorizarea monedei nationale, inflatia, cresterile de pret de la alte utilitati si carburanti, cresterea pretului este mult mai mare, dar nu se stie cu cat", a spus Minea, care a adaugat ca vom asista la o majorare a preturilor la produsele din carne gradat, in fiecare luna, in functie de fiecare majorare a pretului fiecarui element care intra in procesul de fabricatie.
Graul scumpeste painea
In pretul painii, gazele reprezinta doar 1%, dar este asteptata o majorare de pret, probabil in februarie, pentru ca a inceput sa se cumpere graul, care are cea mai mare influenta in pret, cu 9000 de lei/kg (n.r. - 0,9 RON)", a declarat Aurel Popescu, presedintele asociatiei patronale Rompan. El a precizat ca Romania are la dispozitie graul din import, cel din Rusia fiind cel mai accesibil. Numai ca, in urma cu doua zile, Rusia a stopat, efectiv, exporturile de grau prin instituirea unei taxe de export de 105 euro/tona, fapt ce face extrem de scumpe si importurile din aceasta tara. La ora actuala, graul utilizat in panificatie a fost achizitionat cu un pret mediu de 8200 de lei/kg. In medie, o crestere de 1000 de lei vechi a pretului graului determina o majorare de pret pentru paine de 500 de lei vechi.
Procesatorii de lapte nu au analizat, inca, impactul cresterii tarifului la gaze asupra costului de productie, a declarat Valentin Blanaru, director executiv al asociatiei patronale din industria laptelui - APRIL. El a precizat ca in luna ianuarie s-a finalizat o etapa din procesul de aliniere a preturilor produselor lactate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.