Deficitele macroeconomice cu care se confrunta Romania pune in pericol termenul stabilit de Guvern, anul 2014, pentru adoptarea euro ca moneda nationala. "Se impune corectia mai multor indicatori economici - reducerea cheltuielilor publice si a defic

Deficitele macroeconomice cu care se confrunta Romania pune in pericol termenul stabilit de Guvern, anul 2014, pentru adoptarea euro ca moneda nationala. "Se impune corectia mai multor indicatori economici - reducerea cheltuielilor publice si a deficitelor macroeconomice. Daca nu se intampla acest lucru, posibilitatea aderarii Romaniei la uniunea monetara devine discutabila", a afirmat seful reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, Nicolae Idu. El a mai precizat ca executivul european a analizat posibilitatea reducerii deficitului bugetar sub pragul de 1% din PIB pana in 2011 si a ajuns la concluzia ca acest obiectiv nu poate fi indeplinit. Cu toate astea, timp ar fi pentru corectarea dezechilibrelor. "Este nevoie de politici economice pentru a ne putea atinge obiectivele macroeconomice, astfel incat sa trecem la euro. Sugestia este ca politica fiscala sa fie mai predictibila sa asigure venituri la buget si, astfel, deficitul sa coboare sub 1%", a adaugat seful delegatiei CE.

SANCTIUNI. Uniunea Europeana nu poate sa aplice sanctiuni Romaniei pentru depasirea plafonului de deficit bugetar, de 3% din PIB, prevazut in tratatul de la Maastricht, avand in vedere ca Romania nu este inca membru al zonei euro. Insa, comisarul european pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, a declarat ca executivul european va initia o serie de masuri in cazul Romaniei, conform conditiilor stabilite in Pactul de Stabilitate si Crestere, daca autoritatile de la Bucuresti nu vor actiona pentru controlul mai eficient al cheltuielilor si a deficitului bugetar.

"Suntem ingrijorati de cifrele furnizate de autoritatile romane (...) Daca priviti la evolutia bugetului general consolidat incepand din 2007 cifrele au ramas foarte aproape de 3% din PIB", a afirmat Almunia. Pentru a adopta euro, Romania trebuie, printre alte conditii, sa reduca inflatia si sa mentina deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.