Guvernul de la Sanaa incheie acorduri cu membri al-Qaeda, pentru a putea prinde pestii mai mari.

Autoritatile yemenite au adoptat o politica de combatere a terorismului care ridica unele semne de intrebare in rindul guvernelor occidentale, arata „The International Herald Tribune". De exemplu, decizia guvernului yemenit de a-l elibera pe Jamal al-Badawi, membru al-Qaeda, in octombrie, a infuriat autoritatile americane, deoarece acesta participase la organizarea atacului impotriva navei militare americane Cole, in 2000. In atacul terorist de atunci, 17 americani si-au pierdut viata. Guvernul de la Sanaa considera insa ca au facut o afacere buna, deoarece Badawi a acceptat sa ii duca pe reprezentantii fortelor de ordine pe urmele altor cinci membri al-Qaeda fugiti din inchisoare. Badawi ar fi incheiat, inainte de a fi eliberat, un legamint de loialitate fata de presedintele yemenit.

Cazul lui Badawi nu este unic. Multi jihadisti sint eliberati, fiind ajutati chiar cu locuri de munca sau bani, devenind informatori ai guvernului. Ei sint obligati sa semneze un acord prin care se angajeaza sa nu organizeze atacuri pe teritoriul Yemenului, uneori sprijinit de garantii ale tribului sau familiei din care fac parte.

In schimb, acesti jihadisti devin informatori ai guvernului, ajutind la prinderea unor reprezentanti ai noii generatii de membri al-Qaeda, mai tineri si mai violenti. Altii devin mediatori, intermediind discutiile dintre guvern si prizonieri evadati, pentru ca acestia sa se intoarca in inchisoare. Autoritatile americane considera ca tot ceea ce reusesc yemenitii prin aceste acorduri este sa asigure securitatea propriului teritoriu, existind in schimb posibilitatea ca respectivii teroristi sa organizeze atentate in alte tari.

Sanaa sustine insa ca incearca in acest fel sa pastreze legatura cu societatea yemenita, profund conservatoare, in care atit Osama bin Laden, cit si Saddam Hussein au ramas personaje ce se bucura de popularitate. Parteneriatul dintre Yemen si mujahedini dateaza din anii ’80, cind a primit zeci de mii de veterani arabi care luptasera in Afganistan impotriva URSS.