Presedintele american a rostit, luni seara, in Congres, ultimul sau discurs despre starea natiunii americane, in care a reluat temele importante ale mandatului sau.

George W. Bush a dat autografe membrilor Congresului la finaluldiscursului sau anual despre starea natiunii. Foto: Reuters George W. Bush a vorbit, din nou, despre intentia sa de a „face totul" pentru ca israelienii si palestinienii sa ajunga la un acord de pace pina la sfirsitul anului. „Luna aceasta, la Ramallah si Ierusalim, i-am asigurat pe liderii celor doua parti ca America va face totul si ca eu insumi voi face totul pentru a-i ajuta sa ajunga la un acord de pace care sa defineasca un stat palestinian, pina la finalul anului", a subliniat Bush. „A sosit timpul ca pe Pamintul Sfint sa existe un Israel democrat si o Palestina democrata traind alaturi in pace", a adaugat el. Cu citeva ore inainte de discursul sau despre starea natiunii, Bush a afirmat ca afluxul de palestinieni in Egipt demonstreaza „mizeria" in care a aruncat Fisia Gaza miscarea islamista Hamas. „Le-as spune (palestinienilor - n.r.): iata unde v-a adus Hamas", a spus Bush pentru postul tv ABC, referindu-se la sutele de mii de palestinieni care au trecut granita cu Egiptul pentru a face cumparaturi din cauza blocadei israeliene.

In ce priveste Irakul, liderul american a explicat ca orice retragere suplimentara a militarilor americani din aceasta tara va fi determinata de conditiile de pe teren. El a amintit declaratiile comandantului american din Irak, generalul David Petraeus, care spunea ca o retragere prea rapida ar risca sa duca la „dezintegrarea" fortelor de securitate irakiene si la o intensificare a violentelor.

„Membri ai Congresului, dupa ce am ajuns atit de departe si am realizat atit de multe, nu trebuie sa permitem acest lucru", a subliniat presedintele. Afganistanul a fost descris in termeni optimisti de presedintele SUA, ca „o natiune care era cindva refugiu sigur pentru al-Qaeda" si care acum este „o democratie tinara, unde baietii si fetele merg la scoala, noi sosele si spitale sint construite, iar oamenii privesc spre viitor cu noi sperante".

Mesajul transmis iranienilor a fost acelasi, ca de obicei: sa suspende imbogatirea uraniului, sa se alature comunitatii internationale, sa nu mai sustina teroristii din strainatate si sa opreasca represiunea din interiorul tarii. „America va opune rezistenta celor care ii ameninta soldatii - vom fi alaturi de aliatii nostri si ne vom apara interesele vitale in Golful Persic", a spus Bush. El a tinut sa-i incurajeze pe americani in privinta recesiunii economice a SUA, aratind ca exista o perioada de incertitudine, pe termen scurt, dar pe termen lung cresterea economica va reveni.

Liderul de la Casa Alba nu a ocolit nici subiectul imigratiei, afirmind ca America trebuie sa-si securizeze frontierele, dar si sa recunoasca faptul ca acest lucru nu e posibil pina nu va fi creat un cadru legal pentru ca mina de lucru straina „sa vina si sa sustina economia SUA. Bush s-a aratat interesat si de lupta contra schimbarilor climatice si sporirea securitatii energetice. El a vorbit despre hotarirea SUA de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, cu conditia ca si China, si India sa faca aceleasi eforturi. „Sa incercam sa ajungem la un acord international care sa incetineasca si in cele din urma sa inverseze efectele gazelor de sera", a spus Bush. Acordul nu va fi eficient decit daca va cuprinde angajamentul principalelor economii din lume", a adaugat el. Presedintele nu a ocolit nici subiectul legat de celulele susa, amintind ca in noiembrie 2007 „am asistat la un progres istoric", cind oamenii de stiinta au descoperit un mod de a reprograma celulele stem adulte pentru a se comporta ca niste celule embrionare. „Acest succes are potentialul de a ne face sa depasim dezbaterile care ne divizau. Vom creste finantarea pentru acest tip de cercetare medicala etica", a anuntat Bush.

McCain vs Romney, in Florida Candidatii republicani la investitura pentru prezidentiale s-au confruntat, marti, in alegerile primare din statul Florida. Principalii contracadidati, potrivit sondajelor de opinie, au fost John McCain (33%) si Mitt Romney (30%). Si fostul primar al New Yorkului Rudolph Giuliani (14%) refuza sa se arate invins si era optimist in privinta sanselor sale. Preotul baptist Mike Huckabee era creditat cu 11%. Acesta a fost ultimul test electoral inainte de scrutinul important din 5 februarie, cind alegatorii din 24 de state vor vota in acelasi timp.