Speculatia este o activitate in care o persoana isi asuma riscul in speranta de a realiza profit in urma modificarilor de pret. Speculatorul va cumpara de pe piata futures daca se asteapta ca preturile sa creasca si va vinde daca se asteapta la o sca
Speculatia este o activitate in care o persoana isi asuma riscul in speranta de a realiza profit in urma modificarilor de pret. Speculatorul va cumpara de pe piata futures daca se asteapta ca preturile sa creasca si va vinde daca se asteapta la o scadere a acestora.
In ultimii ani instrumentele derivate au intrat in atentia speculatorilor din mai multe motive. Folosind metoda tranzactionarii in marja, prin care practic se imobilizeaza intre 15 - 20% din valoarea de piata a titlului, tranzactiile genereaza un castig mult mai mare decat cele obtinute pe pietele clasice.
In acest fel, castigul obtinut se raporteaza la o suma investita de cinci ori mai mica, randamentul fiind de tot atatea ori mai mare. Totodata, plasamentele la termen sunt usor de urmarit si evaluat. Analizele pentru tranzactiile futures pot fi realizate pe baza acelorasi informatii si rationamente ca si previziunile pentru plasamentele clasice in actiuni sau alte produse (cursul de schimb, metale pretioase, grau, cafea, petrol etc.).
In opinia Mirabelei Coss, broker la SSIF Broker Clun, "un rol deosebit de important in piata derivatelor il au speculatorii. In lipsa acestora, practic piata nu ar avea nici ratiune, nici suport in ceea ce priveste contrapartida. Rolul lor este cel mai bine exemplificat de pregatirea pietei in vederea realizarii operatiunilor care au rol de protectie (arbitrajele).
Pentru atragerea lor trebuie insa creat un mediu propice, dominat de volatilitate, care va atrage o lichiditate adecvata.
Speculatorii sunt mereu altii, schimba mereu pozitiile in piata si urmaresc obtinerea castigurilor usoare, preluand astfel de la arbitrajori sau hedgeri sarcina riscului".
Speculatorul incearca sa maximeze profitul obtinut intr-o perioada de timp cat mai scurta, imobilizand o parte cat mai mica din fondurile proprii.
Profitul potential al unei strategii de speculatie este proportional cu acea cantitate a riscului asumat si cu abilitatea speculatorului de a estima corect miscarea pretului. Castigurile si pierderile potentiale sunt la fel de mari pentru speculatorul care vinde ca si pentru speculatorul care cumpara.
"Speculatorul are rolul de a umple golul intre cotatiile hedgerilor sau arbitrajorilor si se constituie intr-un motor al pietei, atunci cand nu exista date fundamentale care sa influenteze decisiv evolutia pretului, explica un broker. In luarea deciziilor el este nevoit sa apeleze la analizele neconventionale, ceea ce face ca demarcatia intre inspiratie si stiinta sa fie foarte mobila si de aceea foarte greu perceptibila".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.