Utilizatorii de console de jocuri din Romania acuza Microsoft, Sony si Nintendo ca le-au vindut, fara nici un avertisment, servicii care nu exista pentru tara noastra.

Gamerii romani si nu numai au pornit o adevarata rascoala impotriva Microsoft, Sony si Nintendo, carora le cer accesul Romaniei la servicii online pentru consolele lor, printr-o petitie semnata, pina acum, de 1.800 de persoane.

Multi dintre posesorii romani au platit, atunci cind au cumparat o consola Xbox 260 (Microsoft), PlayStation (Sony) sau Wii (Nintendo), si pentru servicii online. Companiile nu ofera insa astfel de servicii pentru Romania. Intr-o petitie online, adresata Microsoft, Sony, Nintendo si oficialilor UE, romanii cer sa fie tratati la fel ca orice alti cetateni ai Uniunii Europene, cu servicii echivalente.

„Noi, detinatorii romani ai consolelor de jocuri, produselor si serviciilor aferente oferite de Microsoft, Sony si Nintendo, in calitate de cetateni cu drepturi depline ai Uniunii Europene si de utilizatori ai produselor si serviciilor pe care ni le-ati vindut, va rugam sa luati in considerare petitia noastra pentru activarea deplina a serviciilor online si suportului pentru Romania. Prin acest document cerem sa fim tratati in conformitate cu legile Uniunii Europene, ca fiind egali in drepturi cu toate celelalte tari membre unde aceste servicii sint disponibile", precizeaza petitia.

Utilizatorii consolelor acuza ca acestea le-au fost vindute fara nici un avertisment, ca serviciile pe care le cumpara nu sint disponibile pentru Romania, inclusiv suportul tehnic.

„Produsele numite aici Microsoft Xbox 360, Sony Playstation 3 si Nintendo Wii pe care ni le-ati vindut si care inca se vind in Romania, la fel ca in orice alta tara europeana, vin fara nici un avertisment ca produsele cumparate nu au nici un suport in tara noastra. De aceea, am vrea sa beneficiem de deplinatatea serviciilor pentru care am platit", spun utilizatorii romani.

Multi dintre semnatarii petitiei acuza faptul ca au cumparat consolele platind si pentru abonamente la serviciile online, fara sa le spuna cineva ca acestea nu exista in Romania.

„Am cumparat din Romania o consola Playstation 3 si una Xbox 360 si peste 100 de titluri si nu ma pot juca online. Cind incerc sa intru din Romania, primesc mesajul «nu exista un astfel de serviciu disponbil pentru tara ta. Incearca mai tirziu». Cit de «tirziu»? Xbox 360 s-a lansat de trei ani si PS3 de un an. Este prea mult", spune semnatarul Cristian Chivu.

„Platim 100 de dolari pentru un joc si primim zero servicii", acuza Andrada.

„Banii mei au fost la fel de buni ca ai oricui din Europa. Dar nu am primit nimic in schimb. Ce rusine!", spune N. Rodica.

Petitia nu este semnata doar de romani. Gameri din intreaga lume au sarit sa semneze, cerind aceleasi drepturi pentru cetatenii Romaniei. Ei atrag atentia ca si alte tari se afla in aceeasi situatie cu noi, spre exemplu, Africa de Sud si Gibraltar. John Knickerbocker, din Statele Unite, spune: „Am toate cele trei console, nu ar avea nici o valoare pentru mine fara servicii pe Internet". „Xbox Live nu merita sa fie platit, pentru ca nu functioneaza niciodata, dar ar trebui ca voi sa puteti macar sa folositi acest «serviciu»", spune Gerhard Mueller.

„Orice detinator al unei console 360 ar trebui sa aiba dreptul la Live... Nu vrem ca ei sa aleaga consola PS3 cea rea, nu-i asa, Microsoft? Pierdeti o gramada de bani chiar in momentul asta, cred", spune un semnatar numit Charles.

„Sint un cetatean american si cred ca, daca vinzi un produs intr-o tara, trebuie sa ai suport pentru tara aceea sau sa avertizezi ca aceia care cumpara nu vor putea sa beneficieze de o experienta completa. In caz contrar, se pare ca voi faceti bani pacalind lumea", sustine Jason Johnson.

Oficialii Microsoft si Sony nu au putut fi contactati pentru comentarii pina la inchiderea editiei.

Cititi petitia semnata de utilizatorii romani de console pe www.cotidianul.ro/select