Tomislav Nikolici, candidatul ultranationalist la al doilea tur de scrutin al prezidentialelor sarbe, a mers ieri in Rusia pentru “a face tot posibilul sa lege un parteneriat strategic intre Belgrad si Moscova”, informeaza Itar-

Tomislav Nikolici, candidatul ultranationalist la al doilea tur de scrutin al prezidentialelor sarbe, a mers ieri in Rusia pentru “a face tot posibilul sa lege un parteneriat strategic intre Belgrad si Moscova”, informeaza Itar-Tass, preluata de AFP. RUSIA, TOT MAI INGRIJORATA. La Belgrad insa se vorbeste de un posibil parteneriat cu europenii. Motiv pentru care Ministerul rus de Externe si-a exprimat ieri ingrijorarea referitoare “la pregatirile din culise a actiunilor statelor occidentale pentru noua misiune in Kosovo si Metohija (care va avea o componenta de circa 2.000 de oameni - n.r)”, subiect sensibil mai ales pe fondul celui de-al doilea tur de scrutin prezidential din Serbia, comenteaza Radio Romania Actualitati. Purtatorul de cuvant din Ministerul de Externe rus, Mihail Kamanin, a criticat “pregatirile tarilor occidentale”, care vizeaza “trimiterea, ocolind Consiliul de Securitate al ONU, a unei misiuni a UE in Kosovo si intarirea mandatului componentei militare a operatiunii de mentinere a pacii” din provincia separatista, se arata in comunicatul diplomatiei de la Moscova, citat de Rompres. Kamanin a facut referiri si la “presiunile directe asupra secretarului general al ONU si a presedintiei (in exercitiu) UE”, dar si la planurile potrivit carora populatia sarba (din Kosovo) ostila independentei urma sa fie “data pe brazda”. Este cunoscut faptul ca Rusia se opune proclamarii unilaterale si recunoasterii unilaterale a independentei provinciei Kosovo. Moscova sustine ca nu pot fi facute modificari in formatul si mandatul misiunilor internationale in provincie fara acordul ONU. Rusia respinge totodata orice incercari de a interpreta Rezolutia 1244, respingand astfel declaratiile unor politicieni, conform carora rezolutia ofera posibilitatea acordarii independentei Kosovo. Potrivit Radio Romania Actualitati, care il citeaza pe Aleksandr Botan-Harcenko, emisarul Moscovei pentru Balcani, Rusia are pregatit un pachet intreg de masuri, care se situeaza pe linia pozitiei sale cunoscute. Diplomatul nu a facut mai multe declaratii in acest sens, dar este cunoscut faptul ca Moscova a declarat, in repetate randuri, ca va bloca orice recunoastere a independentei unilaterale a Kosovo la ONU. PLAN PREVENTIV. Intre timp, la Pristina, in Serbia, premierul kosovar, Hashim Thaci, a dat ieri asigurari ca provincia “are un plan preventiv”, incercand sa ofere garantii ca independenta regiunii va fi precedata si urmata de “calm” pe toata linia. Prim-ministrul a facut aceste declaratii dupa o intrevedere cu seful misiunii ONU in Kosovo (MINUK), Joachim Rucker, si cu Xavier Bout de Marnhac, comandantul fortelor NATO (KFOR).


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.