In ultimele sale editii, ziarul „Gardianul“ a prezentat contractul de vånzare a Uzinei de Tractoare Brasov catre Flavus Investitii din perspectiva juridica. Pe scurt, am aratat cum acest contract a fost conceput cu scopul de a perm
In ultimele sale editii, ziarul „Gardianul“ a prezentat contractul de vånzare a Uzinei de Tractoare Brasov catre Flavus Investitii din perspectiva juridica. Pe scurt, am aratat cum acest contract a fost conceput cu scopul de a permite cumparatorului sa dispuna cum doreste de cele 126 de hectare ale complexului industrial brasovean, fara a fi obligat sa respecte clauza contractuala care impunea pastrarea obiectului de activitate al uzinei in urmatorii zece ani. Cronologia evenimentelor care au dus la cumpararea „Tractorul“ de catre Flavus Investitii sugereaza posibilitatea existentei unei regii bine puse la punct. DNA a devenit curioasa in ceea ce priveste acest scandal.

Se stie deja faptul ca exista o diferenta de nejustificat intre pretul platit si valoarea reala a terenului: de la 80 la 300 de milioane de euro. Acest „amanunt“, adaugat celui legat de viciile contractuale care au facut obiectul dezvaluirilor din „Gardianul“, intruneste caracteristicile infractiunii de bancruta frauduloasa. Afacerea are insa si consecinte indirecte, perdantul fiind, evident, tot statul roman. Ducerea la indeplini re a ultimului punct din planul celor care au regizat aceasta tranzactie, lichidarea si radierea UTB, va permite cumparatorului (Flavus Investitii) sa beneficieze de efectele disparitiei juridice a vanzatorului, adica singura entitate care ar putea reclama nerespectarea obligatiilor asumate de catre Flavus. Aceasta situatie ar prejudicia statul de alte 193 de milioane de euro, echivalentul datoriilor pe care UTB SA le are catre fisc, acestea fiind sterse in urma declararii falimentului uzinei brasovene.

De la privatizare la tun cu iz penal
Avocatul Gheorghe Piperea ne-a declarat ca toata aceasta poveste este o continua ignorare a normelor legale, fapt pe care l-a sustinut si in procesul aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti.
In data de 7 februarie 2007 este emisa Ordonanta de Urgenta nr. 3, care a declansat sirul de evenimente ce au culminat cu achizitionarea uzinei de tractoare la sfert de pret. Ea contravine acquisului comunitar, pentru ca a amanat intrarea in procedura de insolventa a 28 de societati. Singura dintre acestea care a adoptat pentru asa-zisa privatizare formula insolventei voluntare a fost Tractorul Brasov. Ciudat, ordonanta a fost data cu doua saptamani inainte ca firma care a cumparat Tractorul sa se infiinteze.

AVAS a uitat sa respecte legea
Pe data de 23 februarie, Adunarea Generala a Actionarilor de la UTB hotaraste dizolvarea firmei prin procedura lichidarii voluntare, decizie impusa fara drept de apel de votul actionarului majoritar (87%), AVAS. Aceasta a fost prima incalcare evidenta a normelor legale, pentru ca legea spune ca intre momentul convocarii adunarii generale si cel al desfasurarii sedintei trebuie sa treaca 30 de zile.
Or, sedinta in cauza a fost anuntata si tinuta la 16 zile de la aparitia cadrului legal (OUG nr. 7) ce constituia obiectul ei. Conform avocatului Gheorghe Piperea, acest simplu element este suficient pentru a scoate in afara legii hotararile luate in cadrul unei astfel de adunari. O alta consecinta a acestei decizii AGA, de dizolvare, este aceea ca a luat societatii Tractorul orice sansa de redresare. La doua luni de la aceasta sedinta AGA, toti salariatii de la Tractorul au fost disponibilizati, cu exceptia catorva oameni „de baza“.
In luna octombrie a anului trecut, contactat telefonic, reprezentantul salariatilor in comisia de licitatie, fostul lider de sindicat Gheorghe Apostu, ne-a declarat ca el, alaturi de alti fosti salariati de la Tractorul, este angajat al Casei de Insolventa Transilvania (lichidatorul UTB), in vreme ce altii sunt angajati ai Flavus Investitii, pentru a se putea face „procesul de predare-primire“.

Licitatie cu dedicatie pentru desemnarea lichidatorului

In aceasta faza, AVAS, actionarul majoritar, a desemnat lichidatorul, Casa de Insolventa Transilvania (CIT). Interesant este faptul ca aceasta este singura societate de insolventa acreditata ISO 9001 din Romania. In caietul de sarcini al licitatiei de desemnare a lichidatorului era o astfel de conditie...
De asemenea, CIT avea oferta financiara cea mai buna. Cum comisionul incasat de CIT a fost de 6 milioane de euro, ar fi interesant de stiut care este oferta celorlalti ofertanti. Acesta este insa un alt secret stiut numai de catre conducerea AVAS. Odata cu desemnarea lichidatorului de catre AVAS, evenimentele au urmat cursul deja stiut, iar Tractorul a fost vandut unui anonim off-shore care avea un capital social de 200 de RON si un obiect de activitate (dezvoltare imobiliara) care nu-i permitea sa cumpere o uzina de tractoare. In acest moment, senatorul PLD Nicolae Vlad Popa deschide o actiune in anulare a contractului de vanzare, prevalandu-se de faptul ca Flavus Investitii nu avea ca obiect de activitate fabricarea de tractoare. Instanta de judecata nu reuseste insa sa citeze noul proprietar de la Tractorul, care si-a schimbat adresa de patru ori. In consecinta, s-au acordat patru termene de judecata.
Intre timp, Flavus Investitii isi completeaza obiectul de activitate. La scurt timp dupa cumpararea UTB, Flavus demareaza negocieri in vederea vanzarii liniilor de fabricatie a tractoarelor. Intre timp, DNA a devenit curioasa in ceea ce priveste acest scandal.

(Cristian Stanescu)

PSD Brasov: AVAS ar fi trebuit sa sprijine uzina, dar si-a batut joc de ea

Conducerea PSD Brasov a organizat, ieri, o conferinta de presa pornind de la dezvaluirile facute saptamana aceasta de ziarul „Gardianul“ in ceea ce priveste afacerea „Tractorul“. Social-democratii brasoveni au precizat ca vanzarea Uzinei Tractorul catre SC Flavus Investitii SRL va face subiectul unei anchete declansate de Comisia pentru politica economica din Senat. Aceasta comisie va analiza caietul de sarcini al licitatiei pentru vanzare si contractul de vanzare-cumparare semnat intre AVAS si Flavus Investitii. In functie de raportul comisiei, va fi sesizat sau nu Biroul permanent al Camerei Deputatilor, care, daca situatia o impune, ar putea sesiza Parchetul. Liderul PSD Mihai David a adus aminte de pozitia partidului fata de vanzarea Tractorul si i-a atras atentia primarului George Scripcaru ca, in urma cu cateva luni, a promis ca in PUG-ul Brasovului nu va aparea un cartier de locuinte pe spatiul de la Tractorul.

Mihai David, liderul organizatiei municipale a PSD, si-a adus aminte ieri, dupa ce Comisia pentru politica economica din Senat a inceput analiza vanzarii uzinei Tractorul, ca partidul pe care il reprezinta „s-a opus inca de la inceput tranzactiei cu Flavus“. David nu s-a dat inapoi din a face din Tractorul un subiect politic, afirmand ca „vara trecuta, PD, desi era la inceput impotriva unei schimbari majore, s-a inmuiat pe parcurs“. „Flavus s-a prezentat corespunzator, astfel ca urmatoarele puncte de vedere ale PD au fost mult mai subtiate, iar acum lipsesc de tot“. In paralel cu sagetile trimise catre adversarii politici, Mihai David se opreste totusi si asupra situatiei de la Tractorul, acolo unde noul proprietar, Flavus, a ipotecat deja o parte din linia de productie a uzinei, cu toate ca in contract exista o clauza clara care cere cumparatorului sa produca tractoare pe o perioada de zece ani de la data cumpararii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.