Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, despre ale carui declaratii de avere ciudate scriam in numarul nostru din 27 ianuarie, a ales sa atace ziarul si redactorul care a scris materialul, in loc sa
Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, despre ale carui declaratii de avere ciudate scriam in numarul nostru din 27 ianuarie, a ales sa atace ziarul si redactorul care a scris materialul, in loc sa explice coerent de ce apar inadvertente in declaratiile sale. Atanasiu a declarat telefonic, in timpul emisiunii 'Sinteza Zilei>>, de pe postul de televiziune Antena 3, ca 'Gardianul>> foloseste un ziarist 'platit de PD Alba>> pentru a-l ataca. Mai mult, in ultimii ani, 80% din ce a scris acelasi ziarist „platit“ ar fi fost numai atacuri la adresa lui Atanasiu. Din acest motiv, presedintele AVAS este mai bogat cu o plangere penala ( vezi textul ) , pentru calomnie, depusa astazi la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Oricum este obisnuit sa aiba necazuri in justitie. Ultimele informatii primite de noi arata ca Serviciul Teritorial Anticoruptie Alba se intereseaza indeaproape de activitatile lui Atanasiu din 2004, pe vremea cand indeplinea functia de presedinte al Consiliului Judetean Alba. Supararea cea mare a presedintelui AVAS vine din faptul ca nu prea gaseste argumente atunci cand trebuie sa explice provenienta averii. Desi a trecut, in 2005, printr-un divort insotit de un partaj costisitor, averea lui Atanasiu a crescut spectaculos. Nimic anormal, sa spunem, daca fostul ministru al apararii nu ar fi avut obligatia, in toate functiile prin care a trecut in perioada 2004-2008, sa dea declaratii de avere in care sa arate ce valori detine si cum le-a dobandit. Lucru pe care nu a reusit sa-l puna in practica.

Desene pe asfalt
In 2005 au aparut noile modele de declaratii de avere si interese. Desi sunt foarte explicite, Ministerul Justitiei a elaborat si un ghid de completare a declaratiilor, facut pe intelesul unui individ cu un coeficient de inteligenta foarte redus, mult sub nivelul solicitat unei persoane care sa ocupe functii de ministru. Cu toate acestea, Teodor Atanasiu nu si-a completat declaratiile de avere in mod corect. Mai precis, nu a precizat valoarea de impozitare a imobilelor pe care le detine sau le-a detinut si a jonglat cu conturile bancare. Pornind de la prezumtia ca este o persoana cinstita si cu minima capacitate intelectuala care sa-i permita sa citeasca, raman doar doua variante: Atanasiu nu a inteles exact ce i se cerea sa scrie in declaratii sau nu a avut chef sa le completeze asa cum cere legea. In oricare dintre aceste cazuri insa, presedintele AVAS este in culpa si, daca Agentia Nationala de Integritate ar functiona, ar trebui sa dea explicatii inspectorilor de la aceasta institutie.

Uite contul, nu e contul
Asa cum spuneam mai sus, Atanasiu nu a vrut sa spuna nimanui cat valoreaza terenurile, apartamentele sau casele pe care le detine sau le-a detinut. Incepand cu declaratia din 2 august 2004, de cand era presedinte la CJ Alba, si pana in 13 decembrie 2007, in nici unul dintre documentele in care Atanasiu isi publica averea nu este trecuta valoarea de impozitare a imobilelor. Acest fapt ar fi suficient pentru declansarea unui control din oficiu al averii demnitarului, pentru ca nu este acelasi lucru sa-ti faci, din salariul de bugetar, o casa de 50.000 de euro sau una de 250.000 de euro.

Mult mai problematica este insa situatia conturilor. In declaratia din august 2004, Atanasiu spune ca are un depozit de 12.000 de euro ( vezi facsimil ). Nu indica banca, pentru ca forma de atunci a declaratiei nu cerea acest lucru. Nu spune insa nimic despre vreun cont curent, desi legea il obliga sa faca acest lucru. Dupa numai opt luni, devenit ministrul apararii, Atanasiu trece in declaratia de avere, in 25.04.2005, un cont curent, infiintat in 2000, la BRD, in valoare de 150 de milioane de lei vechi, si un depozit la Banca Transilvania, in valoare de 15.000 de euro ( vezi facsimil ). Mai trec opt luni cu un divort, un partaj si o nunta si Atanasiu declara, in 28 decembrie 2005, ca are doua conturi curente, infiintate in 2005, ambele la BRD, unul de 75.000 de euro si unul de 30.000 de dolari ( vezi facsimil ). Si ajungem la zi, mai precis la ultima declaratie de avere, din 13 decembrie 2007.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.