Schita Raportului de tara al Comisiei Europene critica evolutia justitiei romane din ultima jumatate de an, in special retrimiterea dosarelor ministrilor la Parchete de catre Inalta Curte.Unul dintre cele mai longevive cazuri in justitieeste cel al fostului premier Adrian Nastase,inceput in 2005 Comisia Europeana (CE) „pune la indoiala asa-zisele erori de procedura care au stat la baza returnarii dosarelor de coruptie la nivel inalt", informeaza NewsIn, care citeaza surse de la Bruxelles. Conform schitei Raportului de tara, invocarea acestor erori de procedura de catre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) cind au decis returnarea catre DNA si DIICOT a dosarelor celor opt fosti si actuali ministri suspectati de coruptie „provoaca dezbateri si controverse considerabile". Potrivit surselor citate, CE a intocmit un raport de tara mult mai dur fata de cel din iunie 2007 si ar putea recomanda activarea clauzei de salvgardare in cazul in care Romania nu-si remediaza deficientele pina la urmatorul raport, cel din iunie 2008. Activarea clauzei nu va fi luata in calcul si in cazul Bulgariei, pentru care aprecierile Comisiei sint mai favorabile decit in privinta justitiei romane. In ultimele doua luni, judecatorii au retrimis DNA sau DIICOT mai multe dosare penale in care erau urmariti penal fosti ministri, printre care Adrian Nastase, Miron Mitrea si Serban Mihailescu. Judecatorii au motivat cererea adresata procurorilor de a reface urmarirea penala in cazul acestor demnitari prin decizia Curtii Constitutionale (CC) din iulie 2007, conform careia si pentru fostii ministri, nu doar pentru cei in functie, DNA si DIICOT au nevoie de avizul presedintelui pentru anchetarea lor. ICCJ a returnat catre DNA si dosare trimise in instanta inaintea deciziei CC, cu argumentul ca, desi hotarirea acestei instante produce efecte doar pentru viitor, se aplica si proceselor demarate anterior, cu singura conditie sa nu existe deja in aceste cauze o sentinta definitiva si irevocabila. Expertii europeni trimisi la Bucuresti la sfirsitul anului trecut au studiat motivele returnarii acestor dosare, fapt pentru care presedintele Inaltei Curti, judecatorul Nicolae Popa, a acuzat public Comisia Europeana de „ingerinta" in treburile justitiei romane.

Oficialii europeni avertizeaza ca nu accepta posibila comasare a DNA cu DIICOT, care ar putea fi decisa de guvernul Tariceanu, iar raportul conchide ca „Romania trebuie sa consolideze si sa mentina institutiile deja stabilite in cadrul legal al luptei anticoruptie".

Comisia nu agreeaza nici amendamentele aduse Codului penal si Codului de procedura penala adoptate de Parlament in octombrie 2007, adica ridicarea pragului de la care infractiunile economice sint considerate deosebit de grave, de la 50.000 la 9 milioane de euro, interdictia procurorilor de a folosi ca probe interceptarile obtinute inaintea declansarii urmaririi penale sau regimul perchezitiilor, care trebuie anuntate din timp de anchetatori. „Daca vor fi promulgate, aceste amendamente ar avea un efect negativ considerabil asupra eficientei anchetelor penale in general si ar obstructiona anchetele si in alte state membre in domenii precum lupta impotriva terorismului si combaterea infractiunilor transfrontaliere", se arata in raportul preliminar.

Comisia mentioneaza si faptul ca Agentia Nationala de Integritate, institutie creata cu scopul de a verifica averile si incompatibilitatile demnitarilor, inca nu functioneaza, nu are un sef si nu a luat pina acum nici o decizie.

Nastase e celebru Intr-un interviu acordat agentiei NewsIn, Jan Marinus Wiersma, vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European, a declarat: „Cu siguranta, Comisia Europeana a monitorizat numarul cazurilor de mare coruptie care dureaza deja de o bucata de vreme - Nastase e celebru in Romania - si asupra carora nici o instanta nu a ajuns inca la vreo concluzie. Or, deja aceste cazuri se lungesc de ani intregi si nu se intimpla nimic. Asa ca disciplina impusa de Bruxelles va fi bine venita daca clasa politica nu e interesata de modernizarea tarii, ci doar de beneficiile personale".