Comisiile juridice reunite ale celor doua Camere au la dispozitie doua zile pentru a "legaliza" proiectul privind votul uninominal. Practic, parlamentarii trebuie sa modifice cele cateva articole considerate neconstitutionale de catre membrii Curtii
Comisiile juridice reunite ale celor doua Camere au la dispozitie doua zile pentru a "legaliza" proiectul privind votul uninominal. Practic, parlamentarii trebuie sa modifice cele cateva articole considerate neconstitutionale de catre membrii Curtii Constitutionale.
Birourile permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor au decis ieri ca legea votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea sa fie trimisa la Comisiile juridice reunite.
"Acestea urmeaza ca pana joi sa elaboreze raportul asupra modificarilor necesare, pentru ca in prima sedinta a Birourilor permanente reunite sa punem pe ordinea de zi acest proiect", a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, la finalul intrunirii. El a mai anuntat ca membrii celor doua comisii vor dezbate acest raport miercuri si joi.
Legea votului uninominal a trecut de Parlament in noiembrie anul trecut, prin asumarea raspunderii Guvernului. Intr-o sesizare adresata Curtii Constitutionale, seful statului a contestat mai multe articole ale proiectului de lege respectiv, printre care existenta listei suplimentare la nivel national si posibilitatea organizarii de alegeri anticipate in cazul reorganizarii administrativ-teritoriale. Curtea a acceptat contestatia presedintelui Traian Basescu, declarand neconstitutionale toate articolele asupra carora seful statului a atras atentia. Potrivit legii, Parlamentul are obligatia ca, in termen de 45 de zile de la publicarea deciziei in Monitorul Oficial, sa reexamineze dispozitiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curtii.Geoana vrea uninominal si pentru presedintii de consilii judeteneLa nivel declarativ, toate partidele parlamentare sustin introducerea votului uninominal pentru alegerea senatorilor si deputatilor incepand cu scrutinul din acest an.
Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca Parlamentul ar trebui sa dezbata „in ritm accelerat” legea privind introducerea votului uninominal. In opinia sa, legea poate trece de Legislativ in doua saptamani. De altfel, Geoana sustine ca daca uninominalul va fi adoptat in timp util, nu doar alegerile parlamentare, ci si cele locale din acest an sa se desfasoare pe baza votului uninominal. Iar presedintii de consilii judetene vor putea sa fie alesi in mod direct la alegerile locale din acest an.
In schimb, PD-L a cerut ieri Parlamentului sa adopte legea votului uninominal prin combinarea proiectelor depuse anterior de PD-L si PSD. Potrivit lui Emil Boc, in acest mod poate rezulta "cea mai buna varianta de vot uninominal, validata si de romanii care s-au prezentat la referendum".
Liderii PSD au declarat in repetate randuri ca ei sustin proiectul pentru care Executivul si-a asumat raspunderea in Parlament.

Legea electorala pentru care Executivul si-a asumat raspunderea in Parlament prevede in esenta alegerea prin votul uninominal a jumatate dintre parlamentari, restul locurilor urmand sa fie ocupate prin redistribuire, pe baza unor liste propuse de partidele care trec pragul electoral. Ideea unei astfel de reprezentari este aceea ca, in final, componenta celor doua Camere sa reflecte structura votului insumat la nivelul intregii tari.
Şeful statului sustine, in schimb, ca toti senatorii si deputatii trebuie sa fie alesi de popor, dupa modelul primarilor, adica vot uninominal cu doua tururi de scrutin. Referendumul organizat pe acest subiect pe 25 noiembrie a fost insa invalidat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.