Romånia este singura tara din regiunea est-europeana in care moneda nationala a suferit o depreciere ingrijoratoare in prima luna a acestui an, atrage atentia Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA). Situatia n
Romånia este singura tara din regiunea est-europeana in care moneda nationala a suferit o depreciere ingrijoratoare in prima luna a acestui an, atrage atentia Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA). Situatia nu-i impiedica pe oficialii bancii centrale sa recomande populatiei contractarea de credite in lei.

Leul este considerat in continuare de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) o moneda pe care se poate paria, in ciuda deprecierii semnificative si continue. “Cei care tin lei astazi vor vedea peste un an ca vor fi castigat, tinand lei, atat din dobanda, cat si din curs, care atunci va fi mai puternic, mai apreciat decat este astazi”, a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, intr-un interviu acordat postului BBC.

Oficialul bancii centrale are aceleasi recomandari si pentru persoanele care vor sa isi ia credite in lei. Asta, in timp ce moneda nationala a cunoscut o depreciere semnificativa de la jumatatea anului trecut, cursul osciland de la 3,10 la 3,78 lei/euro.
Leul nu s-a redresat nici in prima luna a anului. Liviu Voin ea, directorul executiv al GEA, remarca evolutia negativa, singulara in regiune, a monedei nationale. “In schimb, coroana ceha este pe apreciere, iar alte cursuri de schimb din tarile din regiune sunt mult mai putin volatile”, ne-a declarat analistul.

Incepand cu data de 3 ianuarie, cursul de schimb leu/euro a urcat de la 3,5971 la 3,7690, ceea ce inseamna un salt cu aproape 5% al cursului. Saptamana trecuta, leul a pierdut circa 2% pana la 3,78 lei/euro, pe fondul nervozitatii de pe pietele financiare internationale, care a determinat caderi pe pietele de capital la nivel global. Ieri, Bursa de Valori Bucuresti a scazut cu 3,99%. Cotatia medie a celor mai lichide zece titluri a coborat cu 4,67%, in timp ce Societatile de Investitii Financiare (SIF) au consemnat o pierdere medie de 3,67%.

Marirea dobånzii-cheie este iminenta


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.