Parlamentarii din conducerea Camerei si Senatului se intalnesc astazi, in cadrul Birourilor permanente reunite, pentru a stabili prioritatile legislative ale sesiunii parlamentare februarie-iunie 2008, precum si pentru analizarea procedurii legate de

Parlamentarii din conducerea Camerei si Senatului se intalnesc astazi, in cadrul Birourilor permanente reunite, pentru a stabili prioritatile legislative ale sesiunii parlamentare februarie-iunie 2008, precum si pentru analizarea procedurii legate de reexaminarea proiectului de lege al Guvernului privind introducerea votului uninominal pentru care Executivul si-a asumat raspunderea in Parlament.

Anul trecut in decembrie, trei articole din acest proiect au fost infirmate de Curtea Constitutionala, la sesizarea presedintelui Romaniei. Au fost considerate neconstitutionale prevederile privind "listele afisate pe pereti in sectiile de votare", deoarece instituie posibilitatea atribuirii unui mandat de parlamentar unor candidati fara insa ca acestia sa fi primit votul direct al alegatorului.

O alta prevedere considerata neconstitutionala permite introducerea posibilitatii de organizare a alegerilor parlamentare anticipate in cazul reorganizarii administrativ-teritoriale. Decizia Curtii obliga Parlamentul la modificarea celor trei articole, astfel incat acestea sa fie in acord cu Legea fundamentala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.