Nu se stie inca unde va cadea vehiculul, care cintareste noua tone si e de marimea unui autobuz.



Israelienii aglomereaza si ei spatiul cu propriii sateliti-spion. Foto: Reuters

Un satelit american pentru sp
Nu se stie inca unde va cadea vehiculul, care cintareste noua tone si e de marimea unui autobuz.



Israelienii aglomereaza si ei spatiul cu propriii sateliti-spion. Foto: Reuters

Un satelit american pentru spionaj a iesit de sub control si se pare ca se va prabusi pe Pamint cindva la sfirsitul lui februarie sau inceputul lui martie. Satelitul a pierdut din puterea de propulsare si ar putea contine materiale periculoase. Combustibilul cu care functioneaza este hidrazina, un lichid incolor, cu un miros asemanator amoniacului, toxic pentru oricine intra in contact cu el. Nu se stie locul in care ar putea sa aterizeze satelitul, dar oficialitatile americane au dat de inteles ca ii tin informati pe congresmeni si pe liderii altor state vizate de eveniment.

Casa Alba a anuntat ca monitorizeaza situatia satelitului. Un purtator de cuvint a declarat ca numerosi sateliti s-au prabusit pe Pamint de-a lungul timpului, fara a produce victime sau pagube. Cel mai mare vehicul al NASA care a intrat necontrolat in atmosfera Pamintului a fost Skylab, cintarind 78 de tone, iar prabusirea sa a avut loc in 1979, in Oceanul Indian.

Satelitul care va cadea luna viitoare cintareste 9 tone si este cam de marimea unui microbuz. De obicei, satelitii-spion sint eliminati prin reintrare controlata in atmosfera si se prabusesc in ocean, astfel incit nici o alta tara sa nu poata studia vehiculul. Daca acesta va cadea intr-o zona ce nu este controlata de americani, exista riscul ca unele secrete ale tehnologiei SUA sa fie dezvaluite. Desi s-a pus problema ca satelitul sa fie distrus cu o racheta, o astfel de masura ar putea conduce la mai multe reziduuri solide, ce s-ar aprinde la contactul cu atmosfera.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.