Blocarea dosarelor de mare coruptie reprezinta „cea mai mare problema” in Raportul privind Justitia romana ce se redacteaza in aceste zile la Bruxelles, a indicat ieri un oficial european familiarizat cu acest subiect. Conform unuia dint
Blocarea dosarelor de mare coruptie reprezinta „cea mai mare problema” in Raportul privind Justitia romana ce se redacteaza in aceste zile la Bruxelles, a indicat ieri un oficial european familiarizat cu acest subiect. Conform unuia dintre cele patru obiective specifice (benchmarks) stabilite de Comisia Europeana in cadrul mecanismului de acompaniere si verificare in domeniul Justitiei, Romania trebuie sa continue „realizarea unor anchete profesionale si impartiale in cazul sesizarilor de coruptie la nivel inalt”. Neindeplinirea obiectivelor specifice poate determina Comisia Europeana sa recomande activarea clauzei de salvgardare pe Justitie, ce s-ar traduce cu nerecunoasterea sentintelor romanesti in spatiul comunitar. Cu toate acestea, politicienii romåni sunt de parere ca nu va fi activata clauza de salvgardare chiar daca Justitia din Romånia are probleme. Ba, mai mult, unii lideri politici sunt convinsi ca astfel de semnale vin chiar din partea europarlamentarilor PD-L, interpretåndu-le ca pe niste presiuni in contextul scandalului de la Ministerul Ju stitiei legat de numirea Noricai Nicolai ca ministru si de dosarele a opt actuali si fosti ministri.

La capitolul lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, Romania a inregistrat regrese clare de la Raportul din iunie 2007 al Comisiei Europene: toate dosarele de mare coruptie au fost returnate DNA si DIICOT pentru refacerea probatoriului, transmite NewsIn. Unele au fost restituite in baza admiterii unor exceptii de Curtea Constitutionala, altele in urma unor vicii de procedura invocate de avocati si admise de judecatori. In acelasi timp, ancheta in dosarele privind opt ministri si fosti ministri a fost blocata, timp de mai multe luni, printr-o ordonanta de urgenta care a condus la eliminarea Comisiei de la Cotroceni ce avea pe masa primele cauze si solicitari de avize pentru urmarirea penala a unor ministri. Chiar si dupa lamurirea situatiei privind Comisia de la Cotroceni, dosarele celor opt ministri mai sunt subiect de controversa intrucat acum se pune problema unui aviz din partea Parlamentului pentru cei care sunt parlamentari. Nici in raportul din iunie 2007 Comisia Europeana nu era multumita de evolutiile la obiectivul privind combaterea coruptiei la nivel inalt. Dimpotriva, Bruxelles-ul avertiza atunci ca “progresul inregistrat in tratamentul juridic al coruptiei la nivel inalt este inca insuficient”. Pe de alta parte, Comisia Europeana intentioneaza sa publice raportul interimar pe tema justitiei “la timpul potrivit pentru intalnirea statelor membre programata pentru data de 6 februarie”, a declarat, conform Mediafax, Mark Gray, purtator de cuvant al CE. Redactarea raportului CE pe tema Justitiei este intr-un stadiu avansat, dar procedura de adoptare de catre comisarii europeni nu a fost lansata.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.