CALE LIBERA - Putin ii netezeste calea succesorului sau
Pe masura ce alegerile prezidentiale se apropie, opozantii cei mai inraiti ai presedintelui Vladimir Putin sunt scosi pe tusa prin diferite metode, de la interdictii si arestari la inab

CALE LIBERA - Putin ii netezeste calea succesorului sau
Pe masura ce alegerile prezidentiale se apropie, opozantii cei mai inraiti ai presedintelui Vladimir Putin sunt scosi pe tusa prin diferite metode, de la interdictii si arestari la inabusiri de proteste.

Seria hartuielilor opozitiei ruse a culmint ieri cu interzicerea candidaturii lui Mihail Kasianov, cel mai de temut adversar in viitoarea cursa pentru Kremlin al candidatului preferat de presedintele Vladimir Putin, Dimitri Medvedev, relateaza Reuters. Astfel, nici un candidat din partea opozitiei liberale, pe care o reprezenta Kasianov, fost prim-ministru, nu va candida la alegerile prezidentiale din 2 martie. Comisia si-a explicat decizia afirmand ca peste 80.000 de semnaturi de sustinere, din totalul de peste doua milioane stranse in favoarea lui Kasianov, au fost declarate invalide. Doar patru candidati inregistrati oficial au primit permisiunea de a participa la alegeri. Ei sunt Dimitri Medvedev, sprijinit de presedintele Vladimir Putin, considerat favoritul scrutinului, ultranationalistul Vladimir Jirinovski, comunistul Ghenadi Ziuganov si Andrei Bogdanov, un politician relativ necunoscut, aparent loial Kremlinului.

LUCRATURA. Kasianov denuntase saptamana trecuta "o operatiune" a autoritatilor de la Moscova, avand drept scop blocarea candidaturii sale la alegeri. Sustinatorii fostului premier rus au afirmat ca scrutinul din 2 martie devine astfel "o farsa", care demonstreaza ca puterea de la Kremlin se teme de un "real adversar" al preferatului sau, Medvedev, care este privit ca succesor sigur al lui Putin. Kasianov, in varsta de 50 de ani, fostul premier al lui Putin, l-a acuzat pe presedintele rus ca a impiedicat Rusia sa evolueze spre democratie si ca a gestionat prost dezvoltarea economica a tarii, creand un sistem politic ce a devenit supus unui singur om.

SIMBOLIC. Desi Kasianov nu avea sanse mari de reusita (aproximativ 1% din voturi), respingerea lui denota intentiile clare de desfasurare a unor alegeri prezidentiale prin frauda, potrivit comentariilor analistilor politici. Totusi, alegerile vor fi monitorizate indeaproape de Statele Unite si de Uniunea Europeana, dupa ce intre observatorii europeni si Rusia a izbucnit un scandal, anul trecut, in decembrie, la alegerile parlamentare, din cauza amestecului autoritatilor in desfasurarea alegerilor.

SUSTINERE. O miscare de sustinere pentru Dmitri Medvedev, candidatul sprijinit de presedintele rus Vladimir Putin la alegerile prezidentiale din martie, a fost creata vineri in cursul unei reuniuni a simpatizantilor sai la Kaluga, potrivit unui comunicat al organizatorilor, citat de AFP. "Dmitri Medvedev este o locomotiva pentru constructia societatii civile din Rusia", apreciaza organizatorii miscarii "Rusia inainte". "De aceea, noi, diferiti cetateni rusi, am decis sa cream o miscare de sustinere", au precizat acestia.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.