Restaurarea unei cladiri de valoare istorica este mai costisitoare atunci cind se realizeaza la standarde europene, decit supermarketurile ridicate in graba.

Un exemplu din cele multe ale agresarii istoriei ca bun national si european il ofera la Timisoara holdingul Tiriac. Acest om de top, capitalist neaos si om al vinatorii de protipendada, nu ucide doar mistretii, ci si una dintre cladirile rare din tara apartinind arhitecturii istorice industriale. Avem putine de acest fel din motive lesne de inteles: nu industria a fost in vechime punctul nostru forte.

In lumea occidentala, arhitectura industriala de patrimoniu este pusa in valoare cultural si turistic cu frumoase rezultate. Domnul Ion Tiriac distruge vechiul Abator Comunal din Timisoara, opera a arhitectului Székely László, un artist de anvergura central-europeana de la inceputul secolului XX. In urma cu doi ani am protestat citiva scriitori si cadre didactice din Universitate in fata portilor baroc ale venerabilului Abator ca sa aflam in miinile cui a incaput cladirea. Asistati de televiziuni, intrucit convocasem acolo o conferinta de presa, a aparut, in cele din urma, un paznic al imobilului care ne-a dezvaluit secretul: proprietarul era domnul Ion Tiriac. S-a napustit presa asupra Centralei holdingului din Capitala care a dat public asigurari ca vor face acolo un supermarket care va pune in valoare fatada si parte din cladire. Numai ca, in loc sa treaca la refacerea cladirii patrimoniale, holdingul a trecut la asasinarea ei prin desfacerea acoperisului ca sa o ruineze ploile si zapada. Motivul: Abatorul se afla intr-o zona de maxim interes comercial, linga complexul studentesc, si are o curte interioara uriasa care valoreaza mult mai mult decit imobilul. Asa au mai facut niste investitori cu patrimoniul urban industrial Fructus din zona Piata 700, asa intentioneaza sa procedeze un alt om de afaceri, de data asta din Germania, cu cladirile de inceput de secol XX ale vechii Fabrici de Ciorapi din cartierul Fabric, opera aceluiasi arhitect renumit. Si uite asa renaste ceausismul in plin capitalism. Daca geniului din Scornicesti nu-i placea patrimoniul arhitectural din motive ideologice, astazi capitalistii nostri ucid trecutul ca sa faca profit cu orice pret.

Daniel Vighi este scriitor si profesor la Universitatea de Vest din Timisoara