BVB este o varianta atractiva, desi se iau in calcul si alte piete
Fluctuatiile valutare fac bursele externe mai riscante
Intrarea fondurilor va ajuta piata de capital pe termen lungŞefii companiilor de pensii obligatorii spun ca vor sa investeasca pe Bursa din Romania, pentru ca promite randamente mai mari fata de pietele externe de capital, pe care fluctuatiile valutare le fac mai riscante, informeaza NewsIn.
"Din cauza fluctuatiilor valutare de pe piata internationala, ne limitam sa facem plasamente pe piata de capital din Romania in contextul actual al pietei", a declarat presedintele ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu, care a adaugat ca riscul valutar ramane, si poate lucra in favoarea contribuabililor - daca leul se apreciaza - si in defavoarea lor, daca leul se depreciaza. El a adaugat ca "este foarte periculos sa investim afara" si abia in luna mai, cand va incepe sa investeasca, se va stabili strategia exacta de investitii. "Conform prospectului, putem investi in actiuni, pana in 30% din nivelul activelor", a mai spus Vasilescu, care a adaugat ca nu exista o piata secundara pentru titluri - si de aceea trebuie sa se astepte deciziile Ministerului Finantelor cu privire la calendarul pentru titluri de stat in Romania. Şeful ING Fond de Pensii a mentionat ca administratorii de fonduri sunt obligati sa-si plieze ponderea investitiilor in functie de evolutia pietelor, pentru a obtine cele mai bune randamente. "Nu este o conditie sa investesti pe piata din Romania", a mai spus acesta.Fondurile aleg Romania cat timp va mai oferi randamente bune"In conditiile in care piata locala ofera inca randamente mai bune, iar acestea se raporteaza in lei, ne vom orienta in special catre piata romaneasca", a declarat directorul de investitii al fondului administrat de Allianz-Ţiriac, Dorin Boboc.
El a aratat ca plasamentele in actiuni ar putea fi facute preponderent pe piata din Romania, deoarece in contextul actual pe piata externa exista un risc din cauza fluctuatiilor valutare. In opinia lui, poate fi gasita o solutie de eliminare a riscului valutar pentru ca plasamentele sa devina rentabile, atunci cand valoarea activelor este una importanta, iar costurile nu reprezinta o problema. Boboc a mai spus ca ar putea neutraliza aceasta expunere la fluctuatiile valutare, prin plasarea contributiilor in instrumente derivate specifice.
"In ce priveste ponderea investitiilor pe piata de capital, aceasta difera in functie de contextul pietelor", crede directorul de investitii al fondului, care a mai declarat ca, in contextul unei evolutii a pietei din ultimele trei luni, expunerea va fi mai mica catre actiuni, pana la minimum prevazut de lege.Allianz-Ţiriac va investi 10-20% la Bursa"Daca evolutia asteptata a pietelor de capital ar fi buna, am alege limita maxima prevazuta de lege", a explicat Boboc, precizand ca Allianz-Ţiriac va investi intre 10 si 30% pe piata de capital. "Allianz-Ţiriac Pensii Private are o strategie de investitii flexibila. Daca piata de capital romaneasca este mai putin interesanta intr-o anumita perioada de timp, ne orientam catre piata europeana", a mentionat directorul de investitii al companiei.
In ceea ce priveste titlurile de stat, Dorin Boboc a adaugat ca in acest moment nu exista suficiente emisiuni, insa in cadrul unor discutii cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor, acestia au mentionat ca statul este dispus sa contribuie cu emisiuni pentru a oferi suficienta lichiditate in piata. "Intalnirile au fost constructive si suntem optimisti ca statul va emite suficiente instrumente cu venit fix in piata. Legislatia ne permite sa iesim pe piata externa, nu suntem prizonierii pietei romanesti. Avem expertiza internationala necesara la nivel de grup si platforma tehnica necesara pentru a investi pe orice piata, nu numai cea locala", a aratat Boboc.
Allianz-Ţiriac Pensii Private va investi intre 55 si 70% din contributii in instrumente cu venit fix, iar o pondere de pana la 15% din contributii va fi plasata in obligatiuni corporatiste. Obligatiunile corporatiste confera randamente superioare celor oferite de statul roman si sunt emise de corporatii cu un rating mai bun decat al statului roman. "Prin aceste instrumente corporatiste, noi le oferim participantilor nostri un plus de randament, dar la un risc bine cuantificat, masurat de marile agentii de rating ale lumii, precum S&P, Moody's si Fitch", a adaugat directorul de investitii al Allianz-Ţiriac.Piata interna ofera putine instrumente cu plasament fix"Vom investi preponderent pe piata de capital din Romania, dar lucrurile se pot schimba", a declarat pentru NewsIn directorul Generali Fond de Pensii, Ioan Vreme.
El a explicat ca, in conditiile in care un fond are 400.000 de clienti, care contribuie cu cinci euro fiecare, in prima luna valoarea totala a contributiilor ar ajunge la 2 milioane de euro. In aceste conditii, este posibil sa nu existe o oferta suficienta de titluri de stat care sa permita plasarea acestor bani in titluri de stat. Ioan Vreme considera ca prospectul poate fi revizuit in functie de piata.
Piata interna ofera inca putine instrumente de plasament cu venit fix, precum titlurile de stat.
"Daca Bursele cad si trebuie sa mergem catre instrumente cu venit fix, trebuie s-o facem. O astfel de industrie poate influenta politica Bancii Nationale a Romaniei sau pe cea a Guvernului", a mai spus Vreme. El a adaugat ca Guvernul ar putea oferi dobanzi mici pe aceste titluri daca nu vrea sa creasca datoria interna prin aceste titluri, stiind ca cererea este mare din partea fondurilor. Totodata, in conditiile in care cererea de instrumente fixe creste, "exista sansa sa apara mai multe oferte in piata", considera seful Generali Fond de Pensii.Aviva: riscurile Bursei interne sunt mai mici"Ne orientam in prezent catre piata de capital din Romania si, marginal, pe piata externa", a spus pentru NewsIn directorul executiv al Aviva Fond de Pensii, Eugen Voicu, care a mentionat ca piata locala ramane mai atractiva deoarece riscurile asumate sunt mai mici.
Voicu a mai spus ca, desi pe piata externa resursele sunt mai mari, costurile sunt mai ridicate si, totodata, nu ai acces la informatie de calitate in comparatie cu piata locala. Directorul executiv al Aviva Fond de Pensii a mentionat ca pentru companie nu reprezinta un scop in sine sa faca plasamente externe, insa "trebuie sa ne raportam la momentul de atunci".
Voicu a mai spus ca plasamentele pot fi adaptate la contributiile din piata, iar in contextul actual, cu o corectie puternica pe Bursa, este un moment bun de investitii in actiuni "la momentul incasarii primelor contributii". El a explicat ca nu exista suficiente emisiuni in privinta titlurilor de stat, insa lucrurile pot evolua. "Nu cred ca bugetul pe 2008 va fi indeplinit in ce priveste colectarea banilor, astfel incat va fi nevoie de surse suplimentare", a mai spus acesta, citat de NewsIn.Interamerican se va decide la inceputul lunii mai"Vom decide catre ce piata ne orientam la inceputul lunii mai, deoarece pana atunci se pot intampla multe lucruri", a spus, pentru NewsIn, directorul de investitii al Interamerican Fond de Pensii, Radu Craciun.
El a mentionat ca, in acest moment, preturile pe Bursa romaneasca sunt suficient de atractive si promit randamente interesante, iar cat despre titlurile de stat, mai intai trebuie sa se astepte o planificare precisa, cu maturitate si volume. "Ministerul Finantelor a scos deja calendarul, insa nu a precizat datele cu privire la maturitate si valoarea emisiunii. Pe piata externa ramane riscul valutar, care ar trebui eliminat prin instrumente de 'haging>>, insa acestea au ca dezavantaj costurile ridicate, iar pe de alta parte nu sunt o solutie la indemana".
Nici BT Aegond Fond de Pensii nu a stabilit exact, desi varianta pietei romanesti este interesanta. Directorul general al firmei, Silvia Sirb, a mentionat ca se afla "intr-o perioada de revedere a politicii de investitii, intrucat conjunctura interna s-a schimbat si trebuie sa fie analizata". Ea a adaugat ca piata romaneasca de capital reprezinta o mare prioritate pentru investitii, cu sanse mari de rezultate bune fata de alte piete, insa depinde de nivelul portofoliului, precum si de salariul clientilor. Sarb a mentionat ca strategia de investitii depinde foarte mult de nivelul activelor, in sensul ca o alta strategie este necesara pentru un fond de un milion de euro si o alta strategie pentru unul cu o valoare a contributiilor de 20 milioane euro. "Vom investi pe piata de capital pana la 35% din contributii intr-un anumit context", a mai spus Sarb, care a adaugat ca prospectele fondurilor de pensii sunt facute in asa fel incat sa integreze noile modificari legislative. "In februarie, toti vom putea vedea unele modificari, dupa care sa ne schimbam prospectele", a mai spus directorul BT Aegon Fond de Pensii.Omniasig are in vedere si pietele externe"Pentru inceput, ne vom orienta catre piata interna, dupa care vom avea in vedere si piata externa, probabil in 2009 sau in 2010, in functie de volumul activelor acumulate", a spus pentru NewsIn directorul Omniasig Pensii Private, Cristina Nitescu.
In ceea ce priveste instrumentele financiare cu venit fix, seful Omniasig a mentionat ca asteapta o imbunatatire a ofertei din partea statului. "Ministerul Finantelor a promis titluri de stat cu un termen de maturitate mai lung, de 8 - 10 ani, fata de maximum 5 ani cat e in prezent", a mai spus Nitescu, care a adaugat ca toti administratorii de fonduri de pensii vor sa aiba astfel de instrumente in care sa investeasca. "Este foarte greu sa investesti pe pietele externe in conditiile in care cursul valutar fluctueaza, iar costurile sunt ridicate", a mai spus directorul Omniasig Pensii Private. Ea a mentionat insa ca, in pofida crizei prin care trece Bursa romaneasca, randamentele sunt ridicate, conform experientelor din ultimii ani.
"Pe piata de capital vom plasa 20% din valoarea contributiilor, iar 70% din portofoliu va merge catre titluri de stat, restul urmand sa reprezinte depozite, obligatiuni si alte instrumente financiare", a mai spus Nitescu."E nevoie de cativa ani ca pilonul II sa creasca Bursa"Vicepresedintele Romanian American Enterprise Fund, Horia Manda, considera ca demararea pilonului II va stimula Bursa din Romania, care inca nu a "decolat".
Horia Manda considera ca este nevoie de cativa ani pentru ca pilonul II sa conduca la o crestere a pietei de capital, asa cum s-a intamplat in Polonia. El a mentionat ca legislatia din alte state din Europa avea prevazut ca mai putin de 10% din active sa fie investite pe pietele de capital din strainatate, spre deosebire de legislatia din Romania, care nu impune o astfel de conditie.
O asemenea de lege ar fi condus la o dezvoltare accelerata a Bursei din Romania, considera Manda. Administratorii de pe pilonul II vor investi in titluri de stat, obligatiuni ale organismelor straine neguvernamentale (BERD, BIRD), actiuni listate, instrumente ale pietei monetare, obligatiuni corporatiste, titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv, valori mobiliare si obligatiuni municipale.