Un avocat din Venezuela a recunoscut, in instanta, ca guvernul de la Caracas a incercat sa trimita ilegal in Argentina 800.000 de dolari pentru a finanta campania actualului presedinte, Cristina Fernandez de Kirchner. Moises Maionica spune ca a fost direct implicat in acest caz care se judeca acum in Statele Unite.Cristina Kirchner, acuzata ca a primit „bani murdari" de la Chávez. Foto: Reuters

Totul a inceput in august 2007, cind un avion charter plecat de la Caracas a aterizat pe aeroportul din Buenos Aires. La bordul aparatului se aflau opt pasageri, printre care omul de afaceri americano-venezuelan Guido Alejandro Antonini Wilson si mai multi oficiali din conducerea grupului Petroleos - compania nationala petroliera din Caracas. La coborirea din avion, Antonini avea in mina o valiza cu 800.000 de dolari. Geanta a stirnit suspiciunea unui agent vamal, care a verificat-o si a descoperit banii. Omul de afaceri spune ca aceasta nu ii apartinea, ci unul dintre ceilalti pasageri il rugase sa o transporte pina la iesirea din aeroport. El a fost interogat de politie pentru scurt timp, iar apoi a fost eliberat, dupa ce a semnat un document prin care recunostea ca a savirsit o infractiune minora. S-a intors in SUA doua zile mai tirziu si a contactat FBI-ul. El s-a oferit sa poarte microfoane la intilnirile cu ceilalti oameni implicati in afacere pentru a-i ajuta pe agenti in investigatiile lor.

In urma cercetarilor s-a aflat ca Antonini a fost invitat sa ia parte la calatoria cu avionul charter cu doar sapte ore inainte de decolare. FBI-ul a arestat patru persoane suspectate ca incercau „sa-i inchida gura" omului de afaceri. Trei dintre indivizi sint originari din Venezuela, iar al patrulea, din Uruguay. Unul dintre cei retinuti e avocatul Moises Maionica, cel care si-a recunoscut, in cele din urma, implicarea in acest caz. El sustine ca se afla in SUA, pregatindu-se pentru o croaziera, cind un oficial de la Caracas l-a contactat si i-a cerut sa-l ajute pe Antonini sa introduca banii in Argentina. El nu stia ca pentru asta trebuia sa se inscrie oficial ca agent al guvernului de la Caracas.

Autoritatile americane sustin insa ca necunoasterea legii nu e o scuza pentru comiterea unei infractiuni, asa ca l-au acuzat pe avocat de complot si de activitate ilegala de spionaj. Ceilalti trei suspecti sint Carlos Kauffmann, Franklin Duran si uruguayanul Rodolfo Wanseele. Ei trebuie sa raspunda acelorasi acuzatii ca si Moises Maionica. Pina acum, toti trei au pledat „nevinovati", insa, daca vor fi condamnati, ei risca pina la 15 ani de puscarie si amenzi de 250.000 de dolari.

Prima infatisare va avea loc pe 17 martie. FBI-ul sustine ca are inregistrari cu Franklin Duran, care ii spune lui Antonini la ce vor fi folositi banii din valiza - pentru o finantare ilegala a campaniei presedintelui din Argentina. Atit oficialii de la Caracas, cit si cei din Buenos Aires neaga categoric aceste acuzatii. Ei spun ca totul e doar o inscenare a FBI-ului menita sa-i discrediteze.