Zonele favorabile sporturilor de iarna atrag milioane de oameni anual
St. Moritz este recunoscuta drept statiunea de schi a bogatasilorElvetia traieste in mare parte din turism, stiind sa profite din plin de darurile cu care a inzestrat-o natura
Zonele favorabile sporturilor de iarna atrag milioane de oameni anual
St. Moritz este recunoscuta drept statiunea de schi a bogatasilorElvetia traieste in mare parte din turism, stiind sa profite din plin de darurile cu care a inzestrat-o natura, dar si gratie infrastructurii care asigura conditii deosebite de cazare, masa, transport. Anual ii trec granitele in jur de 11 milioane de turisti din toata lumea, schiul in Alpii elvetieni devenind un sport si un mijloc de relaxare.
Pentru impatimitii de schi si drumetii montane se dezvaluie regiunile Jungfrau sau Franches Montagnes, ori statiunea Zermatt, cu kilometrii intregi de partii si trasee marcate care va asteapta. Elvetia este o tara care devine tot mai populara si printre practicantii de schi din Romania, in special pentru cei cu venitrui ridicate.ST. Moritz - capitala golfului pe gheataIntre 9-13 ianuarie 2008, statiunea elvetiana St. Moritz a devenit capitala mondiala a golfului... pe zapada. Peste 75 de concurenti, din 12 tari, sportivi de elita sau personalitati publice din diverse domenii s-au reunit in spectaculoasa statiune montana pentru a se intrece in lovituri strategice pe gheata. Statiunea este cunoscuta drept una dintre cele mai celebre la capitolul schi si sporturi de iarna, fiind destinatia favorita pentru milionarii si miliardarii lumii, in cautare de distractie sau relaxare. Aici vin vedete, politicieni, actori si bogatasi din orice colt al lumii. In statiune, din cele 365 zile/an, 322 sunt zile insorite, acesta fiind un record in Elvetia. Sezonul de schi si snowboard tine de la sfarsitul lunii noiembrie, pana la inceputul lunii mai. Sezonul din 2007-2008 este al 144 sezon in istoria St. Moritz, ca regiune de schi si snowboard. Regiunea St. Moritz este formata din mai multe localitati: Celerina, Maloja, Pontresina, Sils/Engadin, Silvasplana, St. Moritz, Zuoz.
In urma statisticii efectuate de revista elvetiana "Bilanz", St. Moritz este destinatia favorita pentru schiori si snowboarderi la ora actuala, dupa care urmeaza Zermatt, Gstaad si Davos. In statistica au fost luate in calcul - in afara de infrastructura schiabila - posibilitatile de agrement, hoteluri, restaurante si nu in ultimul rand comportamentul personalului.
Astazi, orasul este consacrat in orice colt al lumii. In 1986, numele St. Moritz a devenit marca inregistrata pe plan mondial, ca destinatia favorita de pe mapamond. Şi pe buna dreptate: aici s-a nascut sportul de iarna al Alpilor in 1864, si, in acelasi an, a fost inregistrata si prima agentie de turism din Elvetia. Tot in St. Moritz, in anii 1880-1890, s-au organizat primele concursuri de curling, patinaj artistic, golf, snowboard, bob; aici s-a deschis prima scoala de schi in 1929 si a fost inaugurat primul Hotel Palace din lume (1896). In anul 2003, regiunile St. Moritz si Engadin au fost alese de ADAC Ski Guide, cele mai bune din lume, la schi alpin, snowboard, schi fond, ture pe schiuri si apres ski. In anul 2003 aici au avut loc Campionatele Mondiale de Schi Alpin.Statiunea Zermatt - una dintre cele mai inalteRegiunea de schi si snowboard Zermatt se inalta pana la altitudinea de 3.900 m si este una dintre regiunile cele mai 'inalte>> din lume. Sezonul de iarna incepe la sfarsitul lunii noiembrie si se termina la inceputul lunii mai, iar pe ghetar exista posibilitatea de a avea parte de zapada excelenta pe tot parcursul anului. Din cei 195 km de partii, 48 km sunt dotati cu tunuri de zapada. Zermatt este legata in retea printr-o telecabina de regiunea Breuil-Cervinia (Italia). Zermatt, situata la altitudinea de 1.620 m, este in totalitate inchisa pentru masini. Acestea se pot parca in localitatile Tasch sau Visp si de aici se continua drumul cu trenul montan. Din gara Zermatt porneste Gornergratbahn, care urca peste 3.000 m, de unde se poate ajunge pe varfurile din zona (3.200 - 3.400 m) cu telecabine, dupa care sunt mai multe posibilitati de coborare pe partii usoare si medii catre Furi si Zermatt. Cea mai lunga partie din Zermatt este de 17 km si parcurge o diferenta de nivel de 2.200 m. Partea superioara a partiei este usoara pana la Trockener Stegig, de unde se schimba in partie rosie pana la Furgg. De aici se poate urca cu telecabina in zona Schwarzsee, unde functioneaza alte doua teleschiuri, sau se poate urca pe ghetar. Din Furgg pana in Furi partia este de dificultate grea (neagra), iar de aici se schimba in dificultate medie.Davos - Klosters, statiunea cu cele mai multe traditii sportiveRegiunea de schi si snowboard Davos - Klosters contine statiunile Jakobshorn, Rinerhorn, Parsenn, Madrisa si Pischa. Este regiunea cu cele mai mari traditii dintre toate statiunile din Elvetia, orasul Davos gazduind numeroase evenimente sportive (concursuri de tenis si calarie) sau simpozioane politice.
Davos este orasul situat la cea mai mare altitudine din Europa. Datorita aerului foarte curat, aici a fost construit Sanatoriul TBC. Regiunea este alcatuita din orasele Davos (1.560 m) si Klosters (1.194 m), respectiv cele 5 varfuri: Jakobshorn, Rinerhorn, Parsenn, Madrisa, Pischa. Cele doua orase sunt legate prin reteaua de partii si instalatiile de transport pe cablu, respectiv de reteaua de skibus si cale ferata. In orase, oaspetii sunt asteptati cu cele mai interesante bauturi si specialitati culinare locale ale restaurantelor. Ca orice statiune de nivel mondial, Davos - Klosters are si o viata de noapte pe masura, prin partiile de schi si pistele de sanius nocturne, evenimente sportive, respectiv restaurante si baruri de noapte.
Regiunea dispune de 250 km partii intretinute excelent, deservite de 51 de instalatii de transport pe cablu moderne, numeroase trasee de tura iarna - vara, piste schi fond, 5 piste pentru sanius, gradinite si scoli de schi, funpark-uri, parapanta si 2 halfpipe-uri uriase. Aici este si cea mai lunga partie de schi din Elvetia, Weissfluchjoch - Kurblis, traseul total fiind de 14 km.
Jakobshorn se inalta chiar deasupra orasului Davos, iar partiile din aceasta zona sunt deservite de 12 instalatii de transport pe cablu. Este un loc preferat de snowboarderi, cu multe partii special amenajate pentru ei. Tot aici gasim halfpipe-ul urias Nidecker, snowboard parcul “Sunrise”, inca un halfpipe urias, cu program nocturn, dar si numeroase posibilitati de freeride si partii mogul. Familiile sunt asteptate cu partii mai usoare, late si bine intretinute, cu terase, scoli de schi si Disney-park. Rinerhorn este situat intre Davos si Klosters, iar partiile din aceasta zona sunt deservite de 7 instalatii de transport pe cablu. Copii pot insusi primele deprinderi in sporturile de iarna sub forma de joaca, in 'Parcul Piticilor>>, iar sub telegondola gasim o pista amenajata de sanius, cu o lungime de 3,5 km. Zona este recomandata in primul rand pentru incepatori si intermediari, dar si 'expertii>> gasesc partii ideale pentru nivelul lor de pregatire, care coboara chiar pana la baza muntelui.
Parsenn - Gotschna se gaseste langa orasul Davos, cu trei varfuri mari si renumite: Weissfluhjoch, Weissfluhgipfel si Gotschnagrat, cu o mare varietate ca grade de dificultate si sunt deservite de 17 instalatii de transport pe cablu.
Din varful muntelui se deschide o panorama fantastica catre Lacul Davos. Madrisa se gaseste langa orasul Klosters, partiile fiind deservite de 8 instalatii de transport pe cablu. In inima zonei este situata o pista uriasa de snowtubing si locul de joaca pe schiuri destinat copiilor, dotat cu instalatie tip 'covor magic>>, gratuit pana la 6 ani. Tot aici se gaseste pista de sanius "Madrisa Run", destinatia preferata a familiilor, cu o lungime totala de 8,5 km.
Pischa incepe sa devina cea mai mare zona freeride din Elvetia. Indragostitii freeride-ului sunt feriti de pericolele alpine si condusi catre vale pe piste marcate. Pe langa acestea, exista si partii amenajate in toate categoriile de dificultate.InfoCand e bine sa mergi: oricand... Perioada iunie - august este ideala pentru hoinareli prin natura, noiembrie - martie transforma intreaga tara intr-un teren de joaca in zapada, aprilie - mai si septembrie - octombrie aduc vreme potrivit de calda si putini turisti.Cand nu e bine sa mergi: noiembrie - februarie, cand vremea din orase si din jurul lacurilor nu e potrivita pentru explorari si calatorii in aer liber.Activitati alternativeExploreaza Franches Montagnes: Acest lant este vizitat de mai putini turisti, ofera partii de schi foarte bune si cai breji. Saignelegier este un bun punct de pornire al expeditiei.Zboara cu deltaplanul prin Alpi: Profita de curentii puternici de aer pentru a-ti lua zborul (sau a lua o lectie de zbor) cu un deltaplan.Mergi cu bicicleta prin Elvetia: Noua drumuri nationale pentru biciclete (3.300 km in total) inconjoara tara, majoritatea foarte putin circulate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.