Executivul le va returna cumparatorilor, la cerere, diferenta dintre taxa actuala si noua taxa, incepind de la 1 iulie. In cazul celor mai vindute masini second-hand, diferentele sint mici sau chiar inexistente.Concesia facuta de Guvern risca sa ii invrajbeasca
pe cumparatorii de automobile second-hand Guvernul va restitui diferenta dintre taxa actuala si cea noua, convenita cu Uniunea Europeana, celor care au inmatriculat masini vechi de la 1 ianuarie 2007 si pina la 1 iulie 2008, atunci cind noua taxa va intra in vigoare, a declarat ieri directorul adjunct pentru impozite si taxe indirecte din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, Mihail Hura. Oficialul n-a dat detalii despre modul in care banii vor fi dati inapoi, dar a precizat ca procedura va fi introdusa in normele de aplicare a ordonantei care schimba taxa auto. „Statul nu va pune, in nici un caz, vreo bariera administrativa in calea recuperarii diferentei de taxa", a asigurat Hura. Taxa va putea fi recuperata numai la solicitarea celui care a platit-o, pentru ca, in unele cazuri, noua taxa este chiar mai mare decit cea actuala. In plus, statul va returna o diferenta de bani si la o eventuala vinzare a masinii in afara tarii. Nici aici oficialii nu dau explicatii.

Intrebat despre procesele deschise in prezent de mai multe persoane fizice pentru recuperarea integrala a taxei, Hura a declarat ca acestea n-ar fi asa de numeroase pe cit se vehiculeaza. „Nu sint asa de multe procese impotriva taxei. Pe deasupra, pina la aceasta data nu s-a dat nici o hotarire judecatoreasca definitiva. Oamenii nu trebuie sa-si faca griji. Daca urmeaza toti pasii si reusesc o hotarire definitiva, noi le vom da banii", a spus Hura.

Noua taxa auto nu a schimbat nimic in ceea ce priveste cele mai cautate masini second-hand, ci doar a rasturnat valorile extreme. Pentru masinile second-hand din import care indeplinesc normele de poluare Euro 3, dintre anii 2000-2005, intre 1,6 si 2 litri, noul nivel al taxei a ramas aproape neschimbat comparativ cu cel actual. Asta inseamna ca mare parte dintre cei care ar fi tentati sa-si ceara banii inapoi vor primi foarte putin sau chiar nimic.

In 2007, numarul de autoturisme rulate importate si inmatriculate in Romania a ajuns la 123.842 de unitati, ceea ce a dus la incasari de 786 de milioane de lei din taxa. Modelele marcilor germane sint cele mai populare pe piata autoturismelor second-hand inmatriculate pentru prima data la noi. Volkswagen este principala marca, cu aproape 33.400 de masini rulate inmatriculate in Romania. Opel ocupa locul secund pe segmentul autoturismelor la mina a doua, raportind vinzari de 24.403 unitati. Ford s-a situat pe locul al treilea in clasament, cu 14.351 de masini. Brandurile premium Audi si BMW si-au gasit 7.812, respectiv 7.041 de clienti romani dispusi sa-si cumpere o masina second-hand din import.

Cine si-a cumparat anul trecut un Volkswagen Golf de 1,6 litri din anul 2002 a platit o taxa de prima inmatriculare de 1.133 de euro. Potrivit noii grile de calcul al taxei de poluare auto, care va intra in vigoare la 1 iulie 2008, ar fi trebuit sa plateasca 906 euro, deci omul va primi inapoi circa 200 de euro. In schimb, cine a optat pentru un Opel Astra, de 1,9 litri, Euro 3, din 2004, a achitat o taxa in valoare de 1.792 de euro, iar cea noua este de 1.920 de euro. Taxa noua este astfel mai mare decit cea veche, deci omul nu va primi nimic. Cei care si-au cumparat anul trecut un Ford Focus din 2005, cu un motor de 2 litri Euro 4, au platit o taxa de 944 de euro, iar valoarea celei noi este de 788 de euro. Pentru un BMW de 2,5 litri, Euro 4, vechi de unu-doi ani, taxa platita anul trecut a ajuns la 1.685 de euro, iar cea viitoare se cifreaza la 1.380 de euro.

Ministrul Mediului, Korodi Attila, a atras atentia oamenilor politici care critica taxa auto ca toti au participat la crearea ei. „Taxa a fost creata in 2006 de Sulfina Barbu, de la PD, la anumite niveluri. In acelasi an, Comisia de buget din Camera Deputatilor, condusa de Mihai Tanasescu, de la PSD, a marit enorm valorile initiale", a spus ministrul. Korodi a mai declarat ca banii luati pe taxa vor merge exclusiv in fondul de mediu. De aici, statul va finanta anul acesta „rascumpararea" a 30.000 de rable cu 4.000 de lei pe bucata (importatorii si producatorii de masini noi au cerut chiar 100.000, dar Guvernul nu a dat un raspuns), insa doar o parte dintre bani vor ajunge la programul de innoire a Parcului Auto. Guvernul vrea sa mai finanteze din banii luati pe taxa reimpaduriri si sa dea stimulente persoanelor fizice si juridice care aleg sa foloseasca energii curate, cum sint cea eoliana, solara si energia geotermala. Ministrul a atras atentia ca UE n-a cerut niciodata desfiintarea taxei, ci ajustarea ei. El spune ca mai multe tari din Uniune folosesc o taxa auto. „De exemplu, in Olanda se plateste taxa de 50% din valoarea masinii, iar in Danemarca, de 105%", a aratat Korodi.

Campania Realitatea TV „Taxa lor, Banii Tai" a avut un sfirsit de saptamina plin Realitatea TV a continuat si ieri campania "Taxa lor, Banii Tai", prin care s-a incercat sprijinireceloror care doresc sa-si recupereze banii dati statului pe taxa auto. Mii de oameni nemultumiti au scris la Realitatea TV, in urma lansarii campaniei despre taxa auto, iar mesajele continua sa vina, spun reprezentantii postului. Potrivit directorului executiv al Realitatea TV, Catalin Popa, campania a inceput joi. „E greu de spus cit va dura, studiem acum variantele prin care putem oferi cel mai eficient sprijin miilor de oameni ce ne-au cerut ajutorul pentru recuperarea banilor. Ne pregatim pentru o actiune pe termen lung", a declarat Catalin Popa. In direct din tirgul auto Vitan-Birzesti, mai multi oameni si-au putut exprima ieri nemultumirile cu privire la banii pe care au fost nevoiti sau urmeaza sa-i dea statului. Atitudinea oamenilor a fost extrem de critica in privinta Guvernului, cei mai multi apreciind ca noua taxa favorizeaza aducerea de rable in Romania. „Prefer sa dau ceva mai multi bani si sa-mi iau o masina noua decit una veche taxata mai putin", a spus unul dintre participanti. In acelasi timp, in Piata Universitatii, romanii si-au putut exprima in scris nemultumirile pe panourile de afisaj. Sute de mesaje au fost lasate in doar citeva zile. Realitatea TV a tinut sa asigure persoanele care au scris in legatura cu aceasta problema ca le va arata care sint caile legale prin care isi vor putea recupera banii si ca le va pune in legatura cu organizatiile, expertii sau cu alti oameni simpli care au acelasi obiectiv. „Paralel vom mari zilnic presiunea exercitata asupra oficialilor administratiei de stat, vom continua pina cind Guvernul va recunoaste ca a gresit si va plati pentru asta", se mai arata in raspunsul dat cetatenilor de Realitatea TV.

Calculati-va singuri taxa auto, pe www.cotidianul.ro/select