Mai multe ziare de la Chisinau, aparute vineri, au inceput sa puna serios la indoiala existenta vreunei intelegeri in privinta Transnistriei intre presedintele moldovean Vladimir Voronin si omologul sau rus Vladimir Putin, cu ocazia intalnirii pe ca
Mai multe ziare de la Chisinau, aparute vineri, au inceput sa puna serios la indoiala existenta vreunei intelegeri in privinta Transnistriei intre presedintele moldovean Vladimir Voronin si omologul sau rus Vladimir Putin, cu ocazia intalnirii pe care cei doi au avut-o recent la Moscova.Ziarul de limba rusa Kommersant Plus, editat la Chisinau, scrie ca intalnirea nu mai poate schimba nimic in relatiile moldo-ruse. "Tuturor le este clar ca pe fundalul posibilitatii recunoasterii independentei regiunii Kosovo va aparea logic intrebarea privind recunoasterea Transnistriei. Chiar daca chestiunea Kosovo va fi inghetata, totusi, cutia Pandorei a fost deja deschisa", scrie publicatia.Autorul articolului sustine ca este clar ca presedintele Voronin a stricat intentionat relatiile cu Romania si a declarat razboi Mitropoliei Basarabiei, sperand astfel sa obtina gratierea si sustinerea Rusiei. Principalul scop al vizitei lui Voronin la Moscova, se pare, nu a fost problema transnistreana si nici pretul la gazul rusesc. "Dupa ce a pierdut sustinerea Occidentului, el ince arca sa devina catelului Kremlinului, insa e greu de imaginat cu ce o sa-l ajute aceasta in timpul alegerilor parlamentare din 2009. Moscova nu se lasa folosita de cineva care odata a tradat-o, deci, Moscova nu crede in lacrimi...", incheie Kommersant Plus. Editorialistul cotidianului Flux, Sergiu Praporscic, se intreaba "De ce nu s-a putut intelege Vladimir Voronin cu Vladimir Putin?" si sustine ca cei doi presedinti nu s-au inteles asupra "planului secret" privind solutionarea conflictului transnistrean, despre care a scris presa rusa in ajunul intrevederii din 22 ianuarie. Vladimir Voronin incearca pe toate caile posibile sa smulga de la rusi o solutie pentru conflictul transnistrean pana la expirarea mandatului sau in 2009. Asta pentru ca rezolvarea acestei probleme a fost una dintre promisiunile electorale de baza ale sefului statului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.