Exercitiu de imaginatie Editie de colectie - Ceausescu: Cel mai iubit, cel mai urat - 28 ianuarie 2008
La Congresul al XIV-lea, Ceausescu a aprobat "planul de perspectiva" al Romaniei pana in... 2010! Daca ar fi trait, azi am fi avut alte s

Exercitiu de imaginatie Editie de colectie - Ceausescu: Cel mai iubit, cel mai urat - 28 ianuarie 2008
La Congresul al XIV-lea, Ceausescu a aprobat "planul de perspectiva" al Romaniei pana in... 2010! Daca ar fi trait, azi am fi avut alte sarbatori.

Printre documentele produse de aparatul birocratic al PCR, s-a pastrat in arhiva un material, din 9 noiembrie 1987, semnat de adjunctul Sectiei de Propaganda - Constantin Mitea -, cu propunerile de aniversare a diverse fapte si eroi ai istoriei, culturii si "educatiei socialiste" din Romania. Suntem in masura, pe baza documentelor de arhiva, sa cunoastem "bucataria" in care se pregateau sarbatorile calendarului comunist al Romaniei. Documentul intitulat "Calendarul popular pe anul 1988" ne ajuta sa ne imaginam ce prilejuri de aniversare, "mandrie" si "bucurie" colectiva am fi avut in acest an, dupa mintea lui Ceausescu sau a unuia ce i-ar fi continuat "progresul" de "patriotism comunist".

1 ERA CEAUSESCU, 2 - BUREBISTA. Planul de serbari incepea, obligatoriu, cu zilele de nastere a Lui si a Ei. Urmau "stramosii" Ceausestilor: Burebista, ca intemeietor al primului stat centralizat si independent al geto-dacilor, Decebal, "regele-erou" al Daciei, si toti intemeietorii formatiunilor feudale - Gelu, Glad, Menumorut. Cui ii pasa, ca din punct de vedere istoric, nu pot fi datate cu precizie "faptele de viata si lupta" ale acestora? Cine putea sa spuna cu voce tare ca intre poporul roman si apartenenta "etnica" a sarbatoritilor sunt multe "noduri"?

Urmau apoi toti domnitorii in ordine cronologica - de la Basarab I si Bogdan I la Mircea cel Batran, rebotezat "cel Mare", si Mihai Viteazu, de la Vlad Tepes la Horea, Closca si Crisan. Nu conta daca de la nasterea sau moartea acestora se implinea o varsta "rotunda", nu conta nici epoca in care s-au produs evenimentele. Tot ce interesa era ca sarbatorile sa fie cat mai multe si sa aiba o motivatie ideologica legata de "lupta pentru independenta si neatarnare a poporului roman, pentru fericirea si bunastarea lui", pe care o ducea, cu mai multe victorii decat ei, Ceausescu.

Laolata cu domnitorii erau adunati oameni de stiinta si cultura. Se subintelege ca si acestia erau precursori ce "pusesera umarul" la chintesenta "geniului din Carpati" - Nicolae Ceausescu intruchipand "magistrul". Astfel, erau sarbatoriti Gheorghe Marinescu, fondatorul scolii romanesti de neurologie, Gheorghe Asachi, "om de cultura si propagator al invatamantului", Marx, Engels si Lenin, aniversarile ultimilor trei facand parte dintre sarbatorile "obligatorii" asemeni zilelor petrolistilor, pionierilor, ceferistilor sau pompierilor.

"REVOLUTIA" LUI HOREA SI ABOLIREA MONARHIEI. "La gramada", calendarul aduna aniversarile "rotunde" ale deceniilor sau secolelor scurse de la un anumit eveniment. Dupa alcatuirea aceluia, in 2008 am fi sarbatorit: 149 de ani de la Unirea Principatelor Romane, 75 de ani de la "luptele revolutionare" ale petrolistilor, ceferistilor, textilistilor si metalurgistilor", rascoala din 1907, "procesul de la Brasov al militantilor comunisti si antifascisti in care tovarasul Nicolae Ceausescu a devenit din acuzat acuzator" (6 iunie 1936), "revolutia lui Horea, Closca si Crisan (1784), abolirea monarhiei si proclamarea republicii ca noua forma de stat a Romaniei (30 decembrie 1947).

Cum ar fi? Daca in Romania anului 2008 ar fi ramas regimul comunist, am fi sarbatorit printre altele 120 de ani de la prima greva a lucratorilor tipografi (13 decembrie 1888), 65 de ani de la constitutirea Frontului Patriot Antihitlerist, 160 de ani de la revolutia pasoptista. Frecventa sarbatorilor oficiale ar fi fost de una, doua pe luna. O viata "vesela si fericita" s-ar zice!

Alte titluri din editia de colectie:

Partidul, Ceausescu, Romania Din 1944 si pana in 1989 timp de o jumatate de secol Nicolae Ceausescu s-a aflat la varfurile puterii din Romania.

Se intitula "Niculaie" Recent s-a pus in circuitul public dosarul de cadre alcatuit dupa razboi lui Ceausescu. In cele 24 de pagini sunt date de mare interes, inregistrate in anii 1945-1946.

Petrecerile aniversare Dupa 1990, invitatii la petrecerile din spatele usilor inchise au povestit ce se manca, ce muzica se asculta si cine o canta.

Doua doctorate intr-o singura zi Titluri stiintifice - cadou din partea "prestigioaselor institutii academice".

Daruri pentru El si Ea De la "oamenii muncii" si pana la regi sau sefi de stat, Ceausescu a primit mii de daruri.

O dimineata in biroul lui Silviu Curticeanu a fost seful Cancelariei CC al PCR (1982-1989). In aceasta calitate, era in contact permanent cu faptele si preocuparile primului om al tarii.

Au cuvantul... "fostii" Confirmarea lui Nicolae Ceausescu in functia de secretar general era facuta la congresele PCR.

Piaza rea de la Petresti Impresiile copiilor din satul natal al Elenei Ceausescu sunt pline de nastrusnicii.

Urmasul lui Dracula Despre membrii familiei Ceausescu s-au tesut legende si s-au spus minciuni si inainte si dupa 1989!

Folclor de cimitir Nu-l dezgroapa pentru ca: nu vor "boierii astia de-acuma"; nici n-a murit - traieste bine mersi in Cuba sau in Filipine sau in Iran sau...

Averea Ceausestilor Cei care l-au cunoscut pe Ceausescu spun ca acesta n-a fost deloc preocupat de avere.

"Conturile elvetiene" Desi nu ocupase vreo functie politica, Zoia Ceausescu a petrecut mai bine de 7 luni in detentie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.