Producatorul finlandez vrea sa propuna angajatilor germani din fabrica de la Bochum, care se va inchide, reluarea activitatii la Jucu.

Grupul finlandez de telecomunicatii Nokia, confruntat cu o atitudine ostila in Germania, vrea sa pr
Producatorul finlandez vrea sa propuna angajatilor germani din fabrica de la Bochum, care se va inchide, reluarea activitatii la Jucu.

Grupul finlandez de telecomunicatii Nokia, confruntat cu o atitudine ostila in Germania, vrea sa propuna angajatilor sai de la uzina din Bochum, care urmeaza sa fie inchisa, sa vina sa munceasca la fabrica din Romania, relateaza vineri cotidianul regional "Rheinische Post", care citeaza surse apropiate conducerii intreprinderii. Potrivit NewsIn, masura este inclusa intr-un plan care are ca scop sprijinirea angajatilor din Bochum.

Planul va fi negociat saptamina viitoare cu reprezentanti ai angajatilor si cu politicieni germani, iar Nokia doreste sa isi asume responsabilitatea sociala pe care o are compania, a declarat recent presedintele concernului, Olli-Pekka Kallasvuo.

Angajatilor Nokia de la Bochum nu le vine sa creada ca totul s-a terminat. Gisela Achenbach, reprezentant al angajatilor in conducerea Nokia, a declarat joi pentru "Rheinische Post", ca are speranta "ca mai urmeaza ceva". Impresia reprezentantului muncitorilor urmeaza scuzelor oficiale prezentate de conducerea concernului dupa ce aceasta a anuntat inchiderea fabricii. "Simt ca cedeaza. Ne multumim si daca ne dau jumatate din productia de pina acum", spera Achenbach. Nokia, care are un nume de aparat, este nevoita sa gestioneze, pe termen lung, o imagine negativa rezultata in urma scandalului, crede "Rheinische Post".

Conducerea partidului social-democrat (SPD) s-a declarat deranjata de faptul ca Nokia, in ciuda profiturilor record pe care le-a inregistrat, vrea sa inchida fabrica. "Sint absolut consternat de decizia luata de concern, pentru ca acest lucru dovedeste ca se spun numai vorbe goale. Totul se reduce la faptul ca unii sint lacomi si nu se multumesc cu profitul pe care il au. Este o rautate sa afirmi ca salariile oamenilor sint cauza pentru care fabrica din Bochum se muta, in momentul in care remuneratia muncitorilor se ridica la numai la 4-5% din costul de productie", a declarat, potrivit cotidianului indicat, presedintele SPD, Kurt Beck.

Anuntul facut in legatura cu inchiderea fabricii din Germania a scazut vinzarile telefoanelor Nokia. "Vin clienti care spun in mod explicit ca nu isi doresc un telefon Nokia", a explicat un reprezentant al unui important magazin german de electronice. Alti comercianti au confirmat, de asemenea, potrivit "Rheinische Post", ca Nokia nu mai este o marca atractiva pentru unii clienti in aceasta perioada. Uzina de la Bochum are 2.300 de angajati si inchiderea ei ar ameninta si circa 2.000 de locuri de munca suplimentare.

Propunerea mutarii angajatilor Nokia la Jucu aminteste de o sugestie similara facuta in 2005 de o firma din Franta. Aceasta a propus atunci unor salariati concediati sa vina in Romania pentru un salariu de 110 euro pe luna, idee ce a generat un adevarat scandal, potrivit AFP.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.