Politistii au capturat un transport de heroina de peste 80 de kilograme de heroina, in valoare de aproximativ patru milioane de euro. Marfa, care provenea din Turcia si era destinata pietei din Occident, a fost descoperita la Vama Nadlac. Drogurile, care au tranzitat Romania intr-un TIR, de la Giurgiu pana la Arad, au fost descoperite in cadrul unei ample actiuni care viza o retea internationala de trafic de stupefiante, pe relatia Turcia-Romania-Vestul Europei. Autovehiculul in care se aflau drogurile a fost monitorizat de politistii de frontiera si de ofiteri ai Serviciului Roman de Informatii (SRI) care stiau de trei luni ca un astfel de transport urma sa intre in Romania. Cinci membri ai retelei, trei romani si doi turci, au fost prinsi pe teritoriul tarii noastre in timp ce o a sasea persoana, presupusul cap al retelei, este cautata de autoritatile de la Ankara.
In luna noiembrie 2007, politistii de frontiera din cadrul Directiei de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere - Seviciul de Combatere a Traficului cu Substante Interzise din IGPF, cu sprijinul SRI, au intrat in posesia unor informatii potrivit carora Romania urma sa fie tranzitata de un transport important de heroina, destinat pietei din vestul Europei, informeaza Politia de Frontiera. Ofiterii antidrog au reusit sa afle ca stupefiantele vor fi trimise din Turcia, prin intermediul unei firme de transport marfa. Acestia au mai aflat si faptul ca drogurile vor fi ascunse in caroseria unui mijloc de transport si vor avea ca destinatie Vestul Europei. Astfel, s-a stabilit ca reteaua este coordonata din Turcia, iar transportul a fost pus la cale de seful filierei, turcul Fazli Onluturk, in varsta de 38 ani, cu ajutorul a doi conationali, trimisi special in Romania pentru a supraveghea transportul.
Droguri cu parfum de portocale
In noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2008, politistii de frontiera au identificat la PTF Giurgiu, pe sensul de intrare in tara, masina folosita de traficanti pentru transportul drogurilor. Soferul autocamionului, romanul Costel C., de 36 de ani, transporta, conform documentelor, 21 de tone de portocale, cu destinatia Romania. Pentru identificarea membrilor retelei aflati pe teritoriul tarii noastre, politistii de frontiera au permis intrarea in tara a TIR-ului si au inceput monitorizarea transportului, stabilindu-se ca, dupa descarcarea portocalelor, in Bucuresti, autotrenul a stationat in apropiera Capitalei mai multe zile, dupa care, la inceputul acestei saptamani, a plecat gol spre Arad. Dupa ce a fost supravegheat cu sprijinul ofiterilor din cadrul Serviciului de Actiuni Speciale si Interventie al IGPF, pe tot traseul din Romania, automarfarul a fost oprit la iesirea din tara, la Nadlac. Soferul a declarat autoritatilor vamale ca intentiona sa ajunga in Germania, pentru a incarca automarfarul cu mobilier pentru o firma din Romania. Lucratorii vamali si politistii de frontiera au controlat amanuntit TIR-ul si au descoperit, ascunse intr-un perete al remorcii, sub dispozitivul de refrigerare, 160 de pachete care contineau aproximativ 84 de kilograme de heroina. Drogurile erau foarte bine ascunse intr-un compartiment special si erau protejate cu folie din plumb, pentru a nu fi depistate la o eventuala scanare cu aparatura specifica.Valoarea stupefiantelor pe piata de consum a fost estimata la peste patru milioane de euro.
Mandate de arestare
Politistii de frontiera au stabilit ca transportul fusese organizat in Turcia, de turcul Fazli Onluturk, seful filierei, sprijinit de fiul sau, Onluturk Serdar, de 25 de ani, si de conationalul Yavuz Muammer, de 46 de ani, trimisi in Romania pentru a supraveghea transportul. Cei doi turci aflati pe teritoriul tarii noastre au fost retinuti de politistii de frontiera, fiind prezentati instantei. Soferul autocamionului a declarat, in timpul cercetarilor preliminare, ca a preluat autocamionul deja incarcat din Turcia, si urma sa-l conduca pana in Germania, fara sa stie ca transporta droguri. Din monitorizarea efectuata, politistii au constatat ca transportul fusese insotit pana in apropierea punctului de trecere a frontierei Nadlac, de un autoturism marca "Peugeot", in care se aflau doua persoane. Concomitent cu efectuarea controlului masinii, politistii de frontiera i-au retinut si pe romanii Ionel Teja, de 43 de ani, proprietar al TIR-ului si concubina acestuia, Mihaela I., de 37 de ani, care aveau rolul de a insoti si supraveghea transportul pe teritoriul Romaniei. Cei trei romani, impreuna cu cei doi turci, sunt cercetati pentru trafic de droguri de mare risc si introducere in tara de droguri de risc, respectiv complicitate la comiterea acestor infractiuni. Tribunalul Bucuresti a decis, in urma cu doua zile, arestarea, pentru 29 de zile, a romanului Teja Ionel si a cetateanului turc Onluturk Serdar, in aceasta cauza. Cercetarile sunt continuate de politistii de frontiera sub coordonarea procurorilor DIICOT. Totodata, au fost informate autoritatile din Turcia cu privire la activitatea retelei, pentru retinerea liderului grupului de traficanti, Fazli Onluturk, aflat pe teritoriul acestei tari.