Dupa doua zile de exod dinspre Gaza spre Egipt, Cairo a trimis forte de ordine pentru a inchide granita.

Fortele egiptene de securitate au intervenit pentru a opri exodul de palestinieni din Fisia Gaza catre Egipt, prin spartura din zi
Dupa doua zile de exod dinspre Gaza spre Egipt, Cairo a trimis forte de ordine pentru a inchide granita.

Fortele egiptene de securitate au intervenit pentru a opri exodul de palestinieni din Fisia Gaza catre Egipt, prin spartura din zidul ce desparte cele doua teritorii. Jandarmii au utilizat tunuri cu apa pentru a-i impiedica pe palestinieni si au anuntat ca vor inchide definitiv trecerea de la frontiera la ora locala 15.00. Israelul ceruse Egiptului sa intervina pentru a-i opri pe palestinieni sa treaca granita, deoarece se temeau ca in acest fel se va intensifica contrabanda cu arme catre gruparea islamista Hamas.

Sute de mii de palestinieni au trecut in Egipt pentru a cumpara provizii, dupa ce militantii au reusit miercuri sa produca o spartura in granita. ONU a calculat chiar ca jumatate din populatia de 1,5 milioane de locuitori ai Fisiei Gaza a trecut spre Egipt. Israelienii intrerupsesera aprovizionarea Fisiei Gaza cu energie si materii prime, ceea ce a condus la o criza de proportii in teritoriul controlat de Hamas. Si secretarul de Stat american Condoleezza Rice anuntase ca, desi intelege pozitia dificila in care se afla Egiptul, "este vorba de o granita internationala, care trebuie protejata". Purtatorul de cuvint al Ministerului egiptean de Externe, Hossam Zaki, a promis ulterior ca granita se va intoarce la normal. "Actuala situatie este una exceptionala, din motive temporare", anuntase el.

Joi noapte, armata israeliana a executat doua atacuri aeriene linga frontiera, ucigind patru militanti Hamas, informeaza BBC. Printre cei ucisi se afla si seful gruparii Hamas din Rafah, Mohammed Abu Harb, conform relatarilor medicilor palestinieni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.