Fostul ambasador american la ONU cere Israelului sa lanseze un atac impotriva Iranului.

Dupa mai multe luni de negocieri, cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU si Germania au cazut de acord asupra unor noi sanctiuni menite sa puna capat programului nuclear iranian. Masurile inaspresc restrictiile de deplasare peste hotare a cercetatorilor iranieni din domeniul nuclear, interzic comertul cu componente care pot fi folosite in scopuri nucleare si prevad inghetarea mai multor conturi bancare iraniene. Noul set de sanctiuni, al treilea incepind din 2005, va putea fi impus doar printr-o noua rezolutie a Consiliului de Securitate.

Negocierea pe marginea noului proiect de rezolutie a fost dificila din cauza opozitiei Rusiei si Chinei. Cele doua tari au legaturi comerciale cu Iranul, iar Rusia furnizeaza deja Teheranului combustibil nuclear. Statele Unite, care nu au relatii comerciale si au intrerupt legaturile diplomatice cu Teheranul in 1979, au impus deja Iranului masuri punitive unilaterale.

Presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a replicat ca, daca va fi adoptata, noua rezolutie nu va avea consecinte asupra Iranului, subliniind ca programul nuclear al tarii sale nu urmareste decit productia de electricitate.

Un raport publicat de serviciile secrete americane confirma afirmatiile prersedintelui iranian, aratind ca Iranul a renuntat inca din 2003 la programul de obtinere a armei nucleare. Pe de alta parte, raportul respectiv precizeaza ca, de la cele 13 centrifuge pentru imbogatirea uraniului detinute in 2003, Iranul a ajuns la 3.000, un numar care ar permite obtinerea de uraniu pentru fabricarea unei bombe nucleare. "Autorii raportului au stiut cum sa ne traga presul de sub picioare", a declarat pentru ,,Wall Street Journal’’ un inalt oficial american, nemultumit de concluziile raportului. Totodata, SUA au transmis Iranului un mesaj dur, prin vocea fostului ambasador american la ONU John Bolton. Aflat in vizita in Israel, acesta a declarat ca statul evreu trebuie sa se pregateasca pentru o actiune militara, Israelul fiind "ultima sansa pentru o lovitura impotriva Iranului".