„Panica", „disperare", „nervi tari", „indici prabusiti". Termenii cu care este reflectata criza de pe pietele financiare internationale capata accente dramatice, chiar telenovelistice, in presa economica.

Dupa luni la rind de discretie specifica, atunci cind nu a iesit din rubricile bine trasate ale presei economice sau din paginile pe care i le dedica presa generalista, piata financiara are zilele acestea momentele ei de gratie: deschide editiile si face prima stire a jurnalelor cam peste tot prin mass-media. Cotidienele si televiziunile de specialitate au o piine buna de mincat, chiar daca stirile de pe flux nu sint imbucuratoare. Audientele si traficul sporesc, mergind mina in mina cu un ton alarmist cu care presa economica nu ne-a prea obisnuit.

Traficul site-urilor de specialitate a crescut simtitor inca de la inceputul anului, de cind criza de pe pietele de capital a inceput sa se acutizeze. Intr-un top al cresterii din ultima saptamina, paginile www.wall-street.ro si www.tmctv.ro au urcat printre primele cinci de pe web-ul romanesc, dupa cum arata trafic.ro. In ultimele sapte zile, primul dintre site-uri a inregistrat un surplus de 14.000 de vizitatori, in timp ce pagina web a televiziunii The Money Channel a adunat in plus 13.000 de vizite. „In perioade de criza, oamenii devin mereu foarte interesati de evolutii, cu atit mai mult pe pietele financiare", confirma Sorin Freciu, redactorul-sef The Money Channel, care mai pomeneste despre numarul mare de comentarii si intrebari de pe blogul postului tv, precum si despre mail-urile si telefoanele primite in redactie.

„Bursa a adus ieri panica in rindul investitorilor, dar si cistiguri celor cu nervi tari", titra in editia de miercuri „Ziarul Financiar" „Nu am mai vazut astfel de scaderi de la criza din 1997-1998. Parca prin 2001 a mai fost o scadere asemanatoare", se destainuie Nicolae Ghergus, „unul dintre cei mai vechi brokeri de la bursa", dupa cum il introduce ZF. „In aceasta perioada, piata de capital nu mai urmeaza o logica anume, este mai mult haotica si instinctuala... Sentimentul investitorilor este cel care dicteaza in luarea deciziilor", traseaza nelinistile din domeniu o alta voce chestionata de cotidian.

Acelasi ton cu inclinatii apoteotice aparea si in alt ziar economic autohton, „Business Standard", care deschidea editia din aceeasi zi cu titlul „Interventia disperata a FED nu salveaza bursele", insotind graficele negativiste cu imaginea unui toreador in confruntarea cu un taur. O caricatura, in interiorul ziarului, in care doi amici, dintre care unul bandajat, fac schimb de replici, sustine prima pagina: „- Ce ai patit? - Am cazut mai rau decit bursa!".

Cu 177.000 de vizitatori in cursul saptaminii trecute, site-ul zf.ro a atins maximumul de vizitatori de la lansare. Cristian Hostiuc, director editorial al publicatiei, pune cresterea spectaculoasa pe seama „articolelor legate de scaderea pietelor financiare internationale, scaderea leului si a bursei". „Pentru cei mai multi, aceste evolutii se vad in buzunarele proprii, fie negativ, fie pozitiv. In aceste conditii, interesul lor pentru aceste informatii este mare", declara Hostiuc pentru Cotidianul. Potrivit acestuia, redactorii ZF au fost sunati, mai des decit de obicei, de cititori care voiau sa stie ce se intimpla cu bursa sau cu cursul valutar. Mobilizarea in redactie a fost direct proportionala: aproape jumatate dintre ziaristi au fost detasati sa urmareasca pietele financiare interne si externe. De cota 50.000 de vizitatori pe saptamina s-a apropiat si site-ul ziarului ,,Business Standard’’. „In primele zile ale anului, site-ul a inregistrat cresteri de circa 20-30%", confirma Adrian Mirsanu, redactor-sef al ziarului. Evolutia leului si a burselor, respectiv prognozele economice in 2008 au adus cel mai mare trafic pe standard.ro.

Tot in aceasta perioada, postul economic The Money Channel si-a orientat grila de program in functie de Forumul Economic Mondial de la Davos, „care, in contextul actual, devine extrem de important", dupa cum mentioneaza Freciu. „Astfel, in aceasta saptamina, discutia de la prinz s-a transformat din «Money Talk» in Davos Talk, la care sint invitati participanti la forum de-a lungul vremii: Emil Constantinescu, Adrian Nastase, Misu Negritoiu, Bogdan Baltazar, Daniel Daianu", adauga seful The Money Channel.

Atentia sporita in ochii presei pe care o capata piata de capital in aceste zile este recunoscuta si de jucatori de pe piata, care constata ca se apeleaza mult mai des la expertiza lor. „Am fost solicitat mai mult decit in mod obisnuit de presa in aceasta perioada. Am primit de citeva ori mai multe telefoane decit intr-o perioada normala", declara pentru Cotidianul Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Bloomberg ramine sursa numarul unu Reprezentantii pietei financiare sint multumiti de modul in care mass-media au stat cu ochii pe criza declansata in ultimele luni. "Relatarile din presa se bazeaza pe multe lucruri obiective, pe care n-ai cum sa le povestesti altfel: scaderi, cifre concrete, procente. Prezentarile sint foarte utile, iar presa vine cu perspective si opinii noi", spune Razvan Pasol, care dezvaluie ca informatiile esentiale si le ia totusi direct de la sursa, din piata, "pe care o avem chiar in fata, sau de pe Bloomberg". Pasol observa un interes crescut si in presa generalista: "Asta arata ca bursa si pietele de capital devin un subiect important pentru societatea romaneasca".

Cele mai credibile doua surse de jurnalism economic, pe www.cotidianul.ro/select