Afaceristul Alexandru Mudura a vandalizat, timp de doua saptamani, un sit arheologic de importanta majora pentru patrimoniul cultural si istoric al Romaniei. Mudura a demarat ilegal lucrari pentru extinderea Complexului Lotus, principala sa afacere
Afaceristul Alexandru Mudura a vandalizat, timp de doua saptamani, un sit arheologic de importanta majora pentru patrimoniul cultural si istoric al Romaniei. Mudura a demarat ilegal lucrari pentru extinderea Complexului Lotus, principala sa afacere din Oradea. Ilegalitatea a fost descoperita intamplator de un arheolog care acum isi blesteama zilele ca s-a atins de Mudura.

Desi sapa in perimetrul sitului Salca, afaceristul oradean nu s-a sinchisit sa ceara inainte avizul de descarcare de sarcina arheologica, dupa cum il obliga legea. Dosarul de autorizare se intocmeste acum, la comanda sa Reprezentantii institutiilor statului abilitate sa sanctioneze astfel de fapte ridica din umeri, se fac ca nu vad si nu stiu, intr-un carusel al minciunilor menite sa spele imaginea publica a lui Mudura.

Vestigii de 5.000 de ani, sub cupa excavatoarelor
Afaceristul Alexandru Mudura, este proprietarul terenului fostei fabrici de bere din Oradea, in perimetrul caruia este delimitat si situl arheologic Salca-Herpály, obiec tiv de categoria „B” ca si importanta nationala, aflat pe lista monumentelor istorice din Bihor. La inceputul lunii ianuarie, pe terenul din spatele Complexului Lotus Market au inceput lucrari intensive de excavatie, pentru „extinderea centrului comercial si de divertisment”. Conform legii, anterior inceperii lucrarilor, era necesara obtinerea certificatului de eliberare de sarcina arheologica, act imperios necesar pentru dobandirea celorlalte avize si autorizatii si fara de care lucrarile sunt ilegale. Cei de la Lotus Market nu au acest certificat iar procedurile de dobandire au fost demarate doar dupa ce au fost excavate mii de tone de pamant. Ilegalitatea a fost descoperita intamplator, in 17 ianuarie 2008, de catre un arheolog de la Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea, la o iesire in sit. A fost incheiat un proces verbal de constatare, semnat si de subinspectorul Cristian Goje, din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Bihor, si de reprezentantul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National (DJCCPCN). Actul contine si declaratia unei directoare a Lotus Market care a recunoscut ca firma nu e cu toate actele in regula. De aici a izbucnit scandalul.

Directia de Patrimoniu da in balbe
Prinsi cu mata-n sac, cei de la Lotus Market s-au dat de ceasul mortii sa-si construiasca rapid dosarul de autorizare. In 18 ianuarie au inregistrat la DJCCPCN Bihor o cerere de eliberare a certificatului de eliberare de sarcina arheologica. In aceeasi zi, Politia cerea oficial, atat DJCCPCN Bihor, cat si Muzeului tarii Crisurilor din Oradea copii ale tuturor „avizelor eliberate pentru efectuarea lucrarilor de constructii pe care Lotus Market le efectueaza in situl arheologic”. Pana in 23 ianuarie, nici una dintre cele doua institutii nu eliberase nici un fel de aviz pentru lucrarile respective. Mai mult, fiind vorba despre numele lui Mudura, reprezentantii DJCCPCN Bihor si ai Muzeului si-au pasat reciproc responsabilitatile, intr-un stupid joc de-a aruncatul pisicii in ograda celuilalt.

Ligia Mirisan, directoarea DJCCPCN Bihor - institutie indrituita sa sanctioneze orice fapte care aduc atingere patrimoniului national - a incercat sa scape de raspundere sustinand ca a dispus sistarea lucrarilor si a cerut parerea specialistilor Muzeului, singurii abilitati sa se pronunte despre importanta arheologica a terenului pe care a sapat Lotus Market. „Verificam legalitatea lucrarilor si vom vedea daca se impun sanctiuni. Din cate cunosc eu, sapaturile s-au efectuat cu supraveghere arheologica de la Muzeu. Lotus Market si-a inregistrat deja la noi dosarul de autorizare”. Balbe si minciuni. Lucrarile efectuate fara aviz de descarcare de sarcina arheologica trebuiau sanctionate fara preget, dupa cum impune legea, iar demararea procedurii de autorizare retroactiv constatarii ilegalitatii este un fapt obligatoriu, dar nu exonereaza de raspundere si nici nu minimalizeaza fapta.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.