Paguba a fost facuta de un singur trader
Membrii conducerii bancii au descoperit neregula la data de 20 ianuarieSociete Generale, cea de-a doua banca din Franta dupa valoarea de capitalizare, a descoperit o frauda din partea unui trader al banci
Paguba a fost facuta de un singur trader
Membrii conducerii bancii au descoperit neregula la data de 20 ianuarieSociete Generale, cea de-a doua banca din Franta dupa valoarea de capitalizare, a descoperit o frauda din partea unui trader al bancii, care va avea un impact negativ de 4,9 miliarde de euro asupra rezultatelor sale financiare, a anuntat ieri banca franceza, transmite Reuters, informeaza Mediafax. Presedintele Societe Generale, Daniel Bouton, a confirmat ca membrii conducerii au descoperit duminica, 20 ianuarie, o frauda de mare amploare, comisa de un colaborator al diviziei financiare si de investitii, se arata intr-o scrisoare postata pe site-ul grupului. Colaboratorul bancii a fost concediat, iar banca a depus o reclamatie impotriva acestuia.
Totodata, Consiliul de Administratie al Societe Generale sustine masura luata de Bouton de demitere a tuturor persoanelor cu functii de conducere responsabile de controlul operatiunilor respective. "Guvernatorul Bancii Frantei si secretarul general al Autoritatii Pietelor Financiare au fost informati de indata ce am aflat despre aceasta situatie, la 20 ianuarie", a spus Bouton.
Presedintele Societe Generale a precizat ca pierderile sunt foarte mari si au fost luate toate masurile pentru identificarea si remedierea deficientelor procedurilor de control, pentru a evita aparitia unor riscuri similare.Banca centrala a Frantei ancheteaza cazulBanca Frantei a anuntat ca va declansa o ancheta referitoare la frauda de 4,9 miliarde de euro facuta de un trader al grupului bancar Societe Generale, informeaza AFP.
"Banca Societe Generale a fost victima unei fraude interne comise de un angajat. Banca Frantei a fost imediat informata despre descoperirea ilegalitatii si consecintele acesteia", se arata intr-un comunicat al bancii centrale franceze, care precizeaza ca o investigatie a Comisiei bancare va stabili conditiile in care a avut loc frauda.Tranzactii suspendate si active reevaluateActiunile Societe Generale au fost suspendate ieri, la cererea bancii, si nu au fost tranzactionate la deschiderea Bursei din Paris, potrivit operatorului bursier Euronext. "La cererea Societe Generale, tranzactiile cu actiuni ale grupului au fost suspendate, iar momentul la care vor fi reluate va fi anuntat ulterior", se mai arata in comunicatul Euronext. Societe Generale a anuntat, totodata, ca va reevalua in scadere activele cu 2,05 miliarde de euro si va efectua o majorare de capital in valoare de 5,5 miliarde de euro, pentru consolidarea balantei contabile, ca urmare a crizei de pe piata creditelor.Ratingul colosului francez ajunge de la "AA" la "AA minus"Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit ieri in scadere ratingul Societe Generale pentru datoriile pe termen lung, de la "AA" la "AA minus", si ratingul individual, de la "A/B" la "B", cu perspectiva stabila, in urma fraudei descoperite de banca. Ratingurile pentru datoriile pe termen scurt ale bancii si cel de sprijin au fost mentinute la "F1", respectiv "1", iar plafonul de sprijin a fost confirmat la "A minus", se arata intr-un comunicat al agentiei. Revizuirea in scadere a ratingului a avut loc in urma anuntului de ieri al bancii referitor la profitabilitate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.