Dupa italieni si nemti, a venit randul englezilor sa se sature de romani. Muncitorii care au ales sa lucreze la negru in Anglia au apelat la diverse tertipuri pentru a pune mana pe un loc de munca bine platit. Altii au cazut in plasa politistilor, pentru ca documentele de calatorie nu erau falsificate bine. In schimb, pentru prima data, romanii, martori intr-un proces, au depus marturie, din Romania, prin sistemul video-link, in fata unei instante din Anglia.

Forta de munca ieftina este la mare cautare in statele UE. Si cum Romania figureaza printre principalele state care "exporta" muncitori ieftini, au luat nastere rapid grupari de crima organizata, care au profitat de naivitatea cetatenilor romani dornici sa munceasca in strainatate. Una dintre destinatiile preferate de muncitorii romani este Marea Britanie. Firmele care ofera contracte de munca fictive in Marea Britanie s-au dezvoltat rapid, iar muncitorii romani trebuiau sa plateasca comisioane grase pentru a ajunge pe taramul mult dorit. Fascinati de un castig rapid si de valoarea lirei sterline, romanii nu au mai stat pe ganduri. Si au platit. Firmele le asigurau, dupa caz, pasapoarte, contracte de munca si permise de sedere false. Pentru ei nu mai conta ca pot fi arestati in orice moment. Cum, de altfel, nu conta nici faptul ca trebuiau sa se ascunda in trenuri sau in camioane, avand asupra lor documente false. Important era sa ajunga in "paradisul" locurilor de munca bine platite. Dar, pe langa muncitori, in "plasa" gruparilor criminale au cazut si tinere naive, carora li se promitea locuri de munca. Odata ajunse la destinatie, tinerele erau batute, violate si obligate sa se prostitueze. Si cum banii nu tin cont de nationalitate, traficantii autohtoni au reusit sa puna bazele mai multor grupari internationale de crima organizata.

MARTURIE ONLINE. In urma unui schimb de informatii intre autoritatile de la Bucuresti si Londra, a fost arestat "seful" unei retele de imigranti. Gruparea era condusa de Cornel Tirnaveanu, cetatean cu dubla cetatenie, romano-britanica. Cu sprijinul sotiei sale, Victoria Tirnaveanu, furniza pasapoarte false si documente de naturalizare falsificate. De "serviciile" oferite de familia Tirnaveanu au beneficiat peste 40 de cetateni romani. Martorii, romani, au depus marturie online, cu ajutorul sistemului video - link, direct din Romania, in fata instantei din Marea Britanie. Astfel, in Romania s-a folosit pentru prima data acest sistem, prin care martorii, aflati la mii de kilometri distanta fata de locul unde se judeca cazul, depun marturie in fata judecatorilor. Procurorul comitatului Kent l-a condamnat pe Cornel la sapte ani de inchisoare, in timp ce sotia lui a primit numai un an.

Citeste si:

"AFACERI" DE FAMILIE. La inceputul anului 2003, preturile documentelor falsificate era destul de piperat, pentru ca romanii de-abia puteau calatori fara viza in tarile vest-europene. Acum insa pretul difera in functie de calitatea falsificarii. "Cei care au platit o suta de euro s-au si intors acasa. Deci i-au prins. Dai o suta si nu ajungi nicaieri. Au ajuns direct in Romania. Acum se plateste in functie de om, in functie de cat este de disperat sa ajunga acolo. Preturile cresc si in functie de clientela. Existau numeroase persoane care se ocupau de astfel de lucruri, printre care si romani. Din punctul nostru de vedere (n.r. - al politistilor) capul unei retele poate fi si omul care furnizeaza pasapoartele. Pentru ca pe el il stim in momentul acela. Daca din investigatie rezulta ca deasupra lui mai e cineva, care conduce din umbra, se extinde investigatia. Depinde de momentul la care vorbim de investigatie. Un caz aparte il reprezinta cetateanul britanic Chris Chirstodoulides si sotia acestuia, Angela Cardei Chirstodoulides, care au profitat din plin de aceasta ocazie. Nu au mai stat pe ganduri si si-au facut firma 'SC Chrislaw & Associates>>, cu sediul in Radauti. Cuplul romano-britanic facilita obtinerea de vize de lucru pentru Marea Britanie prin intermediul firmei. Falsificau carti de munca, titluri de proprietate care atestau ca muncitorii detin proprietati in Romania. Gruparea folosea experti IT, care aveau calculatoare si imprimante performate. Au trimis in Anglia aproximativ 150 de romani", ne-au declarat surse apropiate anchetei. Instanta britanica l-a condamnat pe Chris la noua ani cu executare pentru savarsirea infractiunilor de asociere in vederea facilitarii intrarii ilegale in Marea Britanie.

NEGOTUL CU FEMEI. Banii sunt ochiul ochiul dracului. Cand vine vorba de "afaceri", traficantii isi dau mana pentru a prospera impreuna. Nu se tine cont de nationalitate sau etnie. Banu' sa iasa. Mergand pe acest principiu, Ioan Bordeianu s-a asociat cu Placiki Luan, cetatean albanez. Sub pretextul oferirii unui loc de munca in Anglia, traficantii au racolat si transportat mai multe tinere din Romania in Anglia. Victimele ajungeau la Londra pe calea aerului, pentru a nu intampina probleme pe drum, pana la destinatie. Asa ca Bordeianu conducea reteaua din Romania, iar Luan din Anglia. Pentru a ajunge la destinatie fara nici o problema, victimele erau insotite de "subalternii" celor doi capi si foloseau una din rutele: Romania-Austria-Germania-Suedia-Norvegia via Marea Britanie. Luan a fost condamnat la 23 de ani de inchisoare pentru trafic de persoane, lipsire de libertate si viol, iar Bordeianu, doar la 15 ani de inchisoare.