Economia chineza a crescut cu mai mult de 11 procente pentru al patrulea trimestru la rand, mentinand cresterea economiei mondiale, in timp ce recesiunea ameninta din ce in ce mai mult economia SUA. Produsul Intern Brut chinez a crescut cu 11,2 proce
Economia chineza a crescut cu mai mult de 11 procente pentru al patrulea trimestru la rand, mentinand cresterea economiei mondiale, in timp ce recesiunea ameninta din ce in ce mai mult economia SUA. Produsul Intern Brut chinez a crescut cu 11,2 procente in ultimul trimestru al anului trecut, care s-a incheiat la 31 decembrie, iar rata inflatiei a fost domolita la 6,5% in decembrie, totusi este de doua ori mai mult decat nivelul vizat de Banca Centrala a Chinei. China ar putea reduce preturile la export pentru a creste cererea de produse chinezesti, care se afla intr-un moment de slabire, cauzat de o scadere a cererii venite din SUA.
Cu toate acestea, China ar putea deveni principalul motor al cresterii economiei mondiale in acest an, informeaza Bloomberg. Biroul de Statistica chinez este de parere ca "economia chineza se confrunta totusi cu probleme foarte mari, inclusiv cu o supraincalzire, ceea ce ar pune si mai multa presiune pe inflatie".
Aprecierea monedei nationale ar putea deveni un instrument mult mai important pentru a calma economia in acest an, dupa ce s-au efectuat sase majorari ale dobanzii de referinta in 2007 si dupa ce rezervele bancilor s-au ridicat la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani. Un yuan mai puternic ar duce la o diminuare a costurilor pentru import, ar ridica preturile pentru export si ar duce la un aflux de lichiditati mai scazut in cazul unui surplus comercial. Cresterea yuanului fata de dolarul american a fost de aproape 3 procente in ultimul trimestru al anului trecut, o crestere destul de mare luand in calcul ca pentru tot anul 2007 aprecierea yuanului fata de dolar a fost de 7 procente. China a avut in 2007 cea mai mare crestere economica din ultimii 13 ani, inregistrand o crestere de 11,4% a Produsului Intern Brut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.