Tinand cont de potentialul de participare si obtinere a performantelor la JO 2008, de mentinerea contributiei sporite a sportului la reprezentarea internationala, dar si de dezvoltarea activitatii sportive pe plan intern, ANS a finalizat repartizarea
Tinand cont de potentialul de participare si obtinere a performantelor la JO 2008, de mentinerea contributiei sporite a sportului la reprezentarea internationala, dar si de dezvoltarea activitatii sportive pe plan intern, ANS a finalizat repartizarea sumelor de la bugetul de stat si din veniturile proprii catre federatiile nationale pentru 2008, a anuntat, ieri, presedintele Octavian Belu. Conform celui mai titrat antrenor din toate timpurile, suma totala pe care ANS a alocat-o federatiilor pentru 2008 este cu 19% mai mare decat cea de anul trecut, respectiv 53.873.000 RON, la care se adauga 4.475.000 RON din veniturile proprii. Pe de alta parte, tinand cont de faptul ca 2008 este un an olimpic, ANS a stabilit ca sporturile cu potential confirmat pentru JO de la Beijing sa fie prioritare, astfel ca 11 federatii de "varf" au primit 56% din suma totala alocata.
Ca de fiecare data la inceput de an, ANS a incercat sa gaseasca solutii viabile la distribuirea bugetului catre federatiile nationale sportive, cluburile sportive din subordine, directiile pentru sport judetene si complexurile sportive nationale. Fara sa uite de un capitol important, cel al investitiilor si reparatiilor capitale, ANS a decis sa aloce pentru 2008 cea mai mare parte din bugetul obtinut de la Guvern, in valoare totala de aproximativ 72 de milioane de euro, catre federatiile nationale sportive. Din pacate, desi presedintele Belu a spus ca bugetul alocat sportului pe 2008 este decent, iar eforturile ANS au fost de apreciat, nici in acest an suma alocata nu acopera in totalitate solicitarile celor 57 de federatii eligibile. Astfel, prin cererile de finantare inaintate catre ANS, cele 57 de federatii au solicitat 112.967.000 RON si urmeaza sa primeasca ceva mai mult de jumatate. "Din cate cunosc, federatiile au fost multumite pana la urma cu bugetul pe 2007. Nu trebuie sa uitam, insa, ca bugetul pentru sport nu inseamna doar cel alocat de ANS. Mai exista si alte ministere, cum ar fi MECT, MIRA sau MApN, care au programe proprii si aloca sume importante pentru sport. Mai sunt si autoritatile locale", a mentionat Belu.
Prezent la conferinta de presa de ieri, directorul ANS Mihai Capatana a prezentat criteriile si conditiile strategic prioritare care au stat la baza repartizarii bugetului sportului autohton, mentionand ca orice s-ar intampla bugetul va fi mereu insuficient. "Repartizarea sumei totale de 66.573.000 RON, dintre care 59.873.000 RON de la bugetul de stat, catre cele 57 de federatii nationale sportive eligibile a fost facuta pe baza a sase criterii, cu alcatuirea a sase grupe strategic prioritare. Primul se refera la potentialul olimpic de performanta confirmat si de obtinere de puncte sau medalii la JO 2008, grupa unde au intrat FR Atletism, FR Box, FR Canotaj, FR Gimnastica, FR Kaiac-Canoe, FR Haltere, FR Scrima, FR Judo, FR Natatie, FR Tir, FR Tenis de Masa. Al doilea criteriu, unde se regasesc FR Handbal, FR Polo si FR Lupte, se refera la potentialul de calificare si participare la JO 2008. In al treilea criteriu intra ramuri de sport cu traditie si larga audienta la public, cu impact social si mediatic major cuprinse in programul JO, in aceasta grupa fiind prezente alte cinci federatii. Al patrulea criteriu are legatura cu sporturile de iarna cu potential de calificare si participare la JO 2010, unde am inscris trei federatii. Cele 22 de federatii au primit aprox. 91% din bugetul alocat pe 2008, in vreme ce restul federatiilor care se incardeaza la ultimele doua criterii au primit o felie mai mica", a spus Mihai Capatana, precizand ca din totalul celor 61 de federatii nationale sportive existente, doar FR Fotbal, FR Table, FR Golf si FR Aikido n-au solicitat buget de la ANS. Ca si in anii precedenti, in topul "bogatilor" se regasesc FR Atletism, 8.060.000 RON, FR Canotaj, cu 5.173.000 RON, FR Handbal, cu 4.000.000 RON, FR Gimnastica, cu 3.880.000 RON si FR Kaiac-Canoe, cu 3.400.000 RON. Referindu-se strict la cifrele absolute, directorul ANS a mentionat ca acestea nu sunt obiective. "Dupa parerea mea, important este de vazut cat din nevoile reale ale federatiilor acopera aceste cifre. Una este atletismul, cu 60 de ramuri de sport si cu o suta de loturi in pregatire, si alta este polo, spre exemplu, cu doar doua loturi nationale. De aceea am considerat ca cele 11 federatii din prima grupa sunt finantate cel mai bine, cel mai aproape de nevoile reale", a subliniat Capatana, adaugand ca din sumele alocate ANS asigura si organizarea meciului din Cupa Davis, dintre Romania si Franta, de la Sibiu, precum si a turneelor preolimpice de polo, de la Oradea, si a celui de handbal, de la Bucuresti. De mentionat ca sumele alocate de ANS au fost acordate la 56 de federatii pentru programul "Promovarea Sportului de performanta", iar la FR Atletism, FR Baschet, FR Canotaj, FR Hochei pe Gheata, FR Polo, FR Rugby, FR Scrima, FR Tenis si FR Tir au mai fost alocate sume suplimentare pentru programul "Intretinerea, functionarea si dezvoltarea bazei materiale sportive", in vreme ce FR Sportul pentru Toti a primit finantare separat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.