Presedintele a preferat baia de multime, lasindu-l doar pe Calin Popescu Tariceanu sa se prinda in hora. Ambii au fost huiduiti.Unirea, de Ziua Unirii Principatelor Romane, a presedintelui Traian Basescu si a prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu nu s-a mai produs, asa cum preconizau analistii politici, cu prilejul sarbatorilor de la Iasi. Primii doi oameni in stat au fost huiduiti copios, dar si aplaudati, iar dupa discursuri au stat fiecare cu spatele la celalalt.

Fluieraturile si aplauzele au fost impartite, in conditiile in care, cu o ora inaintea inceperii festivitatilor, Piata Unirii din Iasi a fost invadata de simpatizanti ai PSD, PNL si PD-L. Fiecare grup si-a afisat insemnele si culorile proprii: rosu al PSD, galben al PNL si portocaliu al PD-L.

Sosit mai tirziu cu cinci minute la festivitatile oficiale, dupa intonarea Imnului National, premierul Calin Popescu Tariceanu a fost apostrofat de presedintele Traian Basescu pentru lipsa de punctualitate. In vazul miilor de participanti la manifestarile din „capitala" Moldovei, seful statului le-a aratat ostentativ ceasul prim-ministrului si suitei sale, printre care ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. Calin Popescu Tariceanu a trecut cu eleganta peste acest moment, zimbind ingaduitor, fara sa comenteze.

Oamenii au dat semne de plictiseala in timpul discursului sustinut de Calin Popescu Tariceanu, fluierind si huiduind, mai ales cind premierul a remarcat ca „libertatea, justitia si prosperitatea sint posibile pentru fiecare roman in Romania europeana".

Huiduit si fluierat a fost si presedintele Traian Basescu. Incurcind numarul de ani sarbatoriti, el a declarat ca evenimentul de la Iasi a fost „politizat".

„Imi face placere sa revin la Iasi, nu imi face placere ca politizati o sarbatoare ca aceasta. Anul acesta se implinesc 159 de ani (149 de ani - n.r.) de la Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, dar sarbatorim si 90 de ani de la Marea Unire care a facut din Romania o tara puternica", a spus seful statului.

Dupa discursuri, premierul s-a prins intr-o hora a unirii. Imediat s-a incercat stringerea unei alte hore, pentru presedintele Traian Basescu, dar fara succes insa.

Dupa citiva pasi, care numai de hora nu erau, seful statului a plecat. Iritat, el a declarat pentru TVR ca nu mai ramine avind in vedere ca „este o hora a politicienilor", iar oamenii obisnuiti „sint tinuti dupa garduri".