Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si-a propus ca anul acesta sa privatizeze nu mai putin de 283 de societati comerciale, la 50 dintre acestea detinand pachete majoritare de actiuni. Potrivit Autoritatii, bugetul previzionat s
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si-a propus ca anul acesta sa privatizeze nu mai putin de 283 de societati comerciale, la 50 dintre acestea detinand pachete majoritare de actiuni. Potrivit Autoritatii, bugetul previzionat se ridica la 1,737 mld. lei, din care 1,542 mld. lei vor fi venituri pe care le va obtine din activitatea de privatizare si administrare a participatiilor statului.
Metoda care va fi aplicata pentru privatizarea celor mai multe societati cu capital majoritar de stat este licitatia cu strigare. Conform programului stabilit, in primul trimestru vor fi scoase la privatizare 75 de societati comerciale, dintre care 20 de pachete majoritare si 55 de pachete minoritare de actiuni. "Din cele 20 de societati, sase au deja cumparatori selectati urmand negocierea si incheierea contractului de vanzare-cumparare", mai noteaza Autoritatea.
Cele sase societati mentionate sunt Master Bucuresti - pentru care ofertantul selectat este Asociatia salariatilor PAS Master si SC Radacini SRL; Casstil Bucuresti - ofertantul selectat este Asociatia formata din SC Vesta Investment SRL si Spirea Letitia Astrid; SPID Targu Mures - ofertantul adjudecatar este SC Auto Tudor TS SRL Cluj; Olimp Estival 2002 Olimp - ofertantul adjudecatar este SC Unita Turism Holding SA; Industrializarea Laptelui Bistrita - ofertantul adjudecatar este Consortiul NGA Proiect si Iprochim Bucuresti.
Una dintre cele mai atractive societati dintre cele enumerate este Laboratorul de cercetare Casstil Bucuresti, situat pe Şos. Vergului nr. 41, care detine un teren de 6.265 mp si o cladire cu suprafata desfasurata de 5.767 mp. La un pret mediu al terenului estimat la 400 euro/mp, valoarea acestuia se poate ridica la 2,5 milioane euro.
In aceeasi perioada, alte 14 societati la care AVAS detine pachete majoritare de actiuni vor fi lansate la privatizare. Acestea sunt Termoproiect Iasi (AVAS detine 100% dintre titluri), Institutul National al Lemnului Bucuresti (100%), I.P.I.U. - Consulting Engineering Bucuresti (100%), I.C.S.I.T.P.M.L Craiova (90,63%), Avioane Craiova (80,94%), Institutul National al Sticlei (75,14%), IAR Brasov (64,89%), Uzina Mecanica Bucuresti (63,40%), INAR Brasov (57,11%), Cuprumin Abrud. (100%), Moldomin Moldova Noua (100%), Arsenal Resita (100%), Carfil Brasov (100%), Cepiem Bucuresti (56,48%).
Tot in primul trimestru sunt incluse in Programul de privatizare 55 de pachete minoritare. Pentru 12 dintre ele urmeaza sa fie incheiate contractele de vanzare-cumparare, privatizarea acestora fiind deja demarata.
Astfel, pentru SC Mecanica Sebes - ofertantul este Padurean Nicolae, celelalte societati fiind: Comfruct Deva Hunedoara, Habitat Proiect Iasi, Milcovul Focsani, Iasitex Iasi, Industrie Mica si Servicii Sintimbru Alba, Izopa Cluj Napoca, Fabrica de Scule Rasnov, Silvania Forest Satu Mare, Transgex Sinmartin - Bihor, Minmetal Constanta, Turbomecanica Bucuresti.
In ceea ce priveste pachetele minoritare de actiuni, pentru 42 dintre acestea vor fi lansate oferte de vanzare.
Programul de privatizare pentru acest an include toate societatile privatizabile din portofoliul AVAS.
Nu au fost incluse in lista acele societati din domeniul energetic, care fac parte din Strategia Guvernului de constituire a unei societati energetice integrate pe verticala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.