IASI - An electoral, deci potop cu politicieni la manifestarile dedicate zilei de 24 ianuarie
Pupat Piata... Unirii, langa bulevardul Independentei din Iasi. Prezenti? Majoritatea politicienilor importanti ai Romaniei. A 149-a omagiere a im

IASI - An electoral, deci potop cu politicieni la manifestarile dedicate zilei de 24 ianuarie
Pupat Piata... Unirii, langa bulevardul Independentei din Iasi. Prezenti? Majoritatea politicienilor importanti ai Romaniei. A 149-a omagiere a importantului eveniment de la 1859 a inceput in capitala Moldovei mai devreme ca niciodata.

Este prima oara in ultimii ani cand de Ziua Unirii evenimentele sarbatoresti se intind pe parcursul mai multor zile. Spectacole, defilari, depuneri de coroane, muzici de fanfara si onoruri militare, toate sfarsite in pas electoral, cu traditionala Hora a Unirii jucata de politicieni si oameni de rand in buricul capitalei Moldovei. Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, remarca faptul ca reprezentanti de varf ai tuturor institutiilor statului sunt prezenti la aceste manifestari.

Teoretic, manifestarile au debutat marti, dar pregatirile au inceput cu mult inainte. S-au cheltuit 100.000 de euro, iar autoritatile vor ca totul sa fie cat mai bine organizat. Au inceput cu spalatul strazilor si vor sfarsi cu parada politicienilor. Si asta pentru ca, de aceasta data, la fel ca si in alti ani electorali, Iasiul va gazdui, pret de cel putin o zi, pe cei mai de seama oameni politici ai Romaniei. Totul se intampla in locurile pline de istorie, pe urmele autorilor Unirii, langa statuia proaspat curatata a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

CURATENIE. Ca intotdeauna, primul pregatit pentru eveniment a fost Alexandru Ioan Cuza, a carui statuie din Piata Unirii a fost indelung curatata. Angajatii Primariei nu au uitat nici de mozaicul de curand inaugurat, lustruit, din zona, iar celebrele covorase verzi care-i impiedicau pe ieseni sa alunece pe pavimentul umed au fost scoase, pentru ca erau destul de murdare. Au fost curatate si treptele pasajului subteran, si el aflat in Piata Unirii, numai ca interiorul de la subsol n-a beneficiat de acelasi tratament. Si, ca zelul sa fie incununat de succes, au fost spalate si strazile, chiar daca afara ploua binisor. Iesenii nu s-au aratat prea deranjati de pregatiri, pentru ca s-au obisnuit cu ele din anii precedenti. Doar ceva mai suparati au fost soferii, pentru ca repetitia de ieri i-a impiedicat sa circule pe una dintre cele mai aglomerate si semaforizate artere ale orasului: Bulevardul Stefan cel Mare. A fost oprita din cand in cand circulatia, dar putini au protestat, injuraturi in coltul gurii, cate un taximetrist a marait pe geam pe ici, pe colo.

SPP-ISTI LA POST. Odata curatenia finalizata, a inceput sarbatoarea, care inca de marti a atras la Iasi si primii agenti ai Serviciului de Paza si Protectie. Inconfundabili, acestia puteau fi zariti in numar mare in zona centrala a orasului, in care se afla, in apropiere una de alta, Piata Unirii, Primaria, Prefectura si Hotelul Europa, unde va poposi seful statului. Ceilalti urmau sa fie cazati la Hotelul Traian sau Astoria, unde se spune ca au primit un meniu special, bine controlat de oamenii din umbra. Tot ieri, ca si marti, iesenii au avut parte si de primele manifestari. Acestea au avut denumiri pentru locatiile de desfasurare legate de evenimentul de la 24 ianuarie: cupa "Mos Ion Roata" la bowling, patinaj, tenis de masa si tir cu pusca, o parada stradala si un spectacol folcloric desfasurat in Piata Voievozilor din cartierul Alexandru cel Bun. Nu au lipsit clovnii, statuile gigant, fachiri si renumite fanfare in randurile iesenilor, cum este cea de la Chetris, dar si formatia de muzica populara a Regiei Autonome de Transport Public. Iesenii, sositi cu mic, cu mare, unii chiar si din alte cartiere, s-au bucurat de muzica oferita gratis. Copiii s-au zbenguit dupa-amiaza pe gheata vopsita in culorile nationale a unui patinoar amenajat in campusul studentesc "Tudor Vladimirescu". La spectacolele amenajate in cartiere, oamenii se bucurau, unii zambeau fericiti la aparitia pe scena a artistilor, altii strigau entuziasmati la fiecare bis al vreunui solist. Pe platoul muzicii, amenajat catre orele serii in Piata Voievozilor din cartierul Alexandru cel Bun, cativa ieseni din asistenta, manati de un lent suflu bahic, au incins ad-hoc o mica hora.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.