Angajatorii sint multumiti ca muncitorii veniti din Romania sint bine pregatiti si lucreaza mult pe bani putini.

Romanii sint vazuti de angajatorii vest-europeni drept primii pe lista celor mai buni angajati, potrivit unui raport al organizatiei European Citizens Advice Service (ECAS). Ei sint considerati bine pregatiti si lucreaza ore suplimentare pentru salarii modeste, precizeaza raportul, care insa nu ofera detalii referitoare la restul clasamentului.

Documentul estimeaza ca peste 2,5 milioane de romani lucreaza in afara granitelor, 55% fiind femei. Serviciile de ingrijire a persoanelor si cele sociale, constructiile si agricultura au fost principalele domenii de activitate in care romanii se angajeaza identificate in studiu. „Profilul emigrantului s-a schimbat de-a lungul timpului. Au predominat barbatii intre 18 si 59 de ani, absolventi de scoli de meserii sau liceu, provenind din zonele rurale; mai tirziu, femeile, atit din mediul rural (cu virste intre 30 si 59 de ani), cit si din cel urban (intre 18 si 29 de ani), au inceput sa emigreze si sa isi gaseasca locuri de munca in sectorul domestic", se mai arata in raport.

Potrivit raportului intocmit la Bruxelles, emigratia romanilor a crescut semnificativ incepind cu anul 1990, dupa ce cetatenii romani au putut detine din nou un pasaport, iar in ultimii 16 ani pot fi identificate trei perioade distincte ale emigratiei. Prima perioada este intre 1990 si 1995, cind rata emigratiei in scop de munca a fost de 3 la suta, iar destinatiile principale au fost Israel, Turcia, Italia, Ungaria si Germania. Cea de-a doua perioada este cea din 1996 si 2002, rata emigratiei in scop de munca crescind pina la 7 la suta, iar destinatiile favorite s-au schimbat, respectiv Canada, Italia, Spania. In aceasta perioada emigrarea determinata de considerente etnice (in Israel, Ungaria si in Germania) a fost inlocuita gradual de emi-gratia economica. Ultima perioada identificata in raport incepe din anul 2002, cind vizele Schengen au fost ridicate, iar migrantii s-au indreptat in special spre Italia si Spania, rata emigratiei in scop de munca ridicindu-se pina la 28 la suta.

Pe de alta parte, piata muncii din Romania resimte lipsa fortei de munca, plecata in strainatate, organizatiile angajatorilor din constructii raportind un deficit de 300.000 de lucratori, care reprezinta jumatate din forta de munca necesara. Raportul concluzioneaza ca aderarea statelor estice la UE nu a dezechilibrat piata muncii si recomanda tuturor statelor membre sa renunte la asa-zisele masuri tranzitorii cit mai curind posibil, intrucit contravin „spiritului tratatelor fondatoare". „ECAS a recomandat deja renuntarea la masurile traditionale din cauza naturii lor discriminatorii si din cauza faptului ca restrictiile sint folosite mai degraba ca instrumente politice si au o justificare economica slaba", aminteste raportul.

Raportul complet al ECAS, pe www.cotidianul.ro/select