Conferinta anuala Coface este cel mai important eveniment in domeniul managementului de risc la nivel national, in care sunt evaluate tendintele economiei nationale sub auspiciile economiei mondiale si impactul acesteia asupra companiilor care active
Conferinta anuala Coface este cel mai important eveniment in domeniul managementului de risc la nivel national, in care sunt evaluate tendintele economiei nationale sub auspiciile economiei mondiale si impactul acesteia asupra companiilor care activeaza pe piata. In cadrul evenimentului sunt prezentate ratingurile de tara, care masoara riscul mediu de neplata cu care se confrunta companiile dintr-o economie nationala.
In cazul Romaniei, aceasta a primit acelasi A4 cu minus, insusit inca din octombrie 2007. Inainte de aceasta data, Romaniei ii era atribuit nivelul A4 castigat in ianuarie 2006. Din 2002 si pana in 2005, Romania a inregistrat un risc de tara de nivel B, caracterizat printr-un mediu economic si politic instabil cu influenta directa si imediata asupra istoricului de plata. Trecand de A4, si istoricul de plata a evoluat de la instabil inspre mediocru, mai putin influentabil in cazul deteriorarii climatului economic si politic.Mediul de afaceri joaca un rol din ce in ce mai importantPentru asigurarea acuratetei analizei, Coface a introdus o noua componenta in evaluarea riscului de tara, si anume mediul de afaceri care, pe scurt, arata cat de dificil este sa dezvolti afaceri in Romania. Exemplul Rusiei este cel mai concludent - desi are o economie foarte dezvoltata, nu prezinta interes investitional din cauza riscului mare de derulare a unei afaceri, prin cadrul legal extrem de greoi.Cristian Ionescu: "Principala trasatura a acestui an este incertitudinea"Directorul general Coface Romania a enumerat atat punctele forte, cat si pe cele slabe ale economiei romanesti. Atributele pozitive si reale de care se bucura Romania in prezent sunt piata interna relativ mare si forta de munca calificata, ieftina. Apoi, integrarea in Uniunea Europeana a imbunatatit perspectiva economica a tarii. Aceasta s-a concretizat intr-un aflux de investitii straine directe ce a permis pana acum tarii sa-si acopere deficitele externe fara prea mare dificultate si sa creeze un amortizor pentru rezervele in valuta. Nici sectorul public nu sta prea rau, prezentand un nivel scazut al indatorarii.
Cu toate acestea, deficitul de cont curent s-a adancit si inflatia a crescut. Avantajul investitiilor atrase si al celor preconizate a strecurat un risc in plus, prin adancirea dependentei tarii de capitalul strain. Deprecierea leului si ratele dobanzilor in crestere vor afecta bugetele companiilor si persoanelor fizice, o parte din datoriile lor fiind denominate in valute.
Apropierea alegerilor legislative poate conduce la cheltuieli inutile din bugetul statului.Mai incet, dar economia creste sigur si in 2008 Raportul Coface preconizeaza o crestere economica puternica si in 2008, insa intr-o usoara scadere fata de anii precedenti, din cauza politicii expansioniste. Estimarile pentru 2007 indica o crestere cu 5,8% fata de 2006 si previziunile pentru 2008 arata o crestere cu 5,2% fata de 2007. Cauza majora responsabila pentru incetinirea cresterii economice o reprezinta influenta negativa exercitata de comertul strain. Romania a fost tara cea mai afectata din regiune de tulburarile financiare propagate tocmai din Statele Unite, de anul trecut. Leul romanesc a fost supus inca de atunci unor puternice presiuni. Reactia guvernului la riscul supraincalzirii economiei a fost total inadecvat, atat veniturile, cat si politica fiscala continua sa fie expansioniste, ceea ce ar putea mari presiunile inflationiste. Şi valorile prezentate in raport vorbesc de la sine: 4,9% in 2006, de altfel cel mai bun nivel al ratei inflatiei din ultimii 18 ani si estimat la 6,5 pentru anul 2007.
Daca vom reusi sa controlam cheltuielile publice, vom reusi sa tinem sub control atat inflatia, cat si deficitul de cont curent si cursul de schimb.
Deficitul balantei comerciale se adanceste, de la -14,8 in 2006 a ajuns la -32,6%, devenind periculos pentru economie. De aceea este importanta stimularea exportului, pentru ca, desi e imposibil de pus in practica, raportul arata ca ar trebui sa exportam cu 70% mai mult decat volumul actual.
Desi sectorul bunurilor de consum a prezentat un grad de vulnerabilitate, filialele grupurilor majore, in special din industria masinilor si a telecomunicatiilor, au ramas puternice. Confruntat cu o concurenta straina, sectorul textil a continuat sa intampine mari dificultati.
Cheltuielile facute de guvern si cresterea salariilor reale vor continua sa mentina economia pe linia de plutire in acest an, in timp ce deficitul de cont curent ar trebui sa creasca usor in relatie cu PIB.
Acest dezechilibru a marit vulnerabilitatea tarii fata de o criza a increderii investitorilor, mai ales ca este posibil ca investitiile straine directe sa scada din cauza incheierii procesului de privatizare.
Cresterea rapida a datoriei straine private si a creditelor bancare, mult depreciate in valuta, ar putea face vulnerabil sectorul privat in cazul unei corectii aspre a ratei de schimb sau a unei incetiniri economice evidente.
Nivelurile inalte de conducere a tarii continua sa fie scindate de disensiuni puternice si apropiatele alegeri legislative ar putea fi organizate anticipat in iunie 2008, ceea ce nu este de bun augur pentru progresul reformelor sau pentru politica fiscala mai restransa.Mutari importante si pe piata externaDupa ce s-a inregistrat activitatea de la sfarsitul anului 2006 si inceputul anului 2007, economia vest-europeana a atras o incetinire moderata. Ea se va continua in anul 2008, atunci cand conditiile de credit s-au degradat si cand mai multe institutii financiare din regiune cunosc dificultati.
Constructia rezidentiala, care a constituit o sursa majora de crestere in acesti ultimi ani, a incetinit puternic si ar trebui sa inregistreze un recul.
Cresterea din Europa Centrala si din Turcia va incetini foarte usor in anul 2008, trecand de la 5,5% la aproximativ 5%, in medie. Raportul preconizeaza un impact major in economiile in care piata de locuinte fusese ambalata ca in Spania, in Regatul Unit sau in Irlanda.
Raportul Coface arata ca "aproape toate tarile din regiune sunt notate cu A1, cu exceptia Italiei, Portugaliei si Greciei, care sunt intotdeauna notate cu A2, in baza tergiversarii obisnuite a platilor si a reacoperirilor ridicole. Nici Luxemburg nu beneficiaza decat de o nota A2 pentru mediul sau de afaceri, din cauza dificultatii de a obtine informatia comerciala privind intreprinderile", se arata in comunicatul Coface.„Nu exista motive de panica, dar exista ingrijorari care trebuie luate in seama si confruntate”. Cresterea economica a Romaniei este cea mai buna din zona si se va mentine si in acest an. (Cristian Ionescu, director general Coface Romania)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.