Gurbanguli Berdimuhammedov a adoptat o serie de masuri de reforma, care vor elimina partial cultul personalitatii impus de predecesorul sau, Saparmurat Niazov.

Pe unele cladiri din capitala, fotografia lui Niazov a fost inlocuitacu cea a actualului presedinte Berdimuhammedov Foto: Reuters Presedintele Turkmenistanului, Gurbanguli Berdimuhammedov, a inceput implementarea unor masuri de reforma mai putin obisnuite. El incearca sa modernizeze tara si societatea, uitate parca intr-o epoca a trecutului. Astfel, seful statului a decis ca sarbatoarea nationala sa nu se mai celebreze o data cu ziua de nastere a predecesorului sau, Saparmurat Niazov. Ani la rind, ziua de 19 februarie a fost marcata cu fast in intregul Turkmenistan, deoarece era aniversarea „iubitului presedinte". Cu aceasta ocazie se organizau parade militare de amploare, concerte si festivitati, care concurau cu succes sarbatorirea lui Kim Jong-il in Coreea de Nord. Presedintele s-a autoproclamat „Turkmenbasi", adica „tata al tuturor turkmenilor". Iar la una dintre aniversari, ministrii de la Ashgabat l-au declarat pe Niazov „profetul Domnului pe pamint".

Dincolo de ceremoniile organizate de ziua lui, Saparmurat Niazov a impus si altfel cultul personalitatii in tara. Cele mai multe cladiri din capitala erau „ornate" cu fotografia sa. In marile orase exista cel putin o statuie a sefului de stat, iar elevii de scoala erau obligati sa-i studieze scrierile la ore. In plus, luna ianuarie a fost inlocuita in calendarul turkmen cu numele liderului de la Ashgabat.

Acum, la un an de la moartea lui Niazov, succesorul sau spune ca e timpul pentru o schimbare. El a inceput deja sa dea jos imaginea fostului presedinte de pe fatadele cladirilor si sa elimine o parte dintre statuile care il intruchipeaza. In acest an, pentru prima data, Ziua Steagului (sarbatoarea nationala a tarii) va fi marcata de sine statator - fara a se face referire si la aniversarea lui Saparmurat Niazov. In plus, Berdimuhammedov a redeschis operele, teatrele si circurile - interzise de predecesorul sau in 2001. Totodata, seful statului a anuntat ca va crea o statiune turistica de lux la Marea Caspica pentru a atrage vizitatori din afara tarii.

Toate aceste masuri indica o tendinta clara spre modernizare. Totusi, analistii privesc cu rezerve gesturile lui Berdimuhammedov si spun ca reformele sale sint „mai mult cosmetice". „Deocamdata nu am vazut nici o schimbare radicala in guvern si nici nu cred ca vom vedea vreuna prea curind", a afirmat Erika Dailey, director adjunct al Institutului pentru o Societate Deschisa. Ea crede ca noul presedinte turkmen ar putea fi tentat sa schimbe un cult al personalitatii cu altul si sa se transforme intr-un tiran egocentrist, asemenea predecesorului sau.Fostul presedinte turkmen Saparmurat Niazov afost proclamat "profet al Domnului pe pamint",iar luna ianuarie a fost inlocuita in calendar cunumele sau Gurbanguli Berdimuhammedov a venit la putere in decembrie 2006, dupa moartea neasteptata a lui Saparmurat Niazov. In februarie 2007 a cistigat alegerile prezidentiale si a depus imediat juramintul. Comunitatea internationala sustine insa ca succesiunea a fost „indoielnica" deoarece scrutinul prezidential a incalcat toate normele democratice de corectitudine. Inainte sa fie presedinte, Berdimuhammedov era ministru al Sanatatii si dentistul personal al lui Niazov. El a mostenit de la vechiul presedinte o tara in ruina, creata ca un omagiu personal inchinat lui „Turkmenbasi". Desi pare interesat de modernizare si reforma, noul sef de stat e, la rindul sau, autoritar. In prezent, el detine comanda tuturor aparatelor importante din tara - guvernul, armata, politia si chiar presa. De la preluarea puterii, Gurbanguli Berdimuhammedov a facut unele progrese: a imbunatatit sistemul de invatamint, a ridicat restrictiile privind accesul la Internet si a facut apel la respectarea drepturilor omului in Turkmenistan. In plus, el a promis ca va lua masuri pentru a atrage investitori straini si pentru a redresa economia. Totusi, analistii spun ca actualul lider de la Ashgabat nu detine cunostintele necesare pentru o reforma atit de radicala. „Vrea un fel de tara libera, cu o economie de piata, insa nu prea stie ce inseamna asta", a declarat Arkady Dubnov, analist pe Asia Centrala al publicatiei rusesti „Vremia Novosti".