Nastase, Mitrea, Seres si Pacuraru ar putea scapa de procurori cu ajutorul colegilor din Parlament.

Adrian Nastase =trei dosare penaleMiron Mitrea, acuzatde abuz in serviciuCodrut Seres, acuzat caa tradat la nivel inaltPaul Pacuraru, anchetatin calitate de tata Conducerea celor doua Camere sustine ca urmarirea penala impotriva fostilor si actualilor ministri care sint si senatori sau deputati nu poate incepe si fara avizul Parlamentului.

Concret, se cere aducerea cazurilor Adrian Nastase, Miron Mitrea, Paul Pacuraru si Codrut Seres, din „lotul celor opt" la judecata Legislativului. Daca se va ajunge la aceasta procedura, atunci se pot inregistra urmatoarele situatii: Camerele din care fac parte respectivii pot vota impotriva inceperii urmaririi penale si, in acest caz, pentru cine s-a votat „favorabil" dosarul este inchis pe perioada mandatului; senatorii sau deputatii avizeaza prin vot urmarirea penala. Oricum, procedurile ar putea intirzia circa o luna, o luna si jumatate activitatea propriu-zisa a procurorilor.

Luni, Ministerul Justitiei, prin secretarul de stat Gheorghe Mocuta, a solicitat Parlamentului un punct de vedere in privinta dosarelor ministrilor care sint si parlamentari. La aceasta cerere, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a raspuns mentionind ca asupra propunerii de incepere a urmaririi penale a unui senator trebuie sa se pronunte Senatul.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a fost mai nuantat. El a declarat ieri, la Iasi, ca doar in cazul in care Parchetul va solicita expres dezbaterea in Camera va aduce cele doua dosare - Nastase si Mitrea - in atentia deputatilor. Olteanu a tinut sa precizeze ca adresa Ministerului Justitiei nu este o solicitare, ci doar o informare. El a mai declarat ca avizul Camerei nu poate fi transmis inainte de respectarea unor proceduri si de obtinerea unor alte avize. Bogdan Olteanu spune ca va respecta intocmai procedurile legale si prevederile Regulamentului Camerei Deputatilor, chiar daca acest lucru va stirni nemultumiri in mediul politic.

Olteanu a declarat pentru MEDIAFAX ca si el a primit pe 21 ianuarie o scrisoare de la secretarul de stat Gheorghe Mocuta privind procedurile de urmat in cazul a doi deputati din lotul de opt demnitari cu aviz de incepere a urmaririi penale. Olteanu a precizat ca a raspuns acestei scrisori in sensul ca cererea de incepere a urmaririi penale in cazul deputatilor Adrian Nastase si Miron Mitrea poate fi facuta de Camera Deputatilor sau de Parchet.

Problema avizarii inceperii urmaririi penale genereaza numeroase controverse. Europarlamentarul PNL Renate Weber a declarat ieri, pentru NewsIn, ca in interpretarea pe care o da Constitutiei, pentru ministrii care sint si parlamentari este nevoie si de avizul Parlamentului, insa Legea fundamentala nu ar trebui sa includa astfel de filtre in Justitie. Weber a tinut sa precizeze ca Legea fundamentala spune ca avizul pentru inceperea urmaririi penale se da de catre „Camera Deputatilor, Senatul si presedinte", fiind vorba despre o conditie cumulativa. Astfel, lipsa unuia dintre avize duce la oprirea procesului. Teoria conditiei cumulative este sustinuta si de presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Sergiu Andon (PC). El spune ca „particula «si» din orice text juridic, irevocabil, inseamna conditie cumulativa". Un alt membru al Comisiei juridice, deputatul PD-L Daniel Buda, sustine insa ca „nu este vorba de o conditie cumulativa, ci de una alternativa". Si seful de partid al lui Buda, Emil Boc, sustine aceeasi varianta, si, in plus, il acuza pe Teodor Melescanu ca, prin solicitarea unui punct de vedere Parlamentului, incearca sa tergiverseze procedurile judiciare in cazul celor opt.

Constitutionalistul Ion Stanomir, contactat ieri de Cotidianul, ne-a facut urmatoarele precizari: „In interpretarea care o dau eu textului art. 109 din Constitutie, conditia cumulativa se impune atunci cind este vorba de ridicarea imunitatii parlamentare si pentru avizarea perchezitiei, retinerii sau arestarii. Eu interpretez ca avizul pentru inceperea urmaririi penale poate fi dat de oricare dintre institutii si ca, tinind cont ca exista deja un aviz dat, cel al Presedintiei, nu mai este cazul unui alt aviz. Este insa o interpretare foarte dificila, deoarece Legea raspunderii ministeriale este proasta si, in plus, adauga la Constitutie ceea ce nu este permis. Cum insa Curtea Constitutionala a respins exceptiile de neconstitutionalitate pentru articolele care reglementeaza avizarea inceperii urmaririi penale a ministrilor care sint si parlamentari, inseamna ca ele au renascut din punct de vedere constitutional".

Teodor Melescanu a transmis, marti, la DNA si DIICOT, actele primite de la Presedintie pentru cei opt actuali si fosti ministri, pentru inceperea urmaririi penale, demnitarul precizind ca-si declina orice responsabilitate in cauza. Seful statului l-a atentionat, printr-o scrisoare, pe ministrul interimar al Justitiei ca savirseste un abuz in serviciu prin refuzul de a trimite Parchetului solicitarile de incepere a urmaririi penale in cazul a opt ministri si il avertizeaza pe Melescanu ca nu va ezita sa actioneze.

Alesi cu dosare Adrian Nastase, deputat, este cercetat in trei dosare. In dosarul Zambaccian, este acuzat impreuna cu sotia sa, Dana Nastase, de luare de mita, pentru ca ar fi primit bunuri din China si ca ar fi beneficiat de lucrari de amenajari interioare pentru a o mentine pe Irina Jianu in functia de sef al Inspectoratului de Stat in Constructii. Inalta Curte de Casatie si Justitie a restituit dosarul la DNA pentru refacerea urmaririi penale. In dosarul Matusa Tamara, Nastase este acuzat de dare de mita, iar in cel de-al treilea dosar este anchetat de DNA pentru modul in care a dobindit terenul pe care este construit imobilul din Zambaccian. Miron Mitrea, deputat PSD, fost ministru al Transporturilor, este cercetat pentru abuz in serviciu. Potrivit DNA, el ar fi refuzat punerea in executare a unei hotariri judecatoresti. Codrut Seres, senator PC, este acuzat de tradare, alaturi de Nagy Zsolt, fostul ministru al Comunicatiilor. Cei doi ar fi divulgat informatii secrete in cazul unor privatizari strategice. Paul Pacuraru, senator PNL si ministru al Muncii, este acuzat ca ar fi intervenit la mai multe companii de stat din Gorj pentru a obtine contracte de formare profesionala de care ar fi beneficiat firma fiului sau. In ce consta strategia nationala anticoruptie aflati pe www.cotidianul.ro/select