In contextul in care pregatirile pentru cel mai mare summit al NATO au intrat in linie dreapta am solicitat un interviu coordonatorului grupului de lucru roman insarcinat cu organizarea, diplomatul Victor Micula, secretar de stat in MAE.
In contextul in care pregatirile pentru cel mai mare summit al NATO au intrat in linie dreapta am solicitat un interviu coordonatorului grupului de lucru roman insarcinat cu organizarea, diplomatul Victor Micula, secretar de stat in MAE.
Dincolo de masurile de securitate care vor da peste cap viata normala a Capitalei si de numarul mare de sefi de state si de guvern asteptati la Bucuresti - de la George W. Bush la Vladimir V. Putin - summitul din 2-4 aprilie va constitui si un moment de fixare a noilor prioritati ale Aliantei politico-militare, la exact 59 de ani de la fondarea organizatiei.
Dupa unele tari din Balcanii de vest, invitarea Georgiei si, posibil, a Ucrainei in planul de pregatire pentru aderare va irita Rusia si-asa deranjata de numeroasele inaintari ale puterilor concurente occidentale in zonele extinse ale Marilor Negre si Caspice. Pe langa Afganistan problema Kosovo - secondata de cea a Transnistriei - s-ar putea sa gaseasca oficialii NATO veniti la Bucuresti, in plina erupere sangeroasa.
Cum stam cu pregatirile pentru summit-ul NATO?
Pana in momentul de fata ne aflam in grafic. Pregatirile au demarat practic la inceputul lui aprilie, anul trecut. Din punct de vedere administrativ, am ajuns la concluzia ca cea mai buna solutie din punct de vedere al managementului e sa creezi, in cadrul MAE, un departament care sa functioneze ca un "hub", un loc unde toate institutiile din Romania care sunt implicate in organizarea summit-ului comunica pe orizontala, astfel incat sa eviti suprapunerile si golurile in pregatire.
Si cum merge aceasta colaborare?
Merge foarte bine. Practic, fiecare persoana de aici are in spate in institutia de la care vine o echipa destul de mare care lucreaza deja 24 de ore din 24 de ore la organizarea summit-ului. Task-force-urile care sunt deja functioneaza toate din plin. Exista task-force-uri in cadrul Camerei Deputatilor, care va duce principalul efort organizational, in Senat, Centrul International de Conferinte, Muzeul National de Arta Contemporana, Ministerul Transporturilor, Administratia Prezidentiala, Cancelaria Primului Ministru, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Apararii, Ministerul de Externe, SPP... SPP, impreuna cu niste structuri de specialitate din Ministerul Apararii, din SRI, din SIE, STS, ORNIS si MIRA au constituit un comandament pe probleme de securitate, care functioneaza din plin. Aceasta structura organizatorica a inceput sa interactioneze cu Secretariatul International al NATO in mai, anul trecut. Discutiile au dus la semnarea, pe data de 21 septembrie, a unui memorandum de intelegere, care este un instrument fara valoare juridica, dar care ne ajuta sa departajam sarcinile care revin organizatorilor romani si echipei Secretariatului International al NATO. In baza acelui memorandum de intelegere, s-a bugetat summit-ul si, in noiembrie, s-a aprobat o HG in valoare de circa 90 de milioane de lei noi, distribuiti pe institutiile care sunt implicate in organizarea summit-ului. In baza acelei HG au fost declansate procedurile de achizitie publica, iar acum se apropie momentul in care se vor semna contractele - fiecare coordonator de credit in parte va semna contractele pentru partea ce i se cuvine sa faca in perioada respectiva. Vorbim despre sisteme de translatie, computere, compartimentari in cazul Camerei Deputatilor, inchirieri de mijloace auto in cazul Ministerului de Externe - in ultima saptamana a lunii ianuarie, acum, se incheie procedura de licitatie pentru inchirierea autocarelor si microbuzelor ce vor fi folosite in perioada summit-ului.
La ce numar de participanti va asteptati?
3000 de participanti si 3500 de jurnalisti, cam astea sunt cifrele pe care le anticipam.
Exista vreo posibilitate sa participe si presedintele Rusiei, Vladimir Putin?
In mod traditional, la astfel de summit-uri, presedintele Rusiei este invitat pentru a participa atat la segmentul care se refera la partenerii pentru pace, asa-zisul Consiliu al Parteneriatului Euro-atlantic, cat si la Consiliul NATO-Rusia. Presedintele Putin a fost deja invitat. In trecut, presedintele Rusiei a declinat invitatia si l-a desemnat pe ministrul de Externe sa participe la astfel de reuniuni, dar ramane de vazut care va fi raspunsul dansului de data aceasta. Noi, din punct de vedere logistic, vom fi pregatiti sa il gazduim in Romania pe presedintele Putin.
Care sunt asteptarile politice de la acest summit, mai ales in ceea ce priveste zona extinsa a Marii Negre si ce isi propune Romania sa prezinte la acest summit?
Romania, in mod traditional, a fost un avocat al unei extinderi generoase in Balcanii de Vest, a fost si este un avocat al imbunatatirii relatiilor cu celelalte tari care sunt partenere pentru pace - Muntenegru, Bosnia si Hertegovina, Serbia. Mai sunt si alte subiecte de interes care tin de aceasta regiune largita a Marii Negre - Georgia este un subiect, securitatea energetica este un alt subiect, in ce masura putem intari cooperarea Aliantei cu Ucraina este un alt subiect de care noi suntem deosebit de interesati. Evident, cand vom analiza operatiunile Aliantei, Afganistanul si Kosovo vor ocupa un loc important. In ce priveste Kosovo, noi avem o pozitie foarte clara, cunoscuta pe plan international si nu exista motive pentru a o revizui.
Ati mentionat Ucraina mai devreme. Romania are cateva diferende diplomatice cu Ucraina, dar unele dintre acestea au si o conotatie strategica. Va aborda Romania aceste subiecte la summit, din punct de vedere al unei tari membre NATO, aflata la granita cu CSI? In acelasi context, cum va fi tratata problema Transnistriei?
Romania intotdeauna a fost consistenta in a arata atat declarativ, cat si prin fapte, ca este interesata intr-o ancorare a Ucrainei la familia Europei occidentale. O colaborare a Ucrainei cu NATO poate sa duca la aceasta si poate sa duca la un proces de reforme care evident ca ar facilita relatiile Ucrainei cu toti vecinii ei, inclusiv cu Romania. Transnistria nu este un subiect de sine statator pe agenda; Transnistria se atinge in contextul NATO in momentul in care se vorbeste despre colaborarea cu Moldova si atunci cand se vorbeste cu Rusia in cadrul Consiliului NATO-Rusia. Subiectul CFE a fost destul de prezent in discutiile dintre NATO si Rusia pe parcursul ultimului an si, in acest context, Transnistria a fost unul dintre elementele care au fost abordate in timpul discutiilor si negocierilor cu partea rusa. Tot in cadrul summitului se va desfasura si reuniunea Consiliului NATO-Rusia.
Romania vrea sistem anti-racheta NATO
Romania este in favoarea unei decizii privind dezvoltarea unui sistem NATO de aparare anti-racheta complementar si integrat cu cel al Statelor Unite ale Americii, a declarat, ieri, presedintele Traian Basescu, in fata corpului diplomatic acreditat la Bucuresti.
Presedintele s-a referit la faptul ca, in luna aprilie, Bucurestii vor fi gazda summit-ului NATO, despre care a spus ca este un "eveniment de referinta pentru viitorul solid al Aliantei, dar si pentru profilul Romaniei" in cadrul acesteia, transmite Mediafax. "Intrucat tematica principala a summit-ului va fi largirea Aliantei, suntem pentru o extindere cuprinzatoare, cu toate cele trei state candidate din Balcani: Croatia, Macedonia, Albania. Consider ca, in afara de performantele lor individuale, decizia privind extinderea NATO va trebui sa ia in considerare si contextul regional actual. De asemenea, Romania considera ca Georgia poate sa treaca la etapa Membership Action Plan si apreciem ca, in acest sens, trebuie luata in considerare si solicitarea Ucrainei", a mai spus Basescu.
Seful statului a precizat ca partea romana isi doreste ca, la Bucuresti, sa fie reconfirmata unitatea de abordare si actiune a aliatilor fata de Afganistan, "insotita de un semnal privind necesitatea unei solidaritati sporite din partea intregii comunitati internationale". "Plecand de la principiul indivizibilitatii securitatii aliatilor din NATO, suntem in favoarea unei decizii privind dezvoltarea unui sistem NATO de aparare anti-racheta complementar si integrat cu cel al Statelor Unite", a spus seful statului. Potrvit acestuia, parteneriatul Euro-Atlantic prezinta o importanta strategica pentru NATO, ca instrument de promovare a reformelor democratice si de angajare a statelor in spatiul euro-atlantic. "Speram ca, in cadrul Summit-ului de la Bucuresti, sa putem adopta un document al Parteneriatului Euro-Atlantic care sa puna accentul pe stabilirea unor relatii individualizate de cooperare intre Alianta si statele partenere. De asemenea, pozitia unitara a Aliantei trebuie mentinuta in gestionarea problematicii legate de regimul armamentelor conventionale in Europa. Ratificarea Tratatului Adaptat al Fortelor Conventionale din Europa de catre statele semnatare se afla in impas, iar acesta va putea fi depasit doar atunci cand toate statele parti isi vor respecta angajamentele asumate in fata partenerilor la Tratat", a spus Basescu.
Romania isi va respecta toate angajamentele privind asigurarea securitatii internationale, fie ca e vorba despre prezenta militara in Balcanii de Vest, Afganistan, Irak sau Africa, a declarat, marti, presedintele Traian Basescu in discursul rostit in fata corpului diplomatic acreditat la Bucuresti. "Romania isi va respecta toate angajamentele ei de asigurare a securitatii internationale, fie ca ne referim la prezenta noastra militara in Balcanii de Vest, fie in Afganistan, Irak sau Africa", a spus Basescu.Potrivit acestuia, obiectivele de politica externa asumate de Romania pentru anul 2008 reflecta dorinta de a contribui la stabilitatea si securitatea mediului international si la promovarea interesului general european. "In urmarirea acestor obiective, vom acorda aceeasi atentie asigurarii unei bune participari la activitatea organismelor internationale din care facem parte, precum si dezvoltarii raporturilor bilaterale, a mai spus Basescu. (G.D.)
Bush sta la Mariott, Merkel la Hilton
Presedintele american George W. Bush, care va fi prezent la summitul NATO de la Bucuresti, impreuna cu cei aproximativ o mie de membri ai delegatiei SUA vor fi cazati, pe durata sederii lor in Romania, la hotelul Marriott. Dupa cum au indicat, recent, surse oficiale, cancelarul Angela Merkel, alaturi de delegatia germana, va sta la hotelul Hilton, locatie care, pe perioada summitului, il va gazdui si pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Conform acelorasi surse, citate de Mediafax, hotelurile la care vor fi cazati oficiali straini participanti la reuniunea Aliantei Nord Atlantice sunt Hilton, Novotel, Sofitel, Howard Johnson, Capsa si Marriott. La Hotelul Hilton urmeaza sa stea si cei care fac parte din delegatiile Canadei, Olandei, Georgiei si Poloniei, precum si o parte din delegatia Spaniei, inclusiv premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero. Premierul Italiei, Romano Prodi, va locui la hotelul Howard Johnson, iar delegatia ONU, inclusiv secretarul general, Ban Ki-moon, vor fi cazati la Capsa, tot acolo urmand sa fie cazate doua echipe NATO si delegatia Lituaniei. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, va fi cazat la hotelul Sofitel, au mai precizat sursele citate. (D.E.)
Securitatea summitului pe agenda CSAT
Documentele si planurile pentru asigurarea securitatii summit-ului NATO vor fi inaintate saptamana aceasta CSAT pentru a fi aprobate, precizeaza,
intr-un comunicat Comandamentul National pentru Securitate al summit-ului. Comandamentul National pentru Securitate al summit-ului a finalizat Conceptia de Securitate a evenimentului din aprilie, urmand sa parcurga etapele de evaluare, pregatire si antrenare a fortelor participante la dispozitivul de securitate. "Documentele care vor fi inaintate CSAT au fost elaborate conform standardelor NATO si Memorandumului incheiat de NATO International Task Force cu tara noastra", se spune in comunicat. Comandamentul National pentru Securitate al Summit-ului este format din reprezentanti ai Ministerului Apararii, Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Serviciului de Protectie si Paza, SRI, SIE, Serviciului de Telecomunicatii Speciale si Oficiului Registrului National pentru Informatii Secrete de Stat (ORNISS) si are obligatia de a asigura securitatea in perioada pregatirii si desfasurarii Summit-ului. Membrii Comandamentului asigura permanent evaluarea riscurilor in contextul de securitate determinat de pregatirea si desfasurarea reuniunii NATO, verificarea capacitatilor operative si de actiune a fortelor implicate in activitatea de securitate si coordonarea activitatilor de pregatire comuna, a antrenamentelor si a schimburilor de experienta a personalului implicat in organizarea Summit-ului. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.